8 Broodbakkers

30/01/08 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:25

Bestaat de warme bakker nog, die zonder kant-en-klare bloemmengsels, snelkneders en broodverbeteraars te werk gaat ? Wij gingen op zoek en ontdekten bakkers met een uitgesproken visie, die geen toegevingen doen en kiezen voor kwaliteit.

Zoals voor de Oorlog !

Bakker Jan Op de Beeck bakt al 25 jaar dagelijks vijf soorten donker brood en diverse soorten 'bleek' brood. Hij is er trots op dat hij nog bakt volgens de methode van voor de Tweede Wereldoorlog. Bakker Jan kan tot 300 broden per dag aan. Hij werkt uitsluitend met bioproducten. Het volkorenmeel zeeft en maalt hij zelf. Donkere bloem moet vers zijn, anders oxideren de vetstoffen in het meel en verliest het brood aan voedingswaarde. Bakker Jan werkt zonder broodverbeteraars. Dat vergt meer tijd : om luchtig te zijn moet het deeg drie uur rijzen (met verbeteraars is het deeg al na 30 minuten klaar voor de oven). De houtoven weegt zes ton en is gemaakt volgens een Fins tegelsysteem, waardoor er zoveel mogelijk energie uit de warmte wordt gehaald. De oven heeft geen thermometer : in Het Bakhuis is bakken een kwestie van ervaring. Aan de straatkant is er een alternatief natuurvoedingswinkeltje. Broodliefhebbers die over hun gezondheid waken, komen van heinde en verre naar dit winkeltje. Het brood is wel wat duurder maar blijft vier dagen goed, waardoor er zelden iets wordt weggegooid.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners