Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (269), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte bordeaux.

Bordeaux associëren we spontaan met rode wijn. De grote chateaus domineren immers het wijnimago met hun peperdure rode grands crus classés. Nochtans wordt er in Bordeaux een niet onaanzienlijk pakket goede droge witte wijn gemaakt. België, de grootste bordeauxinvoerder ter wereld, importeerde in 2006, 280.000 hectoliter rood en 60.000 hectoliter wit. En het plaatje klopt : aan de bron maakt witte bordeaux ongeveer een vijfde uit van het totale wijnpakket. Het overgrote deel (70 procent) is gewone Bordeaux Blanc, ongeveer 11 procent valt onder de appellation Entre-Deux-Mers, Graves maakt 9 procent uit, en zoete witte wijn zoals sauternes 6 procent.

Bordeaux Blanc is de ruimste appellation. Het druivenbestand mag gaan tot 100 procent sauvignon of zelfs 100 procent sémillon met nog 30 procent ugni blanc of colombard (niet meteen de edelste soorten), al dan niet met houtlagering. Onder het ruime etiket Bordeaux Blanc kan men zich dus aan zowat alles verwachten. Niet zo met Entre-Deux-Mers : die wijn is nu een verplichte assemblage van sauvignon, sémillon en muscadelle, waardoor alle wijnen onder de appellation een gemeenschappelijke familietrek vertonen. Dat is niet altijd zo geweest : in de periode na de Tweede Wereldoorlog was het vooral een hoofdpijnverwekkende, zoete troep.

Vanaf 1950 begon de toen 30-jarige André Lurton van het excellente Château Bonnet, samen met een kleine groep kwaliteitsfanaten, te ijveren voor droge wijn en voor het elimineren van de zoete uit de appellation. Deze inspan- ningen resulteerden in het belangrijke INAO-decreet van 23 april 1953, waarbij de modern geassembleerde, droge Entre-Deux-Mers werd gedefinieerd. Veel eigenaars vluchtten naar de ruimere appellation Bordeaux Blanc. In die mate zelfs dat de productie van Entre-Deux-Mers terugviel van 600.000 tot 60.000 hectoliter. Om de AOC te mogen gebruiken werd bovendien de passage langs een officiële proefcommissie verplicht en er werden verschillende marktregulerende initiatieven genomen om het prijsniveau te beschermen. Een netwerk van oenologische diensten kwam tot stand en vanaf 1960 introduceerde de grote Emile Peynaud zijn regels om goede witte wijn te maken. Zo werd Entre-Deux-Mers op korte tijd van een bulkwijn een chateauwijn. In de jaren 1980 waren er al meer dan 300 eigenaars die hun productie onder eigen chateaunaam op de markt brachten. Bij ons verloor Entre-Deux-Mers zijn obligate link met de mosselpot : hij schoof mee aan tafel.

Château Roquefort, Bordeaux 2005

Geelgroene nuance in de kleur en mooi getemperde sauvignonneus, die heel goed versmolten is. Wijn met karakter (dankzij het goede jaar ?). Kan bij rijke visschotels.

(GB/Carrefour : 6,07 euro).

Château Ducla, Entre-Deux-Mers 2006

Lichte kleur, bijna zonder gele (rijpe) nuance. Wel een brede neus van de typische multicépage-samenstelling van Entre-Deux-Mers, zonder de wat commerciële sauvignondominantie. De smaak is fris maar kort. Aperitiefwijn.

(Colruyt : 4,99 euro).

Château La France, Bordeaux Blanc Sec 2007

Te lichte, haast waterachtige kleur. Beetje simpele sauvignonneus, exotisch en citroenachtig, met wat diepte van de sémillon. Frisse, eenvoudige smaak, flink zuur. Geschikt als aperitief en bij schaaldieren. (Colruyt : 4,77 euro).

Malesan, Bordeaux Blanc Sec 2006

Lichtgele kleur met een groene nuance en een door hout getemde neus à la Pessac-Léognan. Mooie, door hout gestructureerde smaak met lengte. Bijna groot. Moet passen bij het grote viswerk, zoals tarbot uit de oven.

(GB/Carrefour : 6,62 euro).

Château Vrai Caillou, Entre-Deux-Mers 2006

Geelgroene kleur met een brede neus van Entre-Deux-Mers maar wat ondiep. Frisse, wat korte smaak. Aperitiefwijn. (GB/Carrefour : 5,04 euro).

Château Vircoulon, Bordeaux Blanc 2006

Geelgroene kleur en een heel mooie, zelfs complexe neus met eenheid na opschudden. De smaak is fris en genuanceerd met structuurzuur en gebonden lengte. Oester- en mosselwijn. (GB/Carrefour : 4,11 euro).

Door Herwig van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content