Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (259), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : namaakbourgogne.

Wereldwijd worden de druivensoorten chardonnay en cabernet sauvignon geassocieerd met respectievelijk witte bourgogne en rode bordeaux. De prijzen van de topwijnen uit de twee gelijknamige Franse wijnregio’s zijn de laatste jaren de pan uit gerezen. Voor een premier grand cru classé zoals Château Margaux werd voor het jaar 2000 vlak na de oogst tot 120 euro per fles geboden. Nu zou hij al op 800 euro staan ! Voor grands crus uit Bourgogne gelden gelijkaardige beschouwingen.

Het gejammer over deze prijsverhogingen, die wijnen feitelijk onbereikbaar maken voor de modale consument, heeft geen enkele zin : de wijnmarkt in dit segment is een echte vrije, niet-gesubsidieerde markt. Er wordt aangeboden, geboden en betaald. Niemand kan van een Bordeauxse chateau-eigenaar verlangen dat hij zijn wijn onder de marktprijs zou laten gaan. Al deze peperdure wijnen zijn trouwens elk jaar opnieuw na enkele uren uitverkocht. Ze gaan naar de rijken van deze wereld in Rusland, Amerika, het Verre Oosten en … België.

In de vele wijnlanden buiten Frankrijk – Californië, Chili, Zuid-Afrika, Italië… – kijkt men met verbijstering en afgunst naar deze prijsexplosie. Via een simpele redenering wordt dan een verband gelegd tussen het exuberante prijsniveau en de druivensoort : bordeaux zou goud waard zijn dankzij cabernet sauvignon, bourgogne zou alles te danken hebben aan chardonnay. De redenering gaat dan eenvoudig verder : “Als we dezelfde druivensoorten planten, zullen we weldra ook van deze exuberante geldstroom genieten.” Niet dus.

Bourgogne en Bordeaux zijn oude wijngebieden die door testen en proberen in de loop der eeuwen de meest gepaste druivensoorten hebben uitgeselecteerd en aangepast aan klimaat en bodem. De eigenschappen van de wijnen zitten vooral in de structuur, waardoor ontwikkelingspotentieel en passendheid aan tafel tot stand komen. Ontwikkelde wijn – de duur van de ontwikkeling is afhankelijk van de appellation en het millésime – draagt de mogelijkheid in zich om te harmoniëren bij een ‘ontwikkelde’ keuken. Dat is een keuken waaraan gewerkt werd en waarbij de smaken versmolten zijn tot een nieuw geheel, met name een gerecht. Deze ontwikkelde keuken is niets anders dan de dagelijkse keuken van beschaafde, gevorderde consumenten.

Vandaag proeven we witte namaakbourgogne, in volgende aflevering vertellen we meer.

Valle de Casablanca Chardonnay 2006,

Santa Rita, Chile

Kleur met een gele nuance en mooi gebouwde, herkenbare chardonnayneus met fijn hout. De smaak is mooi met hout doortimmerd en vertoont een goede frisse lengte. Goede wijn, moet passen bij geroosterde vis.

(GB/Carrefour : 7,35 euro).

Lindemans Chardonnay Bin 65 2006, Australia

Kleur met duidelijke gele nuance. Neus herkenbaar als chardonnay, met diepte. In de mond komt een goede, wat ronde chardonnaysmaak met frisse lengte. Moet passen bij kip en gepocheerde vis. Goede wijn. (Delhaize : 4,59 euro).

Etchart Chardonnay 2004, Mendoza Argentina

Gevulde kleur met een gele nuance maar een vreemde, wat vuile neus met een onrijpe toets. De smaak is neutraal rond. Geen gastronomische functie. (GB/Carrefour : 5,89 euro).

McGuigan Chardonnay 2006 Bin 7000,

Yaldara Estate, South Australia

Heel bleke kleur, maar wel een gedegen neus met fruit van het weeë genre. De smaak is goed, fris en zuur zonder meer. Neutrale oesterwijn.

(Colruyt : 5,45 euro).

Kangaroo Ridge Chardonnay 2005,

Cowra Estate, South Eastern Australia

Gevulde gele kleur. Wat weeë, exotische fruitneus. De smaak is rijp en fris met een wat zoeterig einde. Geen gastronomische kwaliteiten.

(Delhaize : 3,99 euro).

Casablanca Valle Chardonnay 2006,

Vina Mar, Chile

Heel bleke kleur en dunne, exotische neus. Ondefinieerbare smaak, rond en zuur tegelijk. Geen tafelfunctie. (Colruyt : 4,93 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content