Terugblik op 2018: ‘Het tv-programma Taboe is glansrijk in zijn opzet geslaagd’

Lara (tweede van links): "Alle deelnemers kwamen er op hun mooist uit." © Sofie Gheysens

4 februari: na drie afleveringen zijn de kijkcijfers duidelijk: het Eén-programma Taboe van Philippe Geubels is dit voorjaar het best bekeken tv-programma, met wekelijks bijna 1,8 miljoen kijkers.

Lara (43) voelde zich een ander mens na haar deelname aan de aflevering over obesitas.

‘Meteen na de uitzending liepen de positieve reacties van vrienden en familie binnen. Dat deed deugd. Maar wat ik nooit had verwacht, was dat mijn mailbox daags nadien vol verhalen zou zitten van onbekenden die lieten weten dat ze gehuild hadden of zich herkenden in mijn verhaal. Een dame schreef dat ze zich net als ik altijd excuseert aan de kassa van de supermarkt, wanneer ze daar met een volle kar eten staat. In dat opzicht is Taboe glansrijk in zijn opzet geslaagd: het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen en, wat onze aflevering betreft, tonen dat er achter die zwaarlijvige façade ook maar gewoon een mens schuilt met unieke gevoelens en kwaliteiten.

Mijn deelname heeft me gesterkt als mens.

Bij overgewicht denken mensen al snel dat het je eigen schuld is. De aflevering rond obesitas bleek dan ook de moeilijkste om deelnemers voor te vinden. Omdat ik in ons dorp bewegingslessen organiseer voor mensen met een maatje meer, vroeg productiehuis Panenka mij aanvankelijk of ik geen geschikte kandidaten kende. Toen mijn zoektocht niets opleverde, hebben ze mij overtuigd om zelf deel te nemen. Uiteraard had ik mijn twijfels. Wat als het uitlachtelevisie zou worden? Ik werk als thuisverpleegkundige en geef les. Zou ik nog naar mijn werk durven gaan? Mijn zorgen bleken onterecht: alle deelnemers zijn er op hun mooist uit gekomen. Dat is de verdienste geweest van regisseuse Kat Steppe, een dame met bijzonder veel mensenkennis, van Philippe Geubels, die erg goed kan luisteren, en van het hele Panenka-team. Mijn deelname heeft me gesterkt als mens. Ik heb nog altijd complexen, maar ik trek mij veel minder aan wat anderen over mij denken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content