Budget bourgogne

De Côte d'Or, het hart van de Bourgogne. © Getty Images/iStockphoto

Bourgogne is de laatste jaren sterk in prijs gestegen. Gelukkig zijn er minder bekende dorpen en streken waar de wijn betaalbaar is gebleven.

Eén enkele druif

In tegenstelling tot bordeaux, wordt bourgogne van één enkele druif gemaakt: pinot noir voor rode, en chardonnay voor witte bourgogne. Druiven die een relatief koel klimaat nodig hebben, waardoor ze in deze noordelijk gelegen Franse wijnstreek goed gedijen.

Wild van bourgogne?

Het wildseizoen wordt nog altijd geassocieerd met rode bourgogne. Haarwild (zoals haas en hert) is doorgaans echter te krachtig voor deze fijne wijn, die beter samengaat met vederwild (zoals patrijs en fazant). Ook tam gevogelte past perfect bij rode en bij witte bourgogne, net zoals gekweekte en wilde paddenstoelen. Zoek je een rode wijn bij vis? Een lichte en jonge bourgogne is vaak een goede keuze.

Mythische namen

In Bourgogne wemelt het van de dorpsnamen die de wijnliefhebber doen dromen: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Meursault… Die bevinden zich in de Côte d’Or, het hart van Bourgogne, maar de wijnen zijn er bijzonder duur geworden, door het schaarse aanbod en de interesse van rijke investeer-ders. Voor betaalbare wijnen moet je vooral in het zuiden van Bourgogne zijn, in de wijnstreken tussen Chagny en Mâcon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content