Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau Simple (301), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Deze week kleine rode bordeaux.

Kleine bordeaux is niet zo duur als grote bordeaux. Hij heeft ook geen vergelijkbare smaakdimensie. De prijs is een kwestie van vraag en aanbod, maar gezien bijna overal in de wijndrinkende wereld minder maar beter wordt gedronken, komt de kleine wijn in de verdrukking. Vaak is hij niet meer goed genoeg.

In tijden van grote vraag, of van vooruitzicht op een stijgende vraag, werden in Bordeaux vele duizenden hectaren ongeschikte gronden met wijnstokken beplant. Het ging om percelen die veel te laag en veel te dicht bij de rivieren (Gironde en Dordogne) lagen en door hun zompigheid eerder geschikt waren voor suikerbieten dan voor wijnbouw. Als de prijs op de markt zakt, worden vooral op deze percelen de rendementen opgedreven, waardoor de kwaliteit nog verder naar omlaag tuimelt en de prijs verder zakt. Europese opvangmaatregelen, zoals massale distillatie, halen wel een deel van het overaanbod uit de markt, maar ’ten gronde’ stelt dat niet veel voor : het slechte perceel blijft verder produceren tot het al dan niet met subsidie wordt gerooid.

Hoe komt het nu dat kleine wijnen als ‘niet meer goed genoeg’ worden ervaren ? De grote boosdoener is het gebrek aan rijpheid van de druiven. Bij grote rendementen en/of verkeerde percelen komen bitter en zuur in de smaak als het ware ‘naakt’ te staan, zonder voldoende dekking vanuit het fruit. Als dat niet té uitgesproken is, kan men spreken van een bitter of een zuur accent en blijft aan tafel een zekere functie als maaltijdbegeleider mogelijk. Maar bij te grote rendementen gaat ook het concentratieniveau (droog extract) naar omlaag. De wijn wordt dan flauw en schraal, mist lengte en diepte, is onevenwichtig en heeft dus geen gastronomische functie.

Kan kleine wijn dan toch goed zijn ? Bij kleine wijn mag het fruit niet onderdrukt zijn. Het moet juist meer spreken. Dan komt er in de smaak een accent op fruit en wordt de wijn eenvoudig aangenaam en smakelijk. Structurerend bitter en frisheid brengend zuur kunnen dan door het fruit wat worden weggedrukt en dat resulteert in het type ‘eenvoudige wijn voor een eenvoudige tafel’. Geschikt voor consumptie in de tuin met gevogelte, gehakt en ham.

Château L’Eglise de Versailles, Bordeaux 2008

Vrij lichte kleur van het zachtrode type. Soepele fruitneus zonder diepte maar zeer aangenaam. Volkomen zuivere smaak, ook van zacht, soepel fruit. Prototype van kleine aangename wijn met fruitaccent. (Colruyt : 3,94 euro).

Grand Moment, Bordeaux 2005, Maison Boubée

Goede kleur en door hout gedragen, fijn versmolten neus. De smaak is fijn maar met stevige lengte. Moet passen bij geroosterd vlees. (GB/Carrefour : 6,39 euro).

Château Bellevue, Bordeaux 2007

Normale kleurconcentratie, maar wat ijl aan de rand. Soepele, lichte fruitneus zonder diepte. Gevulde smaak van aangenaam fruit en met wat lengte. Moet passen bij het type kip uit de oven. (Colruyt : 6,29 euro).

Château De Navarro, Graves 2006, Cordier

Goede kleurconcentratie en fijne neus met hout en diepte. Versmolten lange smaak met goede structuur. Wijn voor bij het fijne vleeswerk. (Delhaize : 7,39 euro).

Château Saint-Paul, Haut-Médoc 2006

Heel mooi gevulde kleur en statige neus met goed versmolten hout. De smaak is stevig en zacht tegelijk met goede, geknoopte lengte. Voor bij het grote vleeswerk. (Delhaize : 9,19 euro).

Château L’Insoumise, Bordeaux 2007

Goede kleurconcentratie van het sombere type. Stevige neus met wat gestrengheid na opschudden. Het strenge accent zet door in de smaak. Kan nu al bij geroosterd vlees maar kan ook enkele jaren verfijnen op fles. (GB/Carrefour : 4,29 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content