Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. ChÂteau Simple (288), wijn voor beginners,die ook de kenners wel bevalt.

Deze week CÔtes du RhÔne.

Er is genoeg Côtes du Rhône : verleden jaar werden er 420 miljoen AOC-flessen op de markt gezet voor een waarde van meer dan 1 miljard euro. Daarvan werd 74 procent in Frankrijk zelf gedronken, 26 procent ging over de grenzen. België is, na Engeland met 24 procent van de uitvoer, goed voor 14 procent (Nederland 10 procent). De Belgen dronken dus meer dan 15 miljoen flessen uit de Rhônevallei. Ongeveer 1600 individuele wijnboeren zorgen voor 30 procent van de productie, de rest komt van een honderdtal coöperatieven.

In de Rhônevallei – we beperken ons hier tot de zuidelijkeRhône – is er in de loop der jaren een hele hiërarchie ontstaan, van ‘gewone’ Côtes du Rhône (maximumrendement 52 hl/ha), en Côtes du Rhône Villages (maximum 45 hl/ha) tot de zogenaamde cru’s, waarvan Châteauneuf-du-Pape (maximum 35 hl/ha) het bekendst is. Maar de cru’s Gigondas (maximum 35 hl/ha) en Vacqueyras (maximum 36 hl/ha per hectare) moeten dikwijls niet onderdoen.

Meer zelfs. Alle grote Châteauneufhuizen hebben ook aanliggende percelen die dezelfde bodemkarakteristieken vertonen, met oppervlakkig keientapijt en al, maar die net buiten de prestigieuze AOC Châteauneuf vallen. Hier wordt vaak met een iets groter hectarerendement excellente ‘gewone’ Côtes du Rhône gemaakt, die blind van zijn grote broer nauwelijks te onderscheiden is.

Côtes du Rhône moet het hebben van het goed omhulde fruit en de rijpe bitterheid, met als basis minstens 50 procent grenache voor fruit, alcohol en rondeur, en minstens 20 procent syrah of mourvèdre voor aroma en bewaarstructuur.

Door hun volheid en hun diep zwart fruit zijn de rhônewijnen excellent voor aan tafel. Vandaar trouwens hun succes in België. We hebben het hier uiteraard niet over de moderniserende, extreem lichte, moleculaire keuken. Bij rhônewijn komen eerder geroosterd vlees en gebraden kip in het vizier.

Alle wijnen vertonen de prachtige kleur van het goede jaar 2007. Ze passen allemaal bij de typegerechten ‘geroosterd vlees’ en ‘gestoofd wild’.

Les Hauts Rocs, CÔtes du RhÔne Villages, Rasteau 2007

Dit is een Côtes du Rhône Villages waarbij de naam van de village, in dit geval Rasteau, op het etiket mag staan. De neus is breed en complex met veel nuance, de smaak is kruidig en vlezig met veel lengte. Grote wijn voor een kleine prijs.

(Colruyt : 4,77 euro).

Les Bouvreuils, CÔtes du RhÔne 2007

Neus met fijn fruit en een smaak met accent op soepelheid en stevigheid samen. Wat anoniem. (GB/Carrefour : 3,89 euro).

CÔtes du RhÔne Villages, Séguret 2007

De neus annonceert soepelheid van licht rood fruit. De smaak is aangenaam en elegant met voldoende lengte. (Delhaize : 4,19 euro).

Vacqueyras 2007

Brede en diepe neus met kruidigheid en rood fruit. De smaak is complex : kruidig, met rijpe tannines en met fruit en stevigheid. Grote wijn voor een kleine prijs.

(Colruyt : 4,19 euro).

CÔtes du RhÔne Villages, Saint-Maurice 2007

Neus vol lichte en fruitige soepelheid en een eenvoudige aangename smaak. Volkomen in orde, koel drinken.

(Delhaize : 3,99 euro).

Domaine des EstrÉmiÈres, CÔtes du RhÔne 2007

Zwart fruit en houttoets in de neus. De smaak is compleet : goede aanzet, geknoopt, met kruidigheid, rijpe tannines en lengte. Erg goede wijjn. (GB/Carrefour : 5,35 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content