Nadat de helft van Nederland in juli zuidwaarts is getrokken, komt het land opnieuw tot leven met een copieuze culturele agenda. Bij onze noorderburen staat zelfs het landschap niet stil.

Mode & design

The Art of Fashion wordt beslist de spraakmakendste tentoonstelling van het najaar. Van 19 september tot 10 januari 2010 laat het Rotterdamse Boymans Van Beuningenmuseum enkele modetenoren de grenzen aftasten tussen kunst en mode. Beide disciplines lopen almaar meer door elkaar, veel ontwerpers etaleren hun collecties door middel van installaties en performances. De gastontwerpers hebben klinkende namen : Victor & Rolf, Hussein Chalayan, Walter Van Beirendonck, Anna-Nicole Ziesche en Naomi Filmer. Info : www.boymans.rotterdam.nl)

Tot 1 november stelt ex-modeontwerper Michael Raedecker zijn schilderijborduursels tentoon in het GEM museum voor actuele kunst (www.gem-online.nl).

Festivals

Nederland is een muzikaal land. In Amsterdam is het elfde Grachtenfestival, van 15 tot 23 augustus, een niet te missen muziekfeest (www.grachtenfestival.nl) met klassieke concerten in de binnenstad en op de oevers van het IJ. Met het Gergiev Festival van 29 augustus tot 6 september, heeft ook Rotterdam een muzikale klapper van formaat. Dit muziekfeest is een ode aan eredirigent Valerie Gergiev, die trouwens zelf Beethovens enige opera Fidelio dirigeert in het nieuwe Luxortheater. In Utrecht geniet ook het Festival Oude Muziek, van 28 augustus tot 6 september, een internationale reputatie. Het heeft dit jaar als thema composities van Haydn, Händel en Mendelsohn (www.oudemuziek.nl). De NJO Muziek Zomer Gelderland is een festival, van 6 tot 23 augustus, met een hedendaags programma vol recente creaties, niet-westerse muziek en muzikale improvisaties. De Brit Oliver Knussen is er composer in resi-dence. Wie graag danst en een broertje dood heeft aan klassiek, suggereren we een uitstap naar Hoek van Holland. Op het Hoekse strand organiseren ze daar op 2 augustus Fish & Fiesta met latin music en een vettige visbarbecue (www.gethoekt.nl). Voor een unieke filmervaring moet je naar Den Haag : filmfestival Shoot Me, van 15 tot 25 oktober, toont uitdagende films op ongewone plekken als tunnels, een manège en een fabriekshal (www.shoot-me.nl).

Kunstfestijn

In het najaar biedt Nederland tal van internationale tentoonstellingen aan. De blikvanger wordt ongetwijfeld Modern life, Edward Hopper and his time, met werken uit het New Yorkse Whitney Museum, in de Rotterdamse Kunsthal van 26 september tot 17 januari. Ook het onvolprezen Gemeentemuseum van Den Haag heeft een klapper van formaat : een confrontatietentoonstelling tussen het werk van Cézanne, Picasso en Mondriaan. Daar krijg je een hele brok kunstgeschiedenis in een notendop, van 17 oktober tot 24 januari (www.gemeentemuseum.nl).

In Amsterdam kun je natuurlijk ook naar het Hermitagemuseum (www.hermitage.nl), dat opent met de tentoonstelling Aan het Russische hof. Het is een van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland georganiseerd. Aan de hand van kunstwerken uit de collectie van het Hermitage krijg je, tot 31 januari, het rijke hofleven van de tsaren te zien. Precies omdat de twee grootste musea van Amsterdam nog steeds in renovatie zijn (het Stedelijk en Rijksmuseum), vangt het Van Gogh Museum die leemte op met de schitterende tentoonstelling Avant-gardes ’20-’60. Met werk van Picasso, Mondriaan, Rietveld, van Doesburg, Schwitters en Malevich, deels uit de collectie van het Stedelijk, wordt de vooroorlogse avant-garde getoond als aanloop tot de naoorlogse popart, minimal art en conceptuele kunst. Je krijgt dus ook werk te zien van Andy Warhol, Carl Andre en Robert Morris. De tentoonstelling loopt tot 23 augustus,

info : www.stedelijkindestad.nl.

Bijzondere locaties

Logeren in een monument is een rage in Nederland. Dat kan in een kasteel, boerderij, fabriek, postkantoor of schoolgebouw omgetoverd tot hotel, B&B, restaurant of eethuis. Dat erfgoed ontdek je in een fraaie brochure, te bestellen via www.erfgoodies.nl. Zo reis je op een unieke manier door Nederland. We tippen alvast het Kruisherenhotel in Maastricht (Kruisherengang 19, Maastricht, 190 euro voor een tweepersoonskamer, www.chateauhotel.nl), een middeleeuws klooster, en als landelijk verblijf de boerderij Wilmsboo in Drenthe (Europaweg 76, Nieuw-Schoonbeek, 110 euro per nacht, www.wilmsboo.nl).

In de gezellige shoppingstad Den Bosch, op een steenworp van Turnhout, eet je in de oude koekjesfabriek Verkade, met theater en bioscoop (Boschdijkstraat 45, Den Bosch, weekmenu 13,50 euro, www.verkadefabriek.nl).

Overnachten kan ook in de vuurtoren en havenkraan van het Friese stadje Harlingen (www.vuurtoren-harlingen.nl). Als je door Friesland trekt, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de Koninklijke Tichelaar Makkum, een vier eeuwen oud keramiekatelier dat werkt met dé tenoren van het Nederlandse design : Jurgen Bey, Hella Jongerius en Marcel Wanders (www.tichelaar.nl)

Oude stenen

Iedereen weet het : Nederland is pittoresker dan Vlaanderen. Overal bots je op dorpjes en stadjes die uit een schilderij geplukt lijken. Er is te veel om op te noemen, maar we geven toch één tip : Naarden (in het Gooi, Noord-Holland), de beroemdste vestingstad van het land. Binnen de stervormige vesting ontdek je woonwinkels, eethuizen en het jaarlijkse fotofestival in de vesting.

www.fotofestivalnaarden.nl

Vlijtige duinen

Rond Rotterdam en Amsterdam bouwen torenhoge kranen nieuwe steden. Het Nederlandse stadslandschap verandert zienderogen. Maar terzelfder tijd herkneden onze noorderburen ook hun kustlandschap. De duinen worden versterkt en het hinterland herschapen in een weids natuurpark. Het Hoogwaterbeschermings-programma vangt twee vliegen in een klap : een afweer tegen een hoger zeeniveau en meer natuur.

Scheldekust

Wie deze zomer door Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland fietst, merkt dat het landschap almaar mooier en groener wordt. Van Cadzand tot in Breskens groeit een nieuwe, brede duinengordel. In het achterland, van Nieuwvliet tot in Aardenburg werden de polders afgegraven om er het oorspronkelijke slikken- en schorrenlandschap te herstellen, zoals het er honderden jaren geleden uitzag. We signaleren nog nieuwe landschappen op de zuidkust van Schouwen (Tureluur), Tholen (Schakerloopolder), Walcheren (Westkapelle-Vroon) en Zuid-Beveland (Zwaakse Weel). In Zeeuws-Vlaanderen wordt ook de Braakman uitgebreid en de Margarethapolder. Dat zijn geen vanzelfsprekende ingrepen als je weet dat daarvoor van de beste landbouwgrond van West-Europa wordt opgeofferd. Sommigen betreuren dit, maar het resultaat is bijzonder aantrekkelijk. Info : www.wszv.nl en www.hetzeeuwslandschap.nl. Voor fietsroutes : www.routebureauzeeland.nl.

Waddenzee

Onlangs werd ook de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst om het landschap te beschermen en het ecotoerisme verder te ontwikkelen (zie ook de reportage over Texel en Vlieland : p. 38). Info: www.waddenzeewerelderfgoed.nl. Kijk ook op de site www.staatsbosbeheer.nl, waar je info vindt over de unieke plekken van het Nederlandse platteland die je kunt bezoeken en waar je ook kunt verblijven, al dan niet met kinderen.

Bouwwoede

Terwijl Vlaanderen jaren bakkeleit over de bouw van één grote brug, ontwikkelen er zich rond Amsterdam en Rotterdam nieuwe voorsteden met torengebouwen, hangende bruggen en onder water kronkelende tunnels. In Nederland wordt niet enkel gedroomd over nieuwe steden, ze worden gebouwd. Dat wordt meteen ook het onderwerp van de vierde Architectuur Biënnale in Rotterdam, van 24 september tot 10 januari 2010. Drie tentoonstellingen staan er centraal : Open city – designing coexistence, Parallel Cases en Vrijstaat Amsterdam. De laatste expo, in Amsterdam, gaat over de nieuwe stadsuitbreiding.

www.iabr.nl

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content