‘Het moment waarop ik …’: bekentenissen van laatbloeiers

Christian Wijnants, modeontwerper © BelgaImage
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Je proefde nog nooit ketchup en stelt je luchtdoop al jaren uit? Maak je geen zorgen, iedereen heeft wel iets wat alle anderen al lang geleden ontdekten.

Eva Mouton – illustrator

“Eind 2012 ontdekte ik Kind of Blue, de legendarische jazzplaat van Miles Davis. Ik zette ze op in de auto en in mijn bureau. ‘Ontdek je dat nú pas?’, reageerde een van mijn beste vrienden. Op je 25e en na een kunstopleiding aan Miles Davis beginnen, dat was blijkbaar echt te laat.”

Aster Nzeyimana – sportjournalist

“Een bad nemen leek me altijd tijdverspilling, ik gaf de voorkeur aan de snelle douche. Maar kijk, sinds een half jaar ben ik een grote fan van een gigantisch bad. Ik besef dat het niet echt milieuvriendelijk is, dus ik doe het maximaal één keer per week om te relaxen.”

Christophe Vekeman – schrijver

'Het moment waarop ik ...': bekentenissen van laatbloeiers
© ISTOCK

“Ik verbaasde mij er altijd over hoe mensen het klaarspeelden om mails van mij pas dagen, soms zelfs weken na ontvangst te beantwoorden. Hoe bewaarden die het overzicht? Maakten ze een handgeschreven lijst of zo van mails die ze nog dienden te behandelen? Onlangs wees een jonge dichter me op het rode vlaggetje dat je naast een mail kunt aanklikken. Dat verklaart alles. Nu gebruik ik het ook soms. Sindsdien sta ik echt heel ontspannen en op het luie af in het leven.”

Fatma Taspinar – journaliste

“Twee jaar geleden kocht ik een appartement met een tuin, alles in gazon. Toen heb ik voor het eerst mijn gras gemaaid en dat is eerlijk gezegd enorm ontspannend. Vrienden van mij zeggen dat ik een robot moet kopen, maar mijn machine op gang trekken en door mijn tuin rijden, dát vind ik keitof.”

Tim Van Steenbergen – modeontwerper

“Ik heb tot mijn 35e nooit het stuur van een auto aangeraakt. Toen maakte een goede vriend van mijn vader, die wel meer moeilijke gevallen had leren rijden, er een erezaak van. Na drie maanden oefenen slaagde ik wonderwel bij de eerste examenpoging. Ik heb weliswaar enkel een rijbewijs om met een automatische wagen te rijden, en die komt gemiddeld één keer in de maand buiten.”

Kristien Hemmerechts – schrijfster

“Hoewel ik al járen vegetarisch eet, heb ik me relatief recent tot de linzen bekeerd. Indien de wereld zich met linzen voedde, zou iedereen daar beter van worden. Niemand zou honger hoeven te lijden of met overgewicht kampen én de aarde zou opgelucht ademhalen, want linzen zijn ecologisch.”

'Het moment waarop ik ...': bekentenissen van laatbloeiers
© ISTOCK

Tom Borremans – animator achter Sociaal Incapabele Michiel

“Ik ontdekte pas onlangs dat je de agenda van je iPhone en je computer met elkaar kunt synchroniseren. Ik ben altijd laat met die dingen en gaf mijn afspraken dus onnodig dubbel in. Gelukkig is er YouTube, anders was ik er nooit achter gekomen hoe het moest.”

Guido Belcanto – zanger

“In een van mijn liedjes bezing ik mijn hobby’s: straaljager vliegen, stierenvechten en leeuwen temmen. Ik zie ze mij nooit echt in de praktijk brengen, maar ik sta wel op de wachtlijst om te leren paardrijden. Deze maand begin ik eraan.”

Tom De Cock – radio-dj

“In tegenstelling tot wat je van een trendy jonge hipster en muziekliefhebber zou verwachten, was ik pas vorige zomer voor het eerst op de festivalwei van Tomorrowland. Hoe groter er geblokletterd werd hoe magisch en fraai het daar in De Schorre wel was, hoe harder ik me afzette. Tot mijn man plots met twee kaartjes voor mijn neus stond. Alle lof over dat festival bleek volledig terecht te zijn. Deze zomer ga ik opnieuw, en doe ik misschien iets aan een ander gat in mijn cultuur: de Gentse Feesten. Nog nooit geweest!”

'Het moment waarop ik ...': bekentenissen van laatbloeiers
© ISTOCK

Katrijn Van Bouwel – schrijfster

“Als kind was ik bang van bitter. Witloof-met-kaas-en-hesp? Het maaltje van de satan. Tot ik mijn geliefde leerde kennen. Het is zijn specialiteit. In het begin maakte hij het liefdevol met prei, maar om niet flauw te doen proefde ik telkens een ministukje. Nu, halverwege de dertig, hou ik haast meer van witloof dan van hem.”

Paul Dujardin – directeur-generaal Bozar

“Via vrienden en familie had ik al veel over yoga gehoord, maar zelf heb ik de stap nooit durven te zetten. Een paar maanden geleden kwam het er op aanraden van mijn partner dan toch van. Een ware ontdekking, ik voelde me meteen een ander mens. Je moet jezelf verliezen in de meditatie, laat kleine spieren werken die je anders amper gebruikt en bevordert ondertussen je evenwicht, soepelheid en concentratie. Ik kan het iedereen aanbevelen.”

Stijn Kolