Anne Zellien

Juweelontwerpster Anne Zellien viert haar zestigste verjaardag – en de twintigste van haar label – met ‘Mon Histoire’: een erg persoonlijke collectie van zestig unieke stuks die haar levensverhaal vertellen.

“Deze collectie is Ć©Ć©n groot zelfportret en vertelt iets meer over mijn leven en mijn inspiratiebronnen, over mensen die ik bewonder of boeken die ik graag lees. Elk juweel vertrekt van een woord, een zin of een herinnering en bestaat uit zorgvuldig uitgekozen vintage juwelen en stenen die ik doorheen de jaren heb verzameld op antiekbeurzen en marktjes, die vervolgens in mijn atelier gecombineerd worden met zelfontworpen zilveren of gouden elementen.”

“Hiermee bezig kunnen zijn, was een geschenk aan mezelf. Eens niet moeten denken aan wat er goed gaat verkopen of wanneer een collectie in de winkel moet liggen. Tijd om Ć©cht te doen wat ik graag doe: mijn gedachten en inspiratie de vrije loop laten en creĆ«ren.”

“De oorbellen heten ‘La Verte Voie’. Ik ben gefascineerd door de pracht en kracht van de natuur, en groen is een bijzondere kleur in juweelontwerp. Groene stenen zijn vaak kostbaar, dus ze worden niet vaak gebruikt. Het hand en het hart zijn gemaakt van jade, de andere elementen zijn broches uit de jaren veertig die ik een nieuwe bestemming gaf als oorbellen. Ik vond het boeiend om de asymmetrie van beide stuks in evenwicht te brengen.”

“Fulco di Verdura is een van mijn favoriete juwelenontwerpers uit de jaren veertig. Hij was een ontzettend flamboyante man met een barokke, kleurrijke stijl die getuigt van een lang vervlogen elegantie en vakmanschap. Hij maakte ook de befaamde Chanel cuffs. De armband met de grote stenen is een hommage aan hem en bestaat uit een fiftiesbroche, maar dan op een zilveren setting met groene agaat.”

“Als klein meisje keek ik altijd vol bewondering toe hoe mijn moeder de trap afkwam voor ze naar een bal ging. Een prachtige avondjapon, verzorgde make-up en daarbovenop: nepjuwelen. Ze kocht er heel veel, meestal groene, omdat dat haar lievelingskleur was. Ik vond toen dat ze er als een echte prinses uitzag. Deze armband had de hare kunnen zijn.”

Mon histoire, te koop zaterdag 7 oktober, 13 tot 18 u, Mechelseplein 21, 2000 Antwerpen. Elk stuk is uniek, prijzen vanaf 300 euro.

KS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content