Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (295), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Deze week goedkope maaltijdwijn

Vandaag hebben we het opnieuw over wijnen uit het goedkope segment die, makkelijker dan peperdure grands crus, aanleiding kunnen geven tot een wat te enthousiast gebruik. Vandaar dat we het even hebben over de ‘promillewaarde van alcohol in het bloed’.

De grens die de politie in België hanteert is 0,5 promille (pm) of ‘gewichtsduizendsten’ of ‘gram per kilogram’. Men kan makkelijk berekenen wat het promille is bij inname van één dosis van 12 g alcohol, wat overeenkomt met één glas wijn (1/6 fles van 0,75 l wijn van 12°) of één glas bier (0,25 l pils). Alcohol weegt minder dan water : 0,8 kg per liter. We stellen ons de vraag hoeveel gram alcohol een liter wijn van 12° bevat. Graden zijn identiek met volumeprocenten, 12° is dus gelijk aan 12 volumeprocenten of 120 ml per liter. Onze liter bevat dus 96 g alcohol (120 x 0,8), een zesde van een 0,75 l-fles is dus ongeveer 12 g alcohol. Zo komt 25 cl pilsbier van 5° overeen met 12,5 g alcohol.

De alcohol wordt gelijkmatig opgenomen in een deel van het lichaamsgewicht : 60 % bij vrouwen, 70 % bij mannen. De dames zijn in het nadeel omdat ze wat meer vetstoffen meedragen en alcohol daar niet in oplost. We delen dan de 12 g van één dosis door het effectieve absorberende lichaamsgewicht in kilogram en vinden zo een aantal gram per kilo, wat niets anders is dan het promille. Een man van 90 kg heeft dus na één glas 0,19 pm in zijn bloed, hij mag dus 2,6 glazen wijn of bier drinken om de politiegrens van 0,5 pm te bereiken. Een dame van 65 kg bereikt 0,30 pm al na één glas, zij zit dus op de grens na 1,7 glazen.

Maar zo erg is het allemaal niet. Alcohol ‘verteert’ niet maar gaat door absorptie doorheen de dunne darmwand rechtstreeks in het bloed en de weefsels. In de lever wordt hij oxidatief afgebroken met een snelheid van 0,15 promille per uur. Als men dus drie uren tafelt – een gewoon communiefeestje – verdwijnt er al 0,45 promille uit het bloed. Onze man van 90 kg mag dus twee glazen meer drinken en dan is hij na het feestmaal nog maar op de politiegrens, de dame mag 1,5 glas meer drinken. Voor wat ‘gewichtige’ personen is de politiegrens geen bedreiging van de feestvreugde. In werkelijkheid is het echter een wat te genereuze grens… Het is in elk geval beter er ver weg van te blijven.

Maar er is nog een gunstige factor. Met deze manier van rekenen veronderstellen we dat alcohol onmiddellijk en integraal in het bloed terechtkomt. Nuchter is dit inderdaad meestal het geval : dan wordt de piekwaarde in het bloed bereikt na 15 à 30 minuten. Met een gevulde maag duurt de opname tweemaal langer, van één tot drie uren, en is de piekwaarde in het bloed gemakkelijk tweemaal lager. Men is dus na het tafelen minder dronken, maar wel langer. Alcohol is ook daarom het best op zijn plaats aan tafel.

La Francette, Vin de Pays d’Oc, Cabernet Sauvignon

Heel goede kleur met zelfs wat spanning maar een wel erg discrete neus met zwaarte na opschudden. De smaak is neutraal, niet herkenbaar als cabernet. Oninteressante wijn, geen gastronomische mogelijkheden. (GB/Carrefour : 1,89 euro).

WaratAh Cabernet-Sauvignon Shiraz, 2008, Australia

Heel goede kleurconcentratie en kruidige neus met rood fruit. De smaak is wat brutaal in de tannines en in de finale komt een zuur accent. Tuin-wijn voor bij geroosterde worst. (Colruyt : 3,26 euro).

Australian Red Wine 2008, Cabernet Sauvignon

Normale kleurconcentratie met een kleine evolutietoets. Zachte neus van fijn oud hout. Fijne, goed versmolten wijn met zelfs wat lengte. Erg interessant voor aan tafel, moet passen bij stoofpottypes. (Delhaize : 3,29 euro).

Las Puertas 2008, Merlot, Vino de Chile

Goede kleurconcentratie en een nuance van vers. Neus van zwart fruit. De smaak is rijp, soepel en stevig tegelijk. Goede maaltijdwijn. (Delhaize : 3,29 euro).

Boyar Selection 2006, Merlot Thracian Valley, Bulgaria

Vrij zwakke kleur met een duidelijke evolutietoets en een fijne, wat scherpe merlotneus met gedroogd fruit (pruimen). De smaak is dun en zuur. Geen gastro-nomische mogelijkheden. (GB/Carrefour : 2,97 euro).

Torre Aldea, Rioja 2008

Normale verse kleur en een mooie rijpe neus van rood fruit. De smaak is aange-naam, jong, soepel maar ook kort. Goede tafelwijnkwaliteit voor bij salami. (Colruyt : 2,98 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content