CHÂTEAU SIMPLE

07/05/08 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:25

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (270), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : niet-Franse witte.

In witte wijn spelen de schillen van de druiven slechts een marginale rol. Het druivensap (haast altijd kleurloos) wordt vergist zonder schillen en pitten, waardoor polyfenolen (kleur en bitterheid) in de latere wijn vermeden worden. Dat brengt niet alleen mee dat witte wijn op fles minder goed ontwikkelt - hij moet jonger worden gedronken - maar vooral dat hij volkomen anders smaakt : er is geen of nauwelijks bitterheid. Men zegt dan : witte wijn heeft twee dimensies, zoet en zuur, en rode heeft er drie : zoet, zuur en bitter. Vandaar dat bij witte wijn het primaire fruit, de 'druivigheid', erg belangrijk is, terwijl dat bij rode wijn eerder de fruitdiepte is, die garant staat voor een latere ontwikkeling van finesse.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners