VRIJETIJDSKLEDING

door Elke Lahousse

Al meer dan twintig jaar roept het label beelden op van de Far West. De kern van het team achter Marlboro Classics bestaat echter uit twee rasechte Italianen. Zij waren onlangs voor het eerst in België en vertelden ons over hun muzen en de Amerikaanse westernlook anno 2008. Vijf lessen die we daaruit onthouden.

1. Amerikaanse western versus

Italiaanse finesse

“Toen ik tien jaar geleden aan boord kwam, erfde ik een stereotiepe Amerikaanse cowboy, die ik moest aanpassen aan het Europese stadsleven”, zegt Gianpaolo Crema (52), hoofd van het ontwerpersteam. “Gianpaolo is de spilfiguur achter het merk”, vult directeur Paolo Vazzoler (46) aan. “Hij slaagt erin de cowboy en de amazone uit de verlaten woestijn te laten kruipen, en de waarden van hun levensstijl te vertalen naar een kledingcollectie : vrijheid, stoerheid, onafhankelijkheid en open ruimte. Met twee Italianen als stuurlui krijgt het merk de nodige verfijndheid (lacht).

2. Cowboy versus cowgirl

De mannenlijn werd opgericht in het midden van de jaren tachtig, vijf jaar geleden kwam daar een vrouwelijke variant uit voort. “De catwalktrends zijn van ondergeschikt belang voor beide lijnen”, zegt Crema. “Het hoofddoel is comfortabele materialen en pasvormen creëren die geschikt zijn voor al wie zich niet bindt aan de plek waar hij of zij toevallig geboren is.” “Naar de vrouwencollectie vertalen we dat door er een gipsytoets aan te geven, zoals etnische prints of rokken uit de folkcultuur”, zegt Vazzoler.

3. Van de ranch naar de loft

“Paard, cowboyhoed en -laarzen zijn kenmerkend voor het merk, maar de cowboy woont niet langer op zijn ranch waar hij ’s morgens de deur opentrekt en de horizon ziet. Hij leeft in een andere open ruimte, de loft. Met zijn cowgirl. Maar ook al wonen die twee tegenwoordig in de stad, wij gebruiken wel nog steeds de weidse landschappen van Californië of Nevada om onze reclamecampagnes te shooten.”

4. George Clooney versus Penélope Cruz

Beide Hollywoodacteurs zouden volgens Crema en Vazzoler een verpersoonlijking kunnen zijn van Marlboro Classics. “Clooney staat perfect met een pak, maar evengoed wanneer hij met een leren jas op zijn Harley kruipt. Ook Cruz zit absoluut niet gevangen in haar imago. Vooral in de film Bandidas, waarin ze met Selma Hayek speelt, is ze helemaal de vrijgevochten vrouw die ons inspireert bij het tekenen van de collecties”, zegt Crema.

5. Zomer 2008

Hij draagt deze zomer een korte lederen vest, gecombineerd met een sober T-shirt of een hemd met print, op een afgewassen jeans. Riem en schoenen zijn belangrijke details.

Zij draagt romantische katoenen kleedjes of een stoere jeansbroek in een vrouwelijke kleur als lila. Hemdjes en T-shirts komen zowel in neutrale als felle kleuren. Etnisch en folk zijn sleutelbegrippen.

Crema en Vazzoler waren in ons land tijdens een bezoek aan de recent uitgebreide flagshipstore in Antwerpen, Leysstraat 20, 2000 Antwerpen, 03 232 33 36. Info : www.marlboroclassics.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content