Een wereldstad met dorps karakter : wij zochten voor u de lekkerste en meest intieme adresjes uit van restaurants en eetwinkels in het hart van Brussel.

Dit jaar staan er op de culturele agenda van onze hoofdstad enkele belangrijke gebeurtenissen : 2009 is het jaar van het beeldverhaal, met de opening van de Marc Sleenstichting en met diverse tentoonstellingen (www.brusselscomics.com). In juni opent het Magrittemuseum (www.museemagrittemuseum.be) en op 31 januari 2009 heropende het legendarische Filmmuseum (www.filmmuseum.be). Dit jaar is ook de uitbreiding en heropening van de archeologische site van de Coudenberg gepland.

Als Europese hoofdstad is Brussel een bruisende internationale metropool met duizenden cafés, restaurants en eetwinkeltjes van uiteenlopend allooi. De etnische variatie zorgt voor een mengelmoes van culturen. Maar zelfs met dit bonte ‘allegaartje’ wist de grootstad zijn dorpse karakter te behouden.

Voor onze culinaire stadswandeling beperkten we ons tot Brussel 1000, het kloppende hart van de hoofdstad van Europa en het stadsdeel waar Vlamingen zich het meest thuis voelen. Wij presenteren u de smakelijkste eethuizen, waar de rekening niet te zwaar op de maag ligt en stoppen bij lekkere winkeltjes.

VASTE WAARDEN: 01. AU VIEUX SAINT-MARTIN: Brusselse specialiteiten

Publiekstrekker nummer één van de restaurants op de Grote Zavel is Au Vieux Saint-Martin. Niet goedkoop, maar iedereen wil hier blijkbaar zijn of gezien worden. Ook Bill Clinton kwam hier in 1994 op bezoek. Smakelijke keuken zonder franjes, maar alles verschijnt perfect op het bord. Brusselse specialiteiten zijn troef, zoals filet americain, volgens het recept dat Joseph Niels in 1924 uitwerkte (23 euro), worst met stoemp (23,50 euro) en bloedworst met aardappelpuree en compote (23 euro). Ook de boterhammen met plattekees zijn een must. De keuken is non-stop geopend van 10 tot 24 uur.

Au Vieux Saint-Martin: Grote Zavel 38, 1000 Brussel. 02 512 64 76. www.auvieuxsaintmartin.be. Maandag gesloten.

02. AUX ARMES DE BRUXELLES: Hartverwarmende Belgische kost

Dit instituut was 86 jaar in handen van de familie Veulemans, maar is nu eigendom van de Groupe Flo (Albert Frère en Ackermans & van Haaren zijn aandeel-houders) die 22 luxebrasseries exploiteert. Aux Armes blijft een vaste waarde van het historisch ‘Groot Eiland’. Leopold III kwam hier maandelijks mosselen en zeetong meunière eten, Jacques Brel, Fernandel en vele andere beroemdheden kwamen er over de vloer. Aux Armes is ook nu nog het paleis van stevige Belgische kost. Er is een lunch voor 22,50 euro en menu’s voor 35 en 47 euro. De drankenkaart vermeldt mooie wijnen, maar een geuze kan ook. Non-stop open van 12 tot 23.15 uur.

Aux Armes de Bruxelles: Beenhouwersstraat 13, 1000 Brussel. 02 511 55 50. www.armebrux.be.

Alle dagen open.

trendy: 03. RESTO.BARHapjes in glaasjes

Het trendy restaurant .bar (zeg ” point bar”) oogst succes met transparant gepresen-teerde, modieuze, kleine gerechten die je naast elkaar kunt proeven. Caroline Colson is de vlotte bazin. Zij leerde voor binnenhuisarchitect en was drie jaar commercieel vertegenwoordiger van de Waalse traiteur Loriers. Daar ontmoette zij Michel Van Houcke, die kon bogen op dertien jaar terreinwerk. De twee gingen filosoferen over een nieuw concept. Caroline ontwierp zelf de inrichting en koos kleurrijke krukjes van de Belgische ontwerper Quinze & Milan, stoelen van Molteni en barokke luchters. Omdat zij van transparantie houdt, worden de bereidingen geserveerd in doorzichtige glazen, kommen, vazen en proefbuisjes.

Resto.Bar: Kernstraat 39, 1000 Brussel. 02 503 04 03. www.restopointbar.be. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

04. BAR BIK: Wereldkeuken

Als een Vlaamse Brusselaar gaat eten, gaat hij ‘bikken’. Dat kan sinds oktober 2006 ook in Bar Bik, een eethuis met cafésfeer, naast de KVS. De naam staat ook voor Brussels International Kitchen. Het idee komt van Maarten Bollen en David Schulpen. De twee globetrotters volgden beroepsschool en klusten in de horeca in binnen- en buitenland. Maarten staat in de eetzaal en omdat hij zo op zijn gemak is, zijn de klanten dat ook. David is chef in de open keuken. Wat hij bereidt staat op een leien bord. Tonijn op mediterrane wijze met kruidenkorst, wasabimayo-naise en gefrituurde prei is een trekpleister. De dagschotel kost tussen 12 en 14 euro. In Bar Bik is iedereen welkom, voor een hapje of voor een driegangenmaaltijd.

Bar Bik: Arduinkaai 3, 1000 Brussel. 02 219 75 00.

Open 11.30-22.30 uur. www.barbik.be.

Zaterdag en zondag gesloten.

05. BELGA QUEEN: Moderne bierkeuken

In het opzienbarende eethuis Belga Queen serveert men de Belgische (bier)keuken op een prettige, moderne manier. De lokettenzaal van een voorma-lige bank werd door artistieke duizendpoot Antoine Pinto omgetoverd in een adembe-nemend universum. Brouwerij Palm, mede-eigenaar, selec-teerde niet alleen de bieren, maar ook de wijnen, allemaal van Belgische wijnbouwers. Bij de ingang is een oesterbar, waar men zich ook tegoed kan doen aan een half kreeftje. Een beetje snob, een beetje lawaaierig en ook spectaculair. Er is een lightmenu voor 30 euro, een brouwersmenu voor 33 euro en een degustatie-menu voor 42 euro (47 euro met bieren). In de voormalige safekamer is nu een club, ingericht in de sfeer van het vroegere Belgisch Congo .

Belga Queen: Wolvengracht 32, 1000 Brussel. 02 217 21 87. www.belgaqueen.be.

Alle dagen open.

06. LA MANUFACTURE: Blijvend in de mode

La Manufacture is een klassieker onder de trendy brasseries. Het restaurant bestaat 19 jaar en is ondergebracht in de voormalige werkplaatsen van de lederwarenfabrikant Delvaux. Het fraaie decor is opgebouwd uit edele materialen, zoals hout, metaal, arduin, graniet en leer. De omgeving blijft boeien en dat doen ook de bereidingen. Chef Philippe Pereboom is er bijna vanaf de eerste dag bij. Zijn wereldse gerechten zijn van een constante kwaliteit. Onvergankelijke specialiteiten zijn : garnaalkroketten Manufacture (13 euro) en carpaccio van rode tonijn met exotische vinaigrette en gebakken ganzenlever (15,20 euro). Lunch : 14,50 euro. Menu’s van 35 tot 70 euro.

La Manufacture: Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 12, 1000 Brussel. 02 502 25 25. www.manufacture.be. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

07. EASY TEMPO: Vlot en lekker Italiaans

Ook Easy Tempo is blijvend trendy. De eigenaars Sebastiano en Benedetto maakten een eethuis met hart en ziel. Het eenvoudige, maar sfeervolle en altijd druk bezette Italiaanse pasta- en pizzarestaurant is ondergebracht in een slagerij uit 1905. Het sierlijke tegeltafereel aan de muur dateert uit die periode. Achter een lange toog jongleren Italiaanse koks behendig met dunne lappen deeg, die ze rijkelijk beleggen en als smakelijke dunne pizza’s uit de oven halen. Specialiteiten zijn : lasagne met ragout van lam en aubergine (14 euro) en ravioli met truffel (16 euro). Er is geen lunch en geen menu.

Easy Tempo: Hoogstraat 146, 1000 Brussel. 02 513 54 40. Zondagavond en maandag gesloten.

08. LE FOURNEAU: Allemaal rond het fornuis

Evan Triantopoulos, van Griekse afkomst, is autodidact in de keuken. Toch slaagt hij er al jaren in om de meest veeleisende lekkerbek naar zijn gastronomisch restaurant Grill aux Herbes d’Evan in Wemmel te leiden (02 460 52 39). Triantopoulos triomfeert opnieuw met Le Fourneau. Hier staat het fornuis als een altaar in de eetzaal. Achter de stoof staan de koks, ervoor lopen de obers. Het publiek zit als in een arena op barkrukken rond de culishow. Men bestelt geen gerechten maar gastronomische tapas die per eenheid of per gewicht worden aangerekend (5 à 10 euro), zoals gepocheerd ei met wilde paddenstoelen en aardappel-puree à la Robuchon (4 euro). Bij deze delicate hapjes kan men lekkere Griekse wijnen degusteren.

Le Fourneau: Sint-Katelijneplein 8, 1000 Brussel. 02 513 10 02.

Gesloten zondag en maandag.

Reserveren is niet mogelijk.

UITHEEMS: 09. AL BARMAKI: Libanese verleiding

Rick Kalach is de gedreven eigenaar en chef-kok van het Libanese restaurant Al Barmaki. Hij kwam in 1967 naar België om commerciële wetenschappen te studeren en ging later voor cameraman leren. Als student kookte hij zelf en deed dat zo goed dat vrienden hem vroegen om een restaurant te beginnen. Toen de oorlog in Libanon uitbrak, heeft hij zijn eigen eethuis in Brussel geopend. Al Barmaki bestaat nu dertig jaar en al die tijd is Rick Kalach consequent gebleven. Hij kookt ambach-telijk, met eersteklas-producten, en schuwt elk compromis. In het restaurant serveert men mezze met elf traditionele bereidingen (53 euro voor twee). Kalach kreeg de Gouden Garde voor Beste Uitheems Restaurant in de Knack Restaurantgids 2005-2006.

Al Barmaki: Spoormakersstraat 67, 1000 Brussel. 02 513 08 34.

Open 19-24 uur. Zondag gesloten. www.albarmaki.be

10.

AU THÉ DE PÉKIN: Chinese pionier

Hendra Susanto verhuisde van Kanton naar Indonesië, waar hij medicijnen studeerde en een Indonesische naam kreeg. Hij kwam naar Brussel waar hij met twee schoon-zussen een Chinees restaurant opende. Zeven jaar later had Hendra Susanto zijn eigen restaurant, Au Thé de Pékin. In de wijk bij het Sint-Katelijneplein was hij een pionier. Vandaag is de buurt de Chinatown van Brussel en treft men er tientallen Chinese zaken. Au Thé de Pékin had onmiddellijk succes en heeft dat bijna een kwarteeuw later nog steeds. De koks komen van Hongkong en Sjanghai, zijn goed opgeleid en hun keuken is authentiek. Dimsum en gelakte eend zijn specialiteit.

Au Thé de Pékin: Zwarte Lievevrouwstraat 16-24, 1000 Brussel. 02 512 38 88.

Dagelijks open.

11. MONT LIBAN: Goedkoop en onweerstaanbaar lekker

Om op een aangenaam avontuurlijke manier met het goede van de Libanese keuken kennis te maken is er Mont Liban, dat bestaat uit een comfortabel restaurant met aan de keuken een druk bezochte snackbar en traiteurwinkel. In de snack kun je meer dan twintig warme en koude mezze krijgen, en voor 20 euro is men de koning te rijk. In het restaurant met typisch Libanese ambiance en een authentieke Libanese baas is het niet veel duurder : het degustatiemenu met vier koude en vier warme voorgerechten, gevolgd door gemengd vlees van de grill en nagerecht komt op 25 euro. De zondag is er een brunch voor 25 euro (12,50 euro voor kinderen).

Restaurant, snack, traiteur Mont Liban: Livornostraat 30, 1000 Brussel. 02 537 71 31. www.montliban.be.

Dagelijks open.

