Onderzoek: Vrouwen sturen vaker vrouwonvriendelijke tweets dan mannen

© Getty Images/iStockphoto

Twitter: het sociaal netwerk waarop het snelste verneemt wat er gaande is in de wereld, waar hevige discussies gevoerd kunnen worden en waar hier en daar een vrouwonvriendelijke reactie wordt gegeven. Het vaakst door vrouwen zelf, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Voor de studie in opdracht van anti-pestorganisatie Ditch the Label nam onderzoeksbedrijf Brandwatch maar liefst 19 miljoen (Engelstalige) tweets onder de loep die tussen augustus 2012 en juli 2016 gepubliceerd werden. Zo wilde het bedrijf het huidige klimaat van misogynie op het sociaal medium schetsen. De uitkomst is verbazingwekkend: maar liefst 52 % van de vrouwonvriendelijke tweets waren geschreven door een vrouw.

Bewust beledigen

Vrouwen waren dus net iets meer dan mannen geneigd om in hun tweets kleinerende, vrouwonvriendelijke taal te gebruiken dan mannen. Belangrijk om weten is dat alle tweets met een duidelijk ironische of neutrale context (denk aan uitingen als “Bitch, please”) niet werden opgenomen als vrouwonvriendelijk. De studie legde de focus op taal “die bewust bedoeld was om aanvallend of beledigend te zijn en waarbij vrouwelijkheid ondermijnd wordt”, zo vertelt hoofdonderzoeker Ed Crook aan Mashable.

Onderzoek: Vrouwen sturen vaker vrouwonvriendelijke tweets dan mannen
Ā© Brandwatch

De vijandige tweets die afkomstig waren van vrouwen hadden het het meest over losbandigheid, uiterlijk en dieren (‘bitch’, ‘cow’, ‘mare’,…). Misogyne mannen besproken eerder lichaamsdelen, intelligentie en seksualiteit. Om het met gangbare termen te zeggen: vrouwen gingen vaker over tot slut shaming, mannen eerder tot objectificatie. Het viel de onderzoekers ook op dat tweets over de vrouwelijke anatomie vaker uit de UK dan uit andere (Engelstalige) landen kwamen.

Genormaliseerd

Mashable waarschuwt wel dat deze studie met een korrel zout genomen moet worden. Zo is het niet duidelijk hoe de data verzameld werd en welke woorden als vrouwonvriendelijk werden gecatalogiseerd. Zonder de context van de hele conversatie kunnen er bovendien bepaalde zaken verkeerd begrepen worden.

En toch kan je wel bepaalde zaken concluderen – zeker omdat eerder onderzoek met een gelijkaardige uitkomst kwam. “Dit kan betekenen dat vrouwonvriendelijke taal genormaliseerd is en dat de schrijvers ervan (inclusief vrouwen) de termen niet bewust als beledigend beschouwen,” klinkt het. Op zijn minst kan je stellen dat misogynie een probleem is bij zowel mannen als vrouwen, en dat campagnes die pleiten voor meer gendergelijkheid dus beide geslachten moeten aanspreken. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content