Terugblik op 2018: ‘De “London Mastaba” installeren was een complexe opdracht’

© Wolfgang Volz
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Op het Serpentine Lake van het Londense Hyde Park wordt de tijdelijke installatie van Christo – de Bulgaarse kunstenaar die onder andere de Pont Neuf in Parijs en de Reichstag in Berlijn inpakte – ingehuldigd. Zijn ‘London Mastaba’ bestond uit 7506 metalen vaten, was even hoog als de Sfinx van Gizeh, woog 650 ton en dobberde tot eind september in het meer.

Rosen Jeliazkov (53) CEO van BulDock Ltd. en Deep Dive Systems, overzag een dertigkoppig team dat 2,5 maanden lang het gevaarte opbouwde.

‘Het was een complexe opdracht. De Mastaba moest drijven op het meer, maar ook in alle mogelijke weersomstandigheden stabiel blijven. Windvlagen kunnen een enorme zijdelingse druk uitoefenen op zo’n metershoge constructie. Christo wou dat de vaten aan de basis van de Mastaba steeds voor de helft zichtbaar bleven boven de waterspiegel, de trapeziumvorm moest consistent blijven. Het drijfvermogen van het geheel moest met andere woorden tot op de centimeter nauwkeurig berekend worden. Zoiets bouw je natuurlijk niet zomaar.

Eenmaal je Christo’s vertrouwen hebt gewonnen, is hij heel open en makkelijk om mee te communiceren.

‘Daarom hadden we al een kleinere versie uitgetest op de Zwarte Zee nabij de Bulgaarse kust. In Londen installeerde mijn duikteam 36 betonnen blokken van zes ton op de bodem van het meer om de Mastaba te verankeren, het BulDock-team was verantwoordelijk voor de installatie van het modulaire ponton, het dragen en plaatsen van de meer dan 7000 vaten en het bouwen van de metalen structuur die ze bijeenhield. We klaarden de klus in 512 uur. Er waren een paar kleine vertragingen, maar die hadden vooral te maken met de lokale levering van materialen. Voor de rest was alles heel precies getimed.

Bij de inhuldiging bedankte Christo me persoonlijk voor het goede werk. Hij stelde me voor aan kunstverzamelaars en aan de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, die nu voorzitter is van de Serpentine Galleries, waar een overzichtstentoonstelling van Christo’s werk liep. Samenwerken met Christo is zowel op persoonlijk als op professioneel vlak uitdagend. Je moet steeds innovatieve oplossingen verzinnen om zijn concepten te kunnen verwezenlijken. Eenmaal je zijn vertrouwen hebt gewonnen, is hij heel open en makkelijk om mee te communiceren. Hij noemde mij doorheen het hele traject my brother!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content