1. Twintig jaar ‘Mode dit is Belgisch’ – – 10 september 2003

Om de twintigste verjaardag van Mode dit is Belgisch te vieren, hadden we een ambitieus coverproject : een uitklapcover met de twintig Belgische ontwerpers die ertoe doen. Van de Zes van Antwerpen tot de dan aantredende generatie van Bruno Pieters en Tim Van Steenbergen. Het heeft bloed, zweet en de kordate volharding van redactiesecretaresse Martine De Koker gekost om iedereen samen op de foto te krijgen. Nu, samen… Het vergde drie aparte fotosessies, maar dankzij de computervirtuositeit van fotograaf Roger Dijckmans is daar niets van te merken. Deze cover blijft een prachtig tijdsdocument – met dank aan alle ontwerpers – alleen jammer dat we Olivier Theyskens niet hebben kunnen overhalen om mee te doen.

2. ‘Zwemmen tussen de torens’, het interieur van architect Bart Lens – 8 oktober 2003

Het adressenboekje van Weekend Knacks interieurjournalist Piet Swimberghe is indrukwekkend. Zowel nationaal als internationaal kan hij deuren openen die voor veel andere magazines gesloten blijven. Een spectaculaire reportage die we als eerste konden brengen, was het interieur van architect Bart Lens in Hasselt.

3. Special Culinair – – 23 april 2003

Weekend Knacks culinaire ploeg heeft een stevige reputatie. Onze food writer van het eerste uur, Pieter van Doveren, heeft een koksopleiding achter de rug, toch een goede basis om over eten&drinken te schrijven en samen te werken met onze sterrenchefs. De culinaire reportages worden daarenboven schitterend in beeld gebracht door Tony Le Duc, die het fotograferen van gerechten tot kunst verhief en daarmee ook meermaals internationaal in de prijzen viel. De Special Culinair rond echte primeurs staaft al het bovenstaande.

4. ‘Koppen’ van Olivier Rizzo – – 24 maart 2004

In de jaren negentig maakte Olivier Rizzo tientallen modeproducties voor Weekend Knack. Deze getalenteerde modestylist was afgestudeerd aan de Antwerpse modeacademie. Met medestudenten en partners in crime Peter Philips (visagist) en Willy Vanderperre (fotograaf) maakte hij modebeelden die in de Britse stijlbijbel i-D Magazine verschenen en door andere internationale topbladen werden opgepikt. Vlaanderen werd te klein voor Olivier Rizzo (ook Willy Vandeperre brak internationaal door en Peter Philips is nu, zoals bekend, artistiek directeur van de beautyafdeling van Chanel). Voor het mannennummer Zomer 2004 konden we Olivier nog eens strikken voor Weekend Knack : hij maakte de modeproductie Koppen, waarin hij jonge Vlaamse mediamannen portretteert als Hollywoodsterren.

5. ‘De finesse van de Vlaamse – meesters’ – 12 mei 2004

Het openingsbeeld van deze tuinreportage van Jean-Pierre Gabriel is een echt schilderij. Het werd dan ook een coverbeeld. Want naast interieurs laten we in Weekend Knack ook vaak mooie of bijzondere tuinen zien. Onze tuinmedewerker staat erom bekend dat hij elke tuin minstens drie keer fotografeert : in verschillende seizoenen, met ochtend- of avondlicht.

6. ‘Te paard door Mali’ – – 20 oktober 2004

Eigenlijk is het onmogelijk om één reisverhaal eruit te lichten : elke week verschijnt een reisreportage en vele ervan zijn bijgebleven. Onze schrijvers en fotografen hanteren elk hun stijl, maar altijd staat kwaliteit en originaliteit voorop. Het verhaal en de foto’s van een paardentrektocht door het land van de geheimzinnige beschaving van de Dogons doet wegdromen.

7. Jennie Vanlerberghe, vrouw van het jaar – 14 december 2005

Wie vredesactiviste en geëngageerde journaliste Jennie Vanlerberghe ooit heeft ontmoet, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Zij richtte de Belgische afdeling op van Mothers for Peace, trok naar conflictgebieden, schreef over de Balkanoorlog en over Palestijnse en Israëlische vrouwen in Jeruzalem. Maar ze is wellicht bekendst als oprichtster en bezielster van het Vrouwenhuis in het Afghaanse Istalif. In 2005 werd zij door de redactie unaniem uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar.

8. ‘Eenvoud’, eindejaarsnummer – – 21 december 2005

De eindejaarsnummers van Weekend Knack zijn ondertussen een traditie geworden. Het zijn nummers van reflectie, helemaal gewijd aan één thema. Zo hadden we het de afgelopen jaren onder meer over troost, vriendschap, eenvoud, familie en engagement. Het engeltje van Dick Bruna als illustratie voor Eenvoud is onze favoriete eindejaarscover.

9. Interview en fotosessie met – glamourpin-up Dita Von Teese – – 4 april 2007

Een exclusieve modeshoot met Dita Von Teese ? Daar moesten we geen twee keer over nadenken. De glamourpin-up bleek aardig en professioneel en was helemaal weg van de couturestukken die onze styliste Audrey Heselmans speciaal uit Parijs had gehaald.

10. Special Design – – 11 oktober 2006

Op de cover van een Designspecial een schets plaatsen uit 1952, dat moet je durven. Toch oogt dit ontwerp van Poul Kjaerholm modern en eigentijds. De cover had voor- en tegenstanders op de redactie, maar is buitengewoon goed onthaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content