Ze schrijdt over de duurste catwalks ter wereld en siert talloze covers. Ze sleept miljoenencontracten binnen, luncht met Bono en schittert op elke rode loper. Doutzen Kroes is een wereldster, maar blijft nuchter als een Friese boerenmeid. We ontmoeten haar tijdens het filmfestival van Cannes, waar ze als ambassadrice van L’Oréal te gast is.

Vijf jaar geleden stuurde Doutzen Kroes vakantiefoto’s naar Paparazzi Models in Amsterdam in de hoop tijdens de zomer wat zakgeld bij te verdienen. Doutzen wordt onmiddellijk geboekt door een lokaal magazine en nog voor ze zelfs een voet in Amsterdam heeft gezet, is ze al onderweg naar New York. “Ik ben van de ene dag op de andere naar New York verhuisd. In het begin vond ik dat vreselijk en had ik heimwee. Ik kwam van het rustige Friese platteland plots terecht in een stad waar alles groter moet en sneller gaat. Ik heb er echt moeten leren om te genieten van het leven. New York heeft een andere mens van me gemaakt.”

Haar doorbraak kent ze wanneer de beroemde fotograaf Steven Meisel Doutzen fotografeert voor de cover van de Italiaanse Vogue in 2005 en haar “het gezicht van nieuwe glamour” noemt. Niet evident, want Kroes heeft niet het androgyne, magere lichaamstype dat lang de modewereld domineerde. Ze is lang, maar niet reusachtig. En slank, eerder dan mager. Het duurt dan ook even voor de internationale bureaus willen werken met de Friese met het ‘poppengezichtje’. Doutzen is té perfect. Maar daar denkt ze zelf niet zo over. “Elke vrouw heeft onzekerheden, ook ik heb daar last van. Vooral omdat ik voortdurend in het spotlight sta. Ik heb veel te danken aan mijn ‘goede genen’, maar ik probeer ook zo gezond mogelijk te leven. Ik eet gezond en doe vaak aan sport : hardlopen, boksen en yoga. Ook slapen is heel belangrijk. Het ergste wat je je lichaam kunt aandoen, is niet slapen.”

De Vogue-cover wordt opgemerkt door Calvin Klein en datzelfde jaar sluit Doutzen een contract voor zijn parfum Eternity. Sindsdien stond ze al op de cover van Time, Vogue en Harper’s Bazaar, heeft ze campagnes gedaan voor Versace en Dolce&Gabbana en loopt ze de shows van Victoria’s Secret en Christian Dior, om er maar enkele te noemen. In juni 2006 wordt Doutzen Kroes het nieuwste gezicht van de Franse cosmeticareus L’Oréal. Ze tekent een contract van drie jaar en voegt zich daarmee bij schoonheden zoals Penelope Cruz, Scarlett Johansson en Eva Longoria.

Kroes wordt meteen ook een van de best betaalde modellen ter wereld. Haar inkomen in 2007 wordt door Forbes.com geschat op zes miljoen dollar (3,8 miljoen euro) en overstijgt daarmee het loonbriefje van topmodellen zoals Karolina Kurkova en Nadia Vodianova. “Ik word niet wakker met het idee ‘Oh, wat heb ik veel geld’, ik zie mezelf nog steeds als toen ik net begon.” Naast huizen in Nederland en één in New York en Parijs geeft Doutzen ook veel geld aan goede doelen. “Ik vind het belangrijk om te delen, want geld is van niemand. Ik geloof echt dat dit mijn lot is, dat ik bestemd ben om model te worden en zo ook iets terug te kunnen geven aan de wereld. Het is een positieve cirkel : doe goed en de wereld is ook goed voor jou.”

En Doutzen doet goed. Ze geeft geld aan het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Unicef en heeft samen met haar ouders een natuurstichting opgericht. “We leven almaar sneller en houden geen rekening met de natuur. Ik doe daar zelf ook aan mee hoor. Ik neem ook vliegtuigen en rijd in auto’s die uitlaatgassen uitstoten. Daarom wil ik iets terugdoen. Ik heb in Friesland een stichting opgericht om land te kopen en daar dan natuurreservaten van te maken. Boeren mogen er gerust koeien en schapen hebben, maar het mag alleen biologisch bewerkt worden.” Daarnaast is ze ook ambassadrice voor de Friese taal. Terwijl grote merken miljoenen voor haar neertellen, strikte de Friese omroep haar gratis en voor niks voor een tv-spotje, want Fryslân hat my grut makke.

Van het Friese platteland naar de glamour van het modellenbestaan, het is maar een kleine stap voor Doutzen. Maar er is ook een keerzijde. “Ja, ik ga naar hippe feestjes, maar niet altijd met de mensen met wie ik wil gaan. Dat maakt het soms heel eenzaam. Ik zou graag met mijn beste vriendin op de dansvloer staan. Of aan mijn moeder laten zien in wat voor hotelkamer ik verblijf. Toch waardeer ik elke minuut van mijn leven. Als ik mezelf op een grote poster zie, dan knipoog ik er even naar. Het leven is zo mooi en daar ben ik erg dankbaar voor.”

Doutzen blijft nuchter onder haar succes, maar als haar enthousiasme toch een loopje met haar neemt, is er nog altijd pa Kroes om haar met beide voeten terug op de grond te zetten. Een anekdote. Doutzen belt vanuit New York met haar vader en roept : “Raad eens met wie ik nu aan tafel zit ? Met Bono !” Waarop haar vader antwoordt : “Probeer het nu eerst maar eens zover te schoppen dat Bono met zijn moeder belt en roept : Raad eens met wie ik aan tafel zit ? Met Doutzen Kroes uit Oostermeer !”

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content