BINNENSMONDS GILLEN

JEAN-PAUL MULDERS

Mannen mogen niet meer binnen bij de film Fifty Shades Darker, tot de uitbaters van de bioscoop zeker zijn dat “vrouwen zich kunnen beheersen”. Het bericht stond in de Daily Mail en werd vlijtig door de Nederlandstalige pers overgeschreven. Het succes van Vijftig tinten grijs houdt aan ; er is nu zelfs een milkshake vernoemd naar de erotische trilogie die stormenderhand de wereld veroverde. Het blijft een merkwaardige vaststelling, in tijden waarin vrouwen hun best doen om glazen plafonds te verbrijzelen: dat velen van hen binnenskamers ouderwets gedomineerd willen worden.

Bij succesberichten over Fifty Shades moet ik altijd aan Marthe Blau denken. Marthe wie ?, hoor ik u zeggen. Marthe Blau is de schrijfster van Entre Ses Mains, een roman die al in mijn boekenkast staat sinds 2004 of zoiets. Hij is in het Nederlands vertaald als In Zijn handen. Op de cover staat een vrouw met blonde lokken en ontvankelijke lippen. Ze is geblinddoekt en houdt de handen bij elkaar, de polsen naar elkaar gekeerd. Men zou kunnen denken : gebonden. Bij nader toezien blijkt dat niet het geval te zijn. Zoals wel vaker is suggestie het belangrijkste.

Hoofdpersonage van dit opmerkelijke werkje is Elodie, een succesvolle advocate van rond de dertig. Ze heeft een fijne echtgenoot en een leuk zoontje. Op een dag wordt ze, tijdens een zitting in de rechtbank, getroffen door de onweerstaanbare, ‘diabolische’ blik van een man die haar leven overhoop gooit. Het is het begin van een fatale affaire : een aaneenschakeling van tot in alle details beschreven ontmoetingen waarbij Elodie zich volledig aan Hem – hoofdletters zijn nooit ver weg in dit boek – moet onderwerpen. “Hij vermijdt het nauwgezet haar ook maar een blik waardig te keuren. Zij beveelt niet alleen haar lichaam maar ook haar geest in Zijn handen. Maar voor hoelang ?”

Ik hou van zinnen die uitlopen op een vraagteken, waarin drama en suspense sluimert. Ik hou ook van debuten en van pseudoniemen. Pseudoniemen maken het leven krokanter, en debuten voelen noodzakelijker dan het werk van de broodschrijver die jaarlijks een nieuw boek op de lezer loslaat. Marthe Blau combineert die twee kwaliteiten.

Over haar boek was het weekblad Humo destijds minder te spreken: “Belachelijk is In Zijn handen van Marthe Blau, dat Histoire d’O van Pauline Réage 35 jaar na het origineel overdoet. De auteur is opnieuw een jonge vrouw die haar ware gezicht achter een pseudoniem versluiert, haar verhaal opnieuw het verslag van een vernederende en extremistische overlevering aan een man met sadomasochistische fantasieën.”

Dat was in 2004 ; achteraf kun je alleen maar vaststellen dat Marthe Blau veeleer te vroeg dan te laat kwam. Krap zeven jaar later zou Vijftig tinten grijs verschijnen, waarvan inmiddels bijna honderd miljoen exemplaren verkocht zijn. Het moet frustrerend geweest zijn voor Marthe Blau om dat te zien gebeuren. Wellicht was zij na de publicatie van haar hartenkreet al met stille trom naar de balie teruggekeerd, waar zij dagvaardingen en conclusies schreef, zedig maar met een somtijds vochtig broekje.

Zoals wel vaker, voel ik sympathie voor de underdog en de gemankeerde. Voor degene die naast de hoofdvogel schoot en naast de jackpot heeft gegrepen. Te meer omdat Marthes roman beter is geschreven dan Vijftig tinten grijs, waar je zinnen in aantreft als ‘… gilde zij luidkeels.’ Alsof er ook binnensmonds gegild kan worden.

Op Bol.com is er één exemplaar van In Zijn handen te vinden, bij antiquariaat Onder de Linde. Het krijgt vijf sterren in vier reviews, onder meer van een vrouw uit Lisse die laat weten: “Wat een geweldig boek, het sleept je helemaal mee, in één dag uitgelezen. Geeft me bijna het gevoel, dit wil ik ook een keer meemaken.”

Bijna, welzeker. Vraagprijs is 49,95 euro.

jean.paul.mulders@knack.be

JEAN-PAUL MULDERS

“Zij beveelt niet alleen haar lichaam maar ook haar geest in Zijn handen. Maar voor hoelang? ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content