12. IZAKA-YA: Authentiek Japans

Japanse restaurants zijn zelden goedkoop. Gelukkig zijn er uitzonderingen zoals de ietwat ruwe Japanse brasserie Izaka-Ya, die er al meer dan vijftien jaar in slaagt om voor zachte prijzen voorbeeldige kwaliteit te leveren. Japanse kantoorbedienden van de Louizawijk gaan hier ’s avonds uit de bol en het kan er wel eens luidruchtig aan toegaan. De Japanse clientèle is altijd in de meerderheid, wat de authenticiteit bevestigt en tegelijk versterkt. Europeanen worden er niet altijd even vriendelijk behandeld. Izaka-Ya is een goed adres, niet voor sushi en sashimi, wel voor andere traditionele Japanse bereidingen.

Izaka-Ya: Vleurgatsesteenweg 123, 1050 Brussel. 02 648 38 05.

Zondag gesloten.

13. LES LARMES DU TIGRE: Elegante Thai

Les Larmes du Tigre is een van de eerste Thaise eethuizen in Brussel. Het blijft trendy door de inrichting met omgekeerde parasols aan het plafond en het witgeschilderde rotan meubilair. De kwaliteit van de gerechten is constant en de bediening is vriendelijk, maar wel in het Frans en Thais. Bij mooi weer gaat het dak van de veranda en ’s zondags is er ’s middags en ’s avonds een Thais buffet (30 euro). Specialiteiten zijn : salade van gehakte kip met limoen lap kai (15 euro) en groene curry met Thaise aubergines en kokosmelk (15,90 euro). Wijnkampioen Eric Boschman zocht voor de wijnkaart trouvailles uit die passen bij het gekruide eten.

Les Larmes du Tigre: De Wynantsstraat 21, 1000 Brussel. 02 512 18 77. www.leslarmesdutigre.be. Zaterdagmiddag gesloten.

14. LITTLE ASIA: Vietnam nam nam

Wat in 1998 begon als een oosterse snackbar is vandaag een moderne en trendy loungetempel in oudroze en paarse tinten, waar Vietnamese gerechten en ook Thaise bereidingen op tafel worden gezet. Quyen (spreek uit Gwen), de hemels glimlachende dochter van een bootvluchteling, heeft de leiding en benadert haar klanten met oosterse zachtheid. Little Asia wordt bezocht door ministers en studenten. De gerechten zijn vers, bont gekruid, fris en lichtverteerbaar. Voorbeelden zijn : langoustines van de grill (30 euro) en gelakte eend met Vietnamese flensjes (20 euro). Er is een dagschotel voor 12 euro en menu’s van 20 tot 65 euro. Kooklessen kosten 55 euro.

Little Asia: Sint-Katelijnestraat 8, Brussel 1000. 02 502 88 36.

www.littleasia.be.

Zondag, woensdag en feestdagen gesloten.

bistro & brasserie: 15. DE LA VIGNE A L’ASSIETTE: Franse productkeuken

In de bistro De la Vigne à l’Assiette, niet ver van de Louizalaan, charmeert Eric Van den Bergen met een lichte Franse productkeuken met mediterrane toetsen. Ook de verhouding kwaliteit-prijs zit goed. Vennoot en topsom-melier Eddy Dandrimont (Beste Sommelier van België Prosper Montagné 1995) zorgt voor een vakkundige wijnselectie tegen zeer redelijke prijzen. Specialiteiten zijn : gebakken eendenlever met kaneelappel en gelei van gekonfijte citroen (28,40 euro), met het mes gekapte rundertartaar (13 euro) en mascarponemousse met balsamicokaramel (7 euro). Lunch 14 euro, menu’s voor 21 en 35 euro.

De la Vigne à l’Assiette: Lange Haagstraat 51, 1000 Brussel. 02 647 68 03.

