AVOCADO WALHALLA

“Ik ontbijt elke ochtend met twee avocado’s”, zei de vrouw. Dat was vier jaar geleden, in Frankrijk, op een wijnkasteel met een prachtig uitgeruste keuken, waar zelfgemaakte jams en conserven de schappen sierden. Ik stond perplex. Ik wist toen nog niet dat avocado’s superfood waren. Onbekommerd beboterde ik mijn croissant, terwijl zij partje na partje avocado naar binnen schoof.

Intussen weet ik beter: avocado’s zijn hip. In de pas geopende Holy Food Market in Gent koop je avocado-olie (supergezond, u raadt het). De Nederlandse foodgoeroe Mara Grimm bericht uit Mexico dat ze de hand heeft weten te leggen op een partijtje avocadobladeren. Ongelooflijk lekker. Het kon dan ook niet uitblijven, een restaurant volledig in het teken van de avocado: The Avocado Show, in Amsterdam. Je kunt er terecht van ontbijt tot diner. Je eet er avocado op toast, of guacamole, maar mede-eigenaar Ron Simpson mikt op creatievere composities als double-down avocado burgers of smoothies van avocado en chocolade. Op Facebook zegt hij: “Mensen gooien avo op zowat elk gerecht en maken er bijzonder creatieve gerechten mee. Daarom openen wij nu het walhalla voor de avocado-lover.”

Avocado’s zijn gezond, met hun hoge gehalte aan mono-onverzadigde vetten die ons cardiovasculaire systeem beschermen. Sommigen beweren zelfs dat avocado-extract geschikt is om leukemie te behandelen. (Al zit dat in de pit van de avocado, die je natuurlijk nooit mee opeet.)

Maar het grootste talent van avocado is toch zijn Instagram-fähigkeit. Wat kun je er mooie dingen mee maken! De zachtgroene kleur, de lichte glans die erover ligt…Mooi, lekker, gezond, wat wil je nog meer?

Ach, laat ik de pret niet bederven en herhalen dat in Mexico op grote schaal aan ontbossing wordt gedaan om avocadoplantages aan te leggen. Dat watertekort dreigt omdat om een kilo avocado te kweken zeshonderd liter water nodig zijn. En dat de vraag naar avocado’s in de VS zo groot is, dat criminele bendes, die zich voordien op drugs concentreerden, nu in avocado’s dealen.

Liever eindig ik met een nuttige tip. Heb je een avocado gekocht die hard is als een steen, wikkel hem dan in aluminiumfolie, verwarm de oven op 100 graden en leg hem er tien minuten in. Laat even rusten en klaar is de avo. Dat lees ik op internet. Helaas, ik heb geleerd om feiten te checken. Mijn avocado kwam even hard uit de oven als hij erin was gegaan, zij het nu ook bruin. Koop hem dus maar liever in een betrouwbare zaak, waar hij perfect rijp is.

Tekst Agnes Goyvaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content