Ralph Lauren, Vivienne Westwood, Raf Simons : heel wat succesvolle ontwerpers leerden als autodidacten het vak. We zochten enkele gedreven Belgen op die nog niet aan de top staan, maar ondertussen wel op heel eigen wijze aan de weg timmeren.

Sylvie Gabriel (35)

woont in Londen, waar ze in 2005 Lounge Lover oprichtte.

Voordien werkte ze als sales- en exportmanager voor

modebedrijven als Diesel, Mexx en French Connection.

Beschrijf uw creaties eens.

E asy living-kledij : stijlvolle ensembles om comfortabel te reizen of thuis te werken. Ik hou van minimalisme en eenvoud, met een tikkeltje originaliteit. Mooie en zachte stoffen zijn een must.

Hoe hebt u uzelf bijgeschoold ?

Op mijn achttiende was ik te zorgeloos om te weten wat ik wilde. Lounge Lover kwam drie jaar geleden, als resultaat van mijn liefde voor mode en het aanvoelen van een gat in de markt. Na het uitschrijven van mijn businessplan volgde ik de intensieve cursus ‘hoe je eigen modezaak opstarten ?’ aan de Londense College of Fashion. Daar nam ik ook tekenlessen, want mijn schetsen waren te slecht om au sérieux te nemen.

Wat is het moeilijkst aan autodidact zijn ?

De beginperiode is het hardst. Je moet echt álles leren. Toch denk ik dat autodidacten net heel origineel en vernieuwend kunnen zijn, omdat ze geen klassieke opleiding volgden.

En het hoogtepunt tot nu toe ?

De samenwerking met de prestigieuze modewebsite www.net-a-porter.com, waar mijn label te koop zal zijn vanaf midden oktober.

Is dit uw enige bron van inkomsten ?

Een groeiende business is een investering. Ik keer mezelf momenteel geen salaris uit, omdat Lounge Lover mijn geld beter kan gebruiken.

Goede raad voor beginnende autodidacten ?

Maak een goed business plan. Werk aan je netwerk. Wees zuinig met je centen. Werk hard. Geloof in jezelf.

Info : +44 (0)779 627 88 00, www.loungelover.com.

Anne Poesen (27)

ging na haar studies burgerlijk ingenieur-architect

al snel verder in het verlengde van haar passie :

het ontwerpen van schoenen en draagtassen.

Wat typeert uw creaties ?

Ik hou van eenvoud, uitgepuurde vormen. Ik experimenteer graag met verschillende materialen als hout of glasvezel. Naast schoenen maak ik ook de aBAG : een unieke lederen tas met elastische riem. De voering binnenin verschilt telkens.

Hebt u nog extra lessen gevolgd ?

Na mijn studies volgde ik een opleiding schoenontwerp aan het befaamde Ars Arpelinstituut in Milaan, en daarna een tweejarige avondopleiding in Lokeren.

Wat is het moeilijkst aan autodidact zijn ?

Het opbouwen van een netwerk. Omdat ik les volgde in Milaan kon ik in België moeilijk terugvallen op leerkrachten of medestudenten. Mijn contacten zitten vooral in het buitenland.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt ?

Ik ben nu een van mijn schoenen aan het ontwikkelen met een Londens bedrijf. De schoen wordt in China geproduceerd omwille van zijn technologische aard. Normaal ligt hij in de lente van 2009 in de winkels. Ook leuk : mijn aBAG is te koop in Londen, en vanaf september ook in België op www.bagazoo.com.

Hebt u nog een andere bron van inkomsten ?

Ik ben tachtig procent van mijn tijd met mijn ontwerpen bezig. Daarnaast doceer ik schoenontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas.

Wat raadt u beginnende autodidacten aan ?

Een portie gezonde realiteitszin en soms obsessief doorzettingsvermogen zijn belangrijk.

Info : 0486 71 46 77, www.annepoesen.be.

Griet Verhoeven (40)

is de ontwerpster en oprichtster van Enolah. Zes jaar

geleden bracht ze na heel wat omzwervingen in de branche

haar eerste collectie op de markt. Nu wordt het merk

wereldwijd in 160 boetieks verkocht.

Kunt u uw creaties eens beschrijven ?Warme en gedurfde kleuren, een mix van subtiele en grove materialen, originele en eigenzinnige prints, vrouwelijk en stoer.

Waar hebt u het vak geleerd ? Behalve een cursus Italiaans om mijn Italiaanse fabrikanten beter te begrijpen, heb ik geen bijscholing gevolgd. De sterkte van Enolah ligt juist in de puurheid en ongedwongenheid van mijn ontwerpen. Ik kan nog onbevangen naar mode kijken en dat wil ik zo houden. De zakelijke kant laat ik dan ook over aan mijn man.

Wat is voor een autodidact het moeilijkst ? Ik mis de achtergrond die een modeopleiding biedt helemaal niet. Ik heb altijd mijn buikgevoel gevolgd en dat heeft tot op heden vruchten afgeworpen. Als ik dan toch iets moet noemen : de ogen van de buitenwereld…

En het hoogtepunt tot nu toe ? De opening van de eerste Enolahwinkel in Knokke deze zomer. En toen ik op de luchthaven in Tokio een Japanse vrouw in een creatie van mij zag.

Is dit uw enige bron van inkomsten ?

Ja. De laatste jaren zijn we zo gegroeid dat mijn man zelfs zijn job als commercieel directeur bij Ambiorix heeft opgegeven om het team te versterken.

Goede raad voor beginnende autodidacten ? Begin er niet aan als je niet bereid bent om keihard te werken. Verder zou ik het niet te ingewikkeld maken. Doe je eigen ding!

Info : 016 35 35 22, www.enolah.be

Machteld Van de Perre (39) en Anoek Luyten (38)

zijn het creatieve brein achter Atelier Assemblé,

een lijn met retrokinderkleding. Dit seizoen lanceren ze

ook een collectie voor vrouwen.

Hoe zouden jullie je creaties omschrijven ?

Machteld : Assemblé heeft een retro-imago. De collectie wordt

gemaakt uit stoffen van de jaren zestig en zeventig met geome-trische prints of figuratieve tekeningen, zoals bloemmotieven of

vertellende tafereeltjes. We creëren nostalgische kleren,

zonder er een pittoreske poppenkast van te maken.

Hebben jullie je bijgeschoold ?

Ik heb geschiedenis gestudeerd en volgde daarna in avond- en weekendonderwijs een opleiding tot ontwerper, patroontekenaar en naaister. Ik nam een paar keer loopbaanonderbreking en deed stage bij Veronique Branqhuino. Anoek schoolde zich na haar

studies projectontwikkeling om tot fotograaf.

Hoe moeilijk is het om autodidact te zijn ?

Je moet infiltreren in een wereld die je eigenlijk niet zo goed

begrijpt. Soms missen we ook wat zakelijke kennis. Gelukkig

hebben we op de juiste momenten ondersteuning gekregen

van het Flanders Fashion Institute.

Jullie hoogtepunt tot nu toe ?

Na drie jaar is elke sprong voorwaarts nog steeds een hoogtepunt. Dat kunnen ook kleine dingen zijn : na een stoffenjacht

terugrijden met onze auto vol leuk materiaal, bijvoorbeeld.

Hebben jullie nog andere bronnen van inkomsten ?

Atelier Assemblé is nog te jong om al winstgevend te zijn.

Daarom klussen we bij : Anoek als fotograaf voor dans- en

theaterproducties, en ik ontwerp voor particulieren.

Info : 0473 29 09 79, www.atelierassemble.be.

Door Ellen De Wolf en Elke Lahousse Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content