CHÂTEAU SIMPLE

13/02/08 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:25

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (265), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : moeilijke bourgogne.

Rode wijn is op zich al moeilijker om evenwichtig te maken dan witte, en dan zeker rode bourgogne, die van het monocépage-type is. Met één enkele druivensoort - al is het pinot noir - heeft men minder vrijheid dan met een mix zoals in bordeaux. Daar kan men altijd wat meer of minder merlot of cabernet toevoegen om het geheel evenwichtiger te maken. Rode wijn moet het hebben van fruit en structuur samen. Problemen doen zich gewoonlijk voor bij de structuur. Deze wordt namelijk opgeroepen door de bitterheid (tannines) die het fruit moet begeleiden over het hele smaakgebied. Deze bitterheid komt, samen met de kleur, uitsluitend voort uit de rodedruivenschillen. (Het sap van pinot-noirdruiven is volkomen kleurloos ; daardoor is het ook mogelijk om er -de betere - champagnes van te maken.) De tra...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners