Wanne Synnave (21) schrijft musical: ‘Zulke kansen krijgen jongeren niet vaak’

Wanne Synnave. © Johan Jacobs
Marieke Wiebenga
Marieke Wiebenga Medewerker Knack Weekend. 

Wanne Synnave is student internationale journalistiek uit Antwerpen. Hij acteert in musicals, theaterproducties en kortfilms en schreef het script en de liedjesteksten van de musical Magdalena.

‘Als lid van het jongerenkoor Youforia deed ik in 2016 mee aan de rockmusical The Wave. Voor het productiehuis The Singing Factory was ik dus geen onbekende. Toch keek ik op toen ik de vraag kreeg om een musicalscript voor hen te schrijven, en van hun vertrouwen in het feit dat iemand van mijn leeftijd dat zou kunnen. Zulke kansen krijgen jongeren niet vaak.

‘Al doende heb ik echter mijn tweede natuur ontdekt. Musicals boeien me al sinds mijn kindertijd, en het waargebeurde verhaal over de Ierse Magdalene Laundries, kloosterwasserijen waar tienduizenden meisjes decennialang gevangengehouden en als slaven uitgebuit werden, lag me meteen. Al konden we er moeilijk een typische musical van maken: daarvoor was de omvang van de doofpotoperatie te groot en zijn de verhalen van de slachtoffers te schrijnend.

‘Om een waarheidsgetrouw verhaal te vertellen, ben ik samen met de producenten trouwens naar Ierland getrokken om archieven te raadplegen en mensen te ontmoeten die het schandaal van nabij volgen.

‘In totaal hebben we er meer dan een jaar aan gewerkt. Bovendien gaat het om mijn eerste musicalscript. Ik snap dat ik het kind moet loslaten en de reacties moet afwachten, maar de premiĆØre wordt nog een zware dobber.’ ( lacht)

Magdalena is van 1 tot 10 maart te zien in het Zuiderpershuis in Antwerpen. singingfactory.be, zuiderpershuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content