Luigi Ferrara, directeur van het Institute without Boundaries, Toronto : “Thomas was een van onze meest getalenteerde studenten. Hij kon erg goed de ideeën die we hier bespraken omzetten van concept naar realiteit. Hij kan erg goed systeemstromen visualiseren door zijn sterke grafische en multimediale vaardigheden. Ik volg zijn werk op de voet. Hoe meer hij zijn open source-concept fysiek uitwerkt, hoe meer hij erin slaagt om ook een nieuwe esthetiek voort te brengen voor eenentwintigste-eeuwse vormgeving, die ver voorbij neomodernisme gaat. Mijn collega Bill Mitchell en ik hebben het open source-design uitgewerkt in milieudesign en in architectuur, maar Thomas is de eerste die het op vlak van productdesign uitwerkt.”

Hilde Bouchez, doctorandus en docent aan het departement architectuur aan Sint-Lucas Gent, en designconsulent voor het Innovation Festival in Kortrijk : “Ik heb een onderzoek gedaan naar de perceptie en de betekenis die mensen geven aan design en daaruit blijkt dat we het zien als iets exclusiefs en als een statussymbool. Maar precies die invulling van design als kunst en statussymbool zijn we beu. Er staat een groep sociale vormgevers op die antwoorden zoeken op maatschappelijke noden en dat is een heel andere beweging. Het straffe is dat die ‘sociale’ beweging wel dezelfde artistieke taal gebruikt als die in het ‘exclusieve’ design. De manier waarop Thomas Lommée en Unfold hun duurzame ideeën vormgeven is heel erg up to date.”

Jan Boelen is artistiek directeur van van Z33, huis voor actuele kunst in Hasselt : “Ik kende vooral het grafisch werk van Thomas Lommée. Enkele jaren geleden nodigde hij zichzelf uit in Hasselt en legde hij mij zijn open, democratisch designconcept voor. Erg conceptueel toen nog. Maar ik vond het meteen iets. Vorig jaar hield hij een tentoonstelling bij ons in Hasselt, helemaal opgebouwd rond het idee van een open standaard.”

“Thomas is met een nieuwe definitie van design bezig. Je hebt designers die bezig zijn met vorm, je hebt er die bezig zijn met concepten en je hebt er die bezig zijn met de context en Thomas is een duidelijk voorbeeld van dat laatste. Zijn denken gaat fundamenteel in tegen ons bestaande economisch systeem, maar is tegelijkertijd ook een duurzaam alternatief voor de toekomst.”

“Het open source-idee komt uit de softwarewereld en raakt nu pas tot bij de hardware, tot bij de wereld waar ook echt dingen gemaakt worden. L’Artisan Electronique van Unfold bijvoorbeeld grijpt in op het wezen van wat productie is. Zulke oplossingen laten ons toe om amateurdesigners te worden, zoals digitale camera’s van ons allemaal amateurfotografen gemaakt heeft. Als ik dat zie, ben ik nog rotsvaster overtuigd dat we niet bang hoeven te zijn van China. Samen lokaal producten maken en uitdenken heeft absoluut toekomst. In een globale context weliswaar.”

Meer lezen : www.knackweekend.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content