Culinair

© Istock

Fijnproevers, die darmen

Het leven in onze darmen is de laatste jaren stevig onder de loep genomen. Blijkt dat de bacteriën die daar floreren ons niet alleen helpen met onze vertering, maar ook ons geluksgevoel, onze immuniteit en ons slaappatroon beïnvloeden. Redenen ten over om het microbioom in onze darmen goed te soigneren. Naast supplementen wordt er daarvoor steeds meer ingezet op pro- en prebiotisch voedsel. Denk bij de eerste categorie vooral aan gefermenteerde producten zoals yoghurt, kimchi, kombucha, kefir of zuurkool, die vol levende micro-organismen zitten. Prebiotica zorgen dan weer voor voedsel waarop deze bacteriën in onze darmen goed gedijen. Het gaat hier vooral om vezels die aanwezig zijn in verse groenten en fruit, bonen en granen. In de VS worden pro- en prebiotica al verwerkt in ontbijtgranen, soep en snackrepen. Ook bij ons zal de gezondheidsclaim ‘probiotisch’ almaar vaker opduiken op verpakkingen. Wars van alle hypes doe je met een grotendeels plantaardig dieet, met op tijd en stond een portie gefermenteerd voedsel, jezelf en je darmen alvast een groot plezier.

Culinair
© Istock
Culinair
© Istock
Culinair
© Istock
Culinair
© Istock
Culinair
© Istock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content