Brasserie : keuken : 6,5 i decor : 7 i comfort : 6,5 i service : 7,5 i prijs/kwaliteit : 7

Hans Meus, de broer van Jeroen Meus (de man van Luzine in Wilsele en de minst opgeblazen kok onder onze celebritychefs), opende een jaar geleden het ‘zaklamprestaurant’ De Gempemolen. Deze in het groen verborgen, laagdrempelige brasserie is pas na enig zoeken te vinden. Wandelaars langs het Grote Routepad, fietsers, zakenlieden met goed uitgeruste SUV’s, families en feestende gezelschappen vinden in De Gempemolen een rustpunt voor ontbijt, lunch, snack, namiddagthee of -koffie, pannenkoeken, een glaasje bier op het idyllische terras, of voor het diner.

Het eethuis ligt in de buurt van het gehucht Gempe, dat ontstond op het kruispunt van de oude wegen tussen Leuven, Diest en Halen, en heeft als basis een uit 1229 daterende watermolen op de kronkelende Molenbeek. Hans Meus nam dit mini-Bokrijk over van een oudere dame, die hoofdzakelijk croque-monsieurs verkocht, en heeft brouwerij Haacht als huisbaas.

Hans heeft nagedacht en kwam tot de conclusie dat bij een zaak met zo’n ligging een geactualiseerde landelijke inrichting en een afgestofte versie van de streekkeuken hoort. Daarom treft men op de spijskaart een aantal streekgerechten met vermelding van de herkomst van de producten, zoals Tielts ham-metje met mosterdsaus De Ster, stoemp van zandwortel en pastinaak (16,50 euro), Hagelandse streekstoverij met Gildenbier uit Diest (17,50 euro) of Hagelandse kaastaart met kriekenbodem en coulis van rode vruchten (6,50 euro). Het eten krijgt ondersteuning van een keuze aan bieren en een wijnkaart met plaats voor Hagelandse wijnen.

Wij kozen twee verschillende voorgerechten : Kempenhoutse witloofpastei, opgediend in steriliseerbokaaltje van moemoe, met blubber van witloofgelei, broodje met gekonfijt fruit van bakker Benny Swinnen uit Hoegaarden en witloof-rammenassalade, gegarneerd met agressief bittere scheuten (13 euro) en een klassieke rundercarpaccio met schilfers parmezaan en raketsla (13 euro). Er volgden ook twee verschillende hoofdgerechten : een teleurstellende kalfsblanket van Pekke Tielt met taai en droog vlees, ballekes, champignons en industriële, naar niets smakende aardappels (17,50 euro) en spare ribbekes met kruidig zoet sausje, correcte frieten en slaatje (16,50 euro). In het glas kwam een rode Viña la Pinta, Mendoza als sappige malbec uit Argentinië (17,50 euro). Een tiramisu met Hagelandse speculoos met mout was de lekkere afsluiter (5,50 euro).

Hans Meus is een enthousiast zaakvoeder die zelf, van vroeg tot laat, tussen de tafels staat. Hij is ook een goed gastheer met een aangeboren talent om mensen in een mum van tijd op hun gemak te stellen.

Door Pieter van Doveren/Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content