Keuken : 7 i Decor : 7 i Comfort : 6,5 i service : 6,5 i Prijs/kwaliteit : 7

De ene kok experimenteert dag en nacht om elementen uit de moleculaire keuken onder de knie te krijgen, die in de eetzaal niet altijd worden begrepen en gewaardeerd. De ander stelt zich geen vragen en kookt Belgisch, zoals hem dat werd voorgedaan, en trekt volle eetzalen. De koks van Brasserie de l’Alliance behoren tot de laatste categorie. Zij bereiden evergreens uit de Belgische keuken en een service van tweehonderd couverts en meer is geen uitzondering.

Brasserie-rôtisserie de l’Alliance ligt aan de ring, aan de zuidkant van Brussel, in de buurt van het gelijknamige bedrijvenpark, het cinemacomplex Imagibraine en op enkele kilometers van de Leeuw van Waterloo. Plaats van gebeuren is een oude Brabantse hoeve met een landelijk ingerichte eetzaal met gewelfd plafond, een open keuken en een indrukwekkend Moltenibraadspit. Aan de voorkant is een grote veranda met een meer hedendaagse inrichting, die uitgeeft op een royaal terras en de parking.

L’Alliance opende in februari 2006 en had door de onmiddellijke massale toeloop af te rekenen met personeelsproblemen. Die zijn nu opgelost : in de eetzaal loopt een bataljon snelle obers in gepast habijt en in de keuken zijn de koks getraind om het eten snel door te geven. L’Alliance is een volkse brasserie voor jong en oud, arm en rijk. Aan de tafels met helder eiken blad en een lap grijze stof zitten vooral Walen, maar ook Vlamingen uit de Rand weten het restaurant te vinden.

Het repertoire op de spijskaart werd samengesteld zonder fantasie. U kunt het zelf invullen : garnaalkroket (11,50 euro), slakken (9 euro), lendenribstuk (14,50 euro), steak tartare (14,50 euro), mosselen (dagprijs) enz. Specialiteiten zijn : het rood vlees label rouge uit Aubrac, bereid op de lavagrill, en vlees en vis van het spit (lamsbout à volonté 18,50 euro, brochettes vanaf 13 euro, chateaubriand voor twee 44 euro, speenvarken op bestelling voor acht 21,50 euro per kilo enz.). L’Alliance heeft een Frans georiënteerde wijnkaart met vooral keuze aan flessen boven de 30 euro en als topper een Château Mouton Rothschild 1999, Pauillac premier grand cru classé voor 219 euro. Dat is een koopje voor liefhebbers met geld !

Wij deden het eenvoudiger en bestelden op aanraden van de ober een Château Macay, een aangename, aromatische en ronde rode met evenwichtig fruit uit de Côtes de Bourg (30 euro). Er kwamen twee rustieke voorgerechten : kalfshersenen met tartaarsaus (10,50 euro) en gebraden varkenspoot met goudbruin korstje van mosterd en paneermeel (10 euro). Voor het hoofdgerecht zwichtten wij voor de côte à l’os van 1,3 kg van Aubracrund, aan tafel gepresenteerd en vervolgens op de grill bereid (58 euro voor twee). Het dieprode vlees was succulent door de gesmolten vetmarmering en verscheen met bearnaise (3 euro) en pepersaus (2,50 euro), en een groene salade (2,50 euro). De frieten van McCain waren gratis. Deze onvergankelijk smakelijke maaltijd kwam gepast tot zijn einde met een Luikse koffie (6 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Brussels ketje Thierry Van Damme heeft het allemaal zelf gedaan. Hij begon als Brussels ketje in de horeca toen hij zestien jaar was. Hij staat aan de basis van een hele reeks populaire restaurants, zoals Les P’tits Os, Cap de Nuit, Petit Pont, Le Brasero en Six Colonnes. Toen men hem de vervallen boerderij van begin vorige eeuw kwam voorstellen, heeft Thierry Van Damme niet lang getwijfeld. Hij liet de hoeve radicaal verbouwen en herinrichten, waarbij de oude baksteen alomtegenwoordig bleef. Binnen kwamen honderddertig zitplaatsen en buiten honderdzestig. De aanpalende grote schuur wacht nog op een bestemming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content