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

16. RESTO HENRI: Waar Vlamingen thuis zijn

Resto Henri is een moderne brasserie met beperkt comfort, opgezet door drie schoolkameraden. Henri kwam op de plaats van Chez Henri, dat door de verkoop van mosselen en kaviaar decennia lang een Brussels monument was. Het vroegere chaletachtige decor maakte plaats voor een eenvoudige actuele stijl. Het succes van Henri kwam geleidelijk maar zeker, vooral via hippe Vlaamse buurtbewoners die zich hier thuis voelen. Henri heeft een vaste kaart met klassiekers uit de Belgische en Franse keuken, zoals zeetong meunière, of biefstuk met sla en frieten (16 euro) en een suggestiekaart met meer inventieve gerechten die verandert om de drie weken. Lunch kost 12 euro.

Resto Henri: Vlaamse Steenweg 113, 1000 Brussel. 02 218 00 08. www.restohenri.be.

Zondag en maandag gesloten.

17. L’ACHEPOT: Knusse kwaliteitsbistro

L’Achepot aan het Sint-Katelijneplein heeft een rijk verleden. Vijftien jaar geleden kwam je er al om orgaanvlees te eten en om te lachen en te blijven plakken. Kok Antoine Renoux nam de zaak bijna tien jaar terug over en actuali-seerde de formule. Twee jaar geleden vervoegde Gauthier De Baere het team. Hij heeft een brede ervaring (La Trèfle à 4, Bistro M’Alain enz.) en zijn komst heeft de keuken verder verfijnd. De koks spelen in op het marktaanbod en gooiden de spijskaart overboord. Wat er te eten valt, staat op het leien bord. Succesgerechten zijn : cassoulet uit Toulouse (25 euro), Baskische boudin (18,50 euro) en varkensribstuk van bij de boer (21 euro). De spijskaart krijgt ondersteuning van vriendelijk geprijsde wijnen. Er is geen lunch en geen menu.

L’Achepot: Sint-Katelijneplein 1, 1000 Brussel. 02 511 62 21. www.achepot.be. Zondag gesloten.

18. VIVA M’BOMA: Tafel van de vriendschap

De laatste triperie aan de Vlaamse Steenweg werd overgenomen door Katia Ruebens en verbouwd tot Viva M’Boma. Katia is een Vlaamse Brusselaar die van wanten weet. Zij was vier jaar de drijvende kracht achter L’Achepot (zie hiernaast). In Viva M’Boma waren de tafels vanaf de eerste dag bezet. De eetzaal is tot het plafond bekleed met witte metrotegels en geeft uit op een open keuken. De tafels staan dicht bij elkaar, voor intimiteit ben je hier op het verkeerde adres. Maar ambiance is troef. Orgaanvlees en stoofpotjes zijn populair, net als andere Brusselse klassiekers zoals waterzooi, paling in ’t groen, stoemp met worst, ballekes in tomatensaus en niertjes met mosterd.

Restaurant Viva M’Boma: Vlaamse Steenweg 17, 1000 Brussel. 02 512 15 93.

Zondag, maandag-, dinsdag- en woensdagavond gesloten.

19. SWITCH: Vriendelijk geprijsde kwaliteitsbistro

Marc Boutsen, voormalig culinair journalist voor Ambiance en Zone 02, en realisator van culinaire tv-programma’s voor VRT en Vitaya, nam het restaurant Switch over. Hij behield de naam en de ploeg maar veranderde het decor. Boutsen heeft als jobstudent veel in de horeca gewerkt en hield van de sfeer. In zijn restaurant maakt hij er een punt van om de bezoekers zo goed mogelijk te bedienen. Switch is een vlotte gastronomische bistro, waar men smakelijke gerechten serveert voor verteerbare prijzen. De menuformules, waarbij je kunt switchen tussen een ruim aantal gerechten, vormen het visitekaartje. Zo kun je een driegangenmaaltijd eten tegen de vaste prijs van 30 of 35 euro.

Switch: Vlaamse Steenweg 6, 1000 Brussel. 02 503 14 80.

www.switchrestofood.be. Zondag en maandagmiddag gesloten.

20. LE VISMET: Visbrasserie

Eigenaar en chef-kok Tom Decroos was, voordat hij LeVismet opende, de rechterhand van Yves Mattagne (SAS Sea Grill), de beste viskok van ons land. Tom is geboren aan de Belgische kust, hij weet dus wat verse vis is ! In zijn druk bezochte visbrasserie brengt hij eenvoudige, traditionele bereidingen uit de keuken van de waarheid. Vis staat centraal en de suggesties en de lunch (16 euro voor een voor- en hoofdgerecht) zijn populair. Vaste succesnummers van de spijskaart zijn : garnaalkroketten (13 euro), handgepelde garnalen rechtstreeks van de visser met geplette aardappel en zure room (18/20 euro), gepocheerde kabeljauw (21 euro) en slibtongetjes (21/23 euro). De sfeer is prettig en los.

Le Vismet: Sint-Katelijneplein 23, 1000 Brussel. 02 218 85 45.

Zondag en maandag gesloten.

21. LA MARÉE: Verse vis troef

La Marée is een gemoedelijk eethuis met een open keuken, om de hoek bij de vismet. Mario Alves ontvangt, echtgenote Teresa kookt. Van de leveranciers krijgen zij dagelijks de meest verse en grootste zeetongen (reken op zo’n 35 euro voor een beestje van 650 gram) en prachtige kabeljauw die wordt gestoomd of gebakken en dan met tartaarsaus op tafel komt (24,50 euro). In het seizoen zijn Goudmerkmosselen specialiteit (van 21 tot 24 euro). Alle vis wordt ‘zuiver op de graat’ klaargemaakt, dat wil zeggen zonder maskerende sauzen of wat dan ook. Proef ook de pladijs, paling, wijngaardslakken en kikkerbillen.

La Marée: Vlaamse Steenweg 99, 1000 Brussel. 02 511 00 40.

Zondag en maandag gesloten. www.lamaree-sa.com

lekkere winkels: 22. LA MAISON DU MIEL: Honing voor zoetebekjes

La Maison du Miel werd in 1887 geopend in de Zuidstraat. Vandaag is er een tweede winkel aan de Grasmarkt. Het Huis van de Honing betreed je met grote voorzichtigheid, want de bokalen zijn torenhoog gestapeld. Je durft je nauwelijks bewegen als je weet dat de bijen voor één kilo honing zowat 100.000 retourvluchten moeten uitvoeren van de korf naar een miljoen bloemen. Het aanbod is groot : er is honing uit de Cévennes, uit China, van tropische vruchten, kastanjes, rozemarijn, dennenhout, tijmbloemen of sinaasappelbloemen.

La Maison du Miel: Zuidstraat 121 en Grasmarkt 11, Brussel 1000. 02 512 32 50 / 513 57 50. www.lamaisondumiel.be.

Zondag gesloten.

23. MARCOLINI: Gourmetchocolade

De mooiste chocoladewinkel van ons land is die van Pierre Marcolini aan de Brusselse Zavel. De pralines zijn klein en hebben originechocolade als basis. De meest verkochte is de ‘Pierre Marcolini’ met donkere ganache met 72 % cacao. Nieuw zijn tonkatruffels met karamel van gezouten boter en het parfum van tonkabonen en chocolade-schijfjes van cacaobonen uit Madagaskar geparfumeerd met witte truffel van Alba. In het Brusselse zijn nog drie Marcoliniwinkels (aan de Louzialaan, in Ukkel en Stockel).

Marcolini: Minimenstraat 1, Brussel 1000. 02 514 12 06. www.marcolini.com

24. LE PALAIS DES THÉS: 250 soorten thee

De mooiste theewinkel van ons land is ongetwijfeld Le Palais des Thés. De Brusselse vestiging maakt deel uit van een Franse keten met winkels in Frankrijk, Japan en de VS. In de winkel kan men thee ruiken uit testers, kleine glazen potjes die in een parfumeriewinkel niet zouden misstaan. Het assortiment bestaat uit 250 soorten, van over heel de wereld. De absolute bestseller is thee uit de hamam, een Turkse mengeling van groene thee, gedroogd rood fruit, de bloem van sinaasappel en pulp van groene dadels. Ook de Monniken Thee, naar een oud recept van Tibetaanse monniken, is populair.

La Palais des Thés: Oud Korenhuis 45, 1000 Brussel. 02 502 45 59. www.palaisdesthes.com

Door Pieter van Doveren Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content