Terugblik op 2018: het defilé van Hedi Slimane voor modehuis Celine viel niet overal in goede aarde

© Mondadori

28 september: Hedi Slimane toont zijn debuutcollectie voor het Franse modehuis Celine in Parijs. De reacties van de pers en veel Celine-fans zijn vernietigend.

Harry Houben (64) woonde het defilé bij. Zijn winkel Houben, op de Maria-Theresialei in Antwerpen, is het enige officiële verkooppunt van Celine in België.

‘De reacties na de show waren nogal verdeeld. Ik denk dat veel fans van Phoebe teleurgesteld waren. De jaren-tachtig-disco-couture van Slimane is een grote verandering na de ingetogen elegantie van Phoebe Philo. En dat mag ook. Slimane is er met de grove borstel doorgegaan. In de mode moet je het ego hebben om afstand te nemen van je voorganger.

We zitten al lang genoeg in de business om te weten dat mode een vergankelijk iets is

Hij heeft zijn uitgesproken stijl. Wat hij voor Celine doet, lijkt veel op wat hij voor Yves Saint Laurent deed. Maar er zijn ook verschillen: ik vind het meer high level, gesofisticeerder. Vergeet ook niet dat alles nog in dezelfde ateliers van Celine wordt gemaakt. Een modehuis is meer dan zijn ontwerper alleen. Celine gaat al veel langer mee dan Phoebe Philo of Hedi Slimane. Daarom spreken wij altijd over het huis Celine en niet over ‘het Celine van…’ Wie weet hoelang Slimane meegaat?

Ik ben van mening dat je een ontwerper de tijd moet geven om zich te ontwikkelen, en wat je op de catwalk ziet, is ook niet wat er in de showroom hangt. Daar vind je de meer draagbare, volwassen stukken. De pakken voor vrouwen zijn heel sterk. Ik verwacht dat ook die eightiesjurkjes het goed zullen doen. Misschien niet bij de klanten die fan waren van Phoebe Philo, maar ook haar stijl was niet voor iedereen weggelegd.

Vanaf 17 december zullen we naast de klassiekers, die gewoon in de collectie blijven, ook de nieuwe handtassen van Celine verkopen. In februari ligt de kleding in de winkel. Denk ik klanten te verliezen? Ja, maar ik verwacht er ook nieuwe bij te krijgen. We zitten al lang genoeg in de business om te weten dat mode een vergankelijk iets is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content