8 september 2017

1999. Pierre Bergé, zakenpartner en voormalige levenspartner van Yves Saint Laurent (†2008), kijkt toe hoe Laetitia Casta een bruidsjurk showt. © GETTY IMAGES

Pierre Bergé overlijdt op 86-jarige leeftijd

Pierre Bergé, de Franse zakenman en kunstverzamelaar, richtte mee het Franse modehuis Yves Saint Laurent op en bleef ook na de beëindiging van hun relatie zijn zakenpartner. Niemand weet beter wat hij voor het merk betekend heeft dan Olivier Flaviano (34), directeur van het Musée Yves Saint Laurent in Parijs.

“Ik was die ochtend thuis in Parijs toen de vicepresident van de Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent me per telefoon op de hoogte bracht van het overlijden. Het nieuws kwam niet als een verrassing, Bergé was al enkele weken zwaar ziek. De echte klap kwam enkele weken later, bij de opening van het museum in oktober. We hadden er samen drie jaar aan gewerkt, en over zowat alles had Bergé zijn zeg. De scenografie, de stukken, het parcours: overal was hij bij betrokken, behalve dus bij de opening. Tegelijkertijd wist ik hoe gelukkig hij was dat het museum er ging komen. Dat verzachtte de pijn.

Ik was pas 26 toen ik in 2009 woordvoerder van de stichting werd. Ik was jong en onervaren, maar dat deerde hem niet. Bergé hield van de wereld van vandaag en met datzelfde optimisme keek hij naar de jongere generaties. Daar had hij veel vertrouwen in en dus gaf hij jonge mensen graag kansen. Dat hij me vroeg om directeur te worden van het Musée Yves Saint Laurent is daar een mooi bewijs van.

Uiteraard was het moeilijk om geen ontzag voor hem te hebben. Zijn engagement voor de Opéra de Paris, Sidaction en de strijd tegen aids, zijn kunstcollectie, zijn vriendschap met François Mitterrand en zijn rol in diens campagnes, zijn betrokkenheid bij de oprichting van het homomagazine Têtu en steun voor het homohuwelijk: je kunt zijn charisma en belang voor Frankrijk moeilijk overschatten. Niettemin bleef hij zelf bescheiden bij al zijn verwezenlijkingen, wat hem mee tot de ontroerende man maakte die hij was.

Zelf zag ik hem vooral als een leermeester en iemand met wie ik boeiende gesprekken kon voeren over opera, theater, literatuur en de decoratieve kunsten. Passies die hij met Yves Saint Laurent deelde en die hem zijn hele leven bleven boeien. Voor mij was hij echt de belichaming van een bepaalde smaak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content