Filosoof, hoogleraar aan de universiteit van Leiden, televisiepresentator, schrijver van kinderboeken en populair wetenschappelijk werk.Waarom willen we steeds winnen en niet verliezen ? Waarom sloven we ons zo uit ? Wat heeft een mens aan succes ? Dat zijn enkele vragen die ik stel in mijn laatste boek.

Stel dat ik voldoende geld zou hebben, dan zou ik dat kunnen : in de zon liggen op het strand of zomaar wat schoffelen in de tuin. Maar na een tijd, reken een jaar of drie, zou het toch beginnen te kriebelen.

Ik vind het moeilijk om niets te doen, maar toch ben ik er al een paar keer in geslaagd om alles op een laag pitje te zetten. Met het prijzengeld van de Gouden Uil in 2002, bijvoorbeeld, ben ik naar een paar Polynesische eilandjes in de Stille Zuidzee gereisd, maar ook daar kon ik het schrijven niet laten.

Dat ‘Kaas en de evolutietheorie’ de Gouden Uil voor jeugdliteratuurzou krijgen, daar had ik geen seconde aan gedacht. Het was al zo vreemd dat teksten die ik had geschreven gebundeld waren in een boekje dat werkelijk te koop was. Nog vreemder dat het zo vaak vertaald is, tot in het Koreaans toe. Er is nu zelfs al sprake van een Chinese vertaling.

Voor iemand die het opneemt voor mensen die niets nalaten, geen kinderen, geen gedachten, geen boeken, heb ik het inderdaad uitzonderlijk druk. Werk aan de universiteit, losseflodderafspraken, lezingen aan universiteiten, scholen en het bedrijfsleven.

De raarste dingen willen ze van me horen. Gisteren nog vroeg een internationaal topadvocatenkantoor me om een uiteenzetting te houden over het juist en verkeerd beleggen van geld.

Hoogleraar ‘Publiek begrip van wetenschap’, sinds één academiejaar mijn functie aan de universiteit van Leiden, is een kopie van de leerstoel van de Britse bioloog Richard Dawkins, die er zeer bedreven in is om ingewikkelde biologische kwesties helder uit te leggen aan niet-wetenschappers. Dat is ook mijn doelstelling.

Plato heb ik nooit gelezen. Ik studeerde wel wijsbegeerte, maar niet de klassieke. Ik bestudeerde de raakvlakken van de exacte wetenschappen en de filosofie.

Dat men me de Jamie Oliver van de filosofie noemt, vind ik helemaal niet erg. Jamie is geen topkok, maar die jongen heeft ontzettend veel mensen aan het koken gekregen. Dat is wat ik in mijn vak ook hoop te doen : mensen aan het denken zetten.

Ik was zo’n jongetje dat lastige vragen stelde. Bij een vriendinnetje vroeg ik waarom haar vader nooit thee zette. Een ander voorbeeld ? Met de lagere school bezochten we een huishoudschool. Dat bestond nog : een school om te leren huishouden. Toen we vragen mochten stellen, zei ik : “Alle leerlingen zijn meisjes, en alle leraren zijn óók meisjes, dan is het toch raar dat de directeur géén mevrouw is ?” Van die meneer kreeg ik meteen het verkeerde antwoord : “Zo deed men dat nu eenmaal in het verleden.” Waarop ik : “Maar het verleden is toch voorbij ?”

Onlangs heb ik een trap gebouwd, en ik ben daar heel trots op. Want een rechte trap maken, dat is best moeilijk. En er zit ook nog eens een knik in. Het heeft me een week gekost om te berekenen hoe dat moest. Er zijn allemaal wetten en regels voor, want de afstanden en opstapjes moeten precies juist zijn om er makkelijk op te kunnen lopen.

Als ik met mijn handen bezig ben, krijg ik rust in mijn hoofd en komen de ideeën vanzelf. Ik heb nog maar net mijn overall aan, neem de hamer in de hand, en : aha ! Moet ik snel naar boven rennen voor ik het weer vergeet.

Bas Haring (39) heeft een nieuw boek uit bij Houtekiet : ‘Voor een echt succesvol leven’, 172 p., 17,50 euro, ISBN 978 90 524 0922 1. In amper één maand tijd was het aan een vijfde druk toe. Op donderdag 1 november houdt hij om 14.30 uur een lezing in de Retoricazaal van het Antwerp Expo-gebouw, waar de Boekenbeurs plaatsvindt.

Door Griet Schrauwen / Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content