backstage van culinair Europa

05/05/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:27

Goed koken begint met topingrediënten. Dat is ook het motto van Jeroen Meus. Dus trokken we met hem naar de reusachtige vroegmarkt van Rungis bij Parijs, dé leverancier van verse producten van over de hele wereld.

00.30 - afspraak in rungis

In een café bereiden we ons voor op onze nachtelijke uitstap met een stevige sandwich en sterke koffie. Gids met dienst is David Elegeert, verantwoordelijk voor de Franse delicatessen bij visbedrijf De Troyer. Deze firma levert aan de meeste sterrenrestaurants in ons land en sinds kort ook aan Luzine, het Leuvense restaurant van Jeroen Meus. David rijdt al enkele jaren drie keer per week naar Rungis en kent de markt op zijn duim. Nochtans was het begin niet gemakkelijk, zegt hij. "De markt is megagroot, zo groot als Monaco, ik moest echt alles gaan zoeken. Bovendien word je als petit Belge niet onmiddellijk au sérieux genomen. Sommige handelaars wilden eerst niet aan mij verkopen en ik moest alles cash betalen. Toen Peter Goossens eens is meegekomen om te tonen welke producten hij juist wilde, heeft dat wel deuren geopend." Vandaag gaan er overal waar we komen handen omhoog. We zien vrijwel alleen mannen. De weinige vrouwen staan grotendeels achter de toog in de tavernes, het kloppend hart van elk paviljoen. ...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners