van stevige torso’s in transparante stofjes tot het scherp geknipte pak.

1.Spierbundels troef

De vele zwembroeken, shorts en transparante bovenstukken gunnen ons een blik op gesculpteerde lijven. Van de ‘dikbillige’ voetballers van onze Dirk Bikkembergs, tot de stevige bips van de jongens van het Belgische duo Les Hommes en de wasbordjes bij Salvatore Ferragamo : een man mag met zijn lichaam pronken. Begin alvast te werken aan die indrukwekkende torso en die afgetrainde armen die u graag wilt laten zien, want transparante stofjes zijn hipper dan ooit. Wie het graag iets discreter houdt, trekt dat transparante truitje boven zijn hemd aan.

2. Kies voor kort

Water in de kelder : zo werden broeken die tot aan de enkels reiken vroeger genoemd. Vandaag zijn de smalle versies het bewijs dat u modebewust bent. Een ander broekmodel dat zijn weg van de straat naar de catwalk heeft gevonden, is de driekwartbroek. Persoonlijk houden we er niet zo van (bermuda’s geven ons tenminste een mooi zicht op uw gespierde kuiten), maar er is blijkbaar geen ontkomen aan.

3. De verpakte man

In de pakkenafdeling wordt het druk, deze zomer. Een beetje man trotseert de hitte in een scherp geknipt pak, driedelig als het moet. James Bond is nooit ver weg en de witte exemplaren zijn letterlijk oogverblindend. Andere hebben dan weer een hoog fiftiesgehalte. Een trend die vorige zomer al werd gelanceerd, en gretig werd opgepikt door de fashionisto’s, is de combinatie hemd, das, colbert en short. Bij Marc Jacobs’ collectie voor Vuitton eerder keurige pakken met een streepje hemelsblauw, en mosterdgeel, een vleugje zilverglans. Ann Demeulemeester doet het dan weer met veel tailoring, scherpe belijning, en zelfs een dot vuurrood.

4. Kleur de dag

Als u dacht dat roze alleen voor mietjes was, moet u uw mening grondig herzien. Of het nu een klein detail is, zoals een das, of een volledige outfit : roze kan en mag.

Somberder tinten als baksteenrood, roestbruin, lichtblauw, donkergroen… gaan de strijd aan met fluotinten.

Bent u nog niet klaar voor een kleurige uitspatting, delf dan de Officer and a Gentleman in uzelf op. Witte broeken, witte pakken, witte shorts : spic en span is uw zomerse toverwoord.

5. De ingepakte man

De modegoden verwachten geen goed nieuws van de weergoden. Als de man niet halfnaakt is, duffelt hij zich toch maar liever in. Een opvallend accessoire voor volgende zomer is de sjaal. Gezien bij Dries Van Noten bijvoorbeeld (een lichte etnische toets met kwastjes), maar ook bij Costume National (op het hoofd) en Bottega Veneta. En dan is er nog die andere manier van inpakken, namelijk die van Miuccia Prada. Zij hulde haar jongens in tricot en in outfits die heel erg op pyjama’s leken, zowel qua look als wat de prints betreft. Leggings met laaghangend kruis refereerden naar de long john (lange onderbroek), en grafische tekeningen in roze en bordeaux naar de nachtkledij van onze opa’s.

6. Accessoiremania

Een zonnebril zoek en vind je bij Linda Farrow Vintage. Het Britse zonnebrillenmerk heeft contracten met de beste modeontwerpers op zak. Bernhard Willhelm heeft er bijvoorbeeld grappige smileyzonnebrillen laten maken, en nieuwe hype Christopher Kane hoekige exemplaren. Ook Veronique Branquinho, Dries Van Noten en Raf Simons gingen met het merk in zee. Als we wat naar beneden zakken zien we sandalen, sandalen en nog eens sandalen. Blotetenenvrees is dus nergens voor nodig, en u mag de open schoenen onder uw pak dragen. Kies voor eenvoudige bruine lederen exemplaren.

Durfals trekken nu naar de schoenwinkel waar oude mannen hun sandalen vinden, want Prada bombardeerde de modellen met gekruiste riemen op de voet tot nieuwe trend.

7. Leder, kroko en blingbling

De machokerel mag zijn voorliefde voor leder botvieren, zonder het risico te lopen voor ledernicht te worden aanzien. We zagen talloze motorjekkers met veel ritsen, maar ook lederen pakken. Die bus Axe houdt u zonder probleem bij de hand in uw krokolederen handtas. Berg daarnaast ook uw vrees voor gesatineerde stoffen en lovertjes op. Pronken mag, nee, moet. Zijdezachte satinés verhogen uw aaibaarheidsfactor, terwijl lovertjes uw street credibility verhogen. Zo heeft Veronique Branquinho nu jekkers in wilde zijde, satijnen trainingjasjes gevoerd met Chinese zijde en zilveren anoraks in haar collectie.

8. Surfers en overalls

Tennis blijft een inspiratiebron voor hemden en poloshirts, maar de nieuwe sporthype is surf. Vooral neopreen vindt zijn weg naar T-shirts en mantels. Hawaïprints zijn een iets draagbaarder optie. Bent u niet zo voor dat floraal gedoe, dan vindt u allicht uw gading in de speciaalzaak voor Formule 1-piloten. Wat u daar ook zult terugvinden, zijn de übergemakkelijke all-in-one-combinaties. Een overall draagt u vanaf dit seizoen echt overal. ‘Garagechic’ is een heerlijk stoere trend en gemakkelijk voor als u ’s ochtends niet weet wat aan te trekken.

Door Valerie Brems en Cathérine Ongenae / Foto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content