Zo hou je je eindelijk aan al je to-do lijstjes

© istock

Die berg post-its aan je scherm beu? Een pavloviaanse vluchtreactie bij een iCalendar notificatie? Greatist geeft enkele tips om je to-dolijstjes vakkundiger op te stellen, en dus ook efficiënter af te werken.

Kies een medium

Het is belangrijk om een to-dolijst te maken op een manier waar jij je comfortabel bij voelt. Pak je liefst ben en papier bij de hand of ben je meer een app persoon?

Maak verschillende lijstjes

Al je to-do’s op één enkele lijst schrijven geeft weinig overzicht en kan imponerend overkomen. Maak in plaats daarvan verschillende lijstjes: eentje met taken die vandaag moeten gebeuren, eentje met taken voor deze week en eentje met taken die je “ooit wel eens misschien heel graag” zou willen afronden, zoals het uitmesten van je garderobe bijvoorbeeld. Bekijk deze lijstjes elke dag en beslis welke items er van lijst verwisseld kunnen worden

Hou het simpel

We zijn geen supermannen of – vrouwen: tien items op een to-do lijst voor vandaag is meer dan voldoende. Probeer de rest in de loop van de week af te werken

Respecteer de volgorde

Promoveer je meest belangrijke taken voor de dag, diegene die écht geen andere dag kunnen, zoals een deadline halen of iemand bellen voor zijn of haar verjaardag, naar de eerste plekjes op de lijst. We zijn immers nog steeds geneigd om top-down te werken en de eerste items op onze lijst ook eerst af te werken. Zo voorkom je dat je tijd verdoet met -akkoord, een broodnodige- stofzuigbeurt, terwijl je eigenlijk echt moet werken aan die belangrijke presentatie voor morgenochtend.

Speel vals

Schrijf wat makkelijke dingen op je lijstje en implementeer ook enkele taken die je al vervuld hebt. Op die manier kan je snel een aantal dingen afvinken en voel je je productiever. Geloof ons: je bent heus niet de eerste persoon die “douchen” op een post-it heeft geschreven.

Zo hou je je eindelijk aan al je to-do lijstjes
© iStock

Breek taken in kleine stukjes

Zinnen als “werk aan je thesis” zijn veel te vaag en intimiderend, waardoor de kans groot is dat we ze helemaal niet zullen aanpakken. Noteer in de plaats dat je “onderzoek moet doen voor hoofdstuk drie” en “persoon X moet contacteren voor een interview”.

Wees inclusief

Voorzie voor iedere taak op je to-dolijst alle informatie die je ervoor nodig heeft. Moet je bijvoorbeeld iemand bellen, schrijf dan het telefoonnummer naast die taak, zodat je geen tijd verliest met het opzoekwerk.

Time je taken

Maak een schatting van hoeveel tijd iedere taak op je lijst in beslag zal nemen en schrijf deze ernaast. Je zal meer geneigd zijn om de druk te voelen en je item effectief binnen de toegekende tijd af te vinken.

Vermijd stress

Iedere to-dolijst bevat wel een paar items die we al dagen, weken, zoniet jaren uitstellen. Probeer na te gaan waarom je deze taak vermijd en onderzoek welke stappen nodig zijn om de taak te vervullen. Bel je niet meer met je vriendin die net bevallen is van haar tweede kindje omdat ze maar blijft doorratelen aan de telefoon en je bang bent dat je hele avond om zeep zal zijn? Schrijf dan “zoek een manier om het gesprek met vriendin X vriendelijk maar kordaat te beïndigen” in plaats van “bel vriendin X !!!!!!!!!”

Plaats het openbaar

Wanneer je niet streng genoeg voor jezelf bent, reken dan op je omgeving. Maak je to-dolijstjes openbaar door ze op de koelkast te kleven of deel je digitale resultaten dagelijks met je Facebookvrienden.

Zo hou je je eindelijk aan al je to-do lijstjes
© iStock

Plan het plannen

Want jawel, het maken van een to-dolijst is immers ook een taak. Hou iedere dag een moment vrij om je to-dolijst op te stellen en hou je aan dit tijdstip

Gooi niet alles weg

We zijn veel productiever wanneer we zien wat we al allemaal bereikt hebben. Het is dus geen slecht idee om die post-it van gisteren nog even te laten rondslingeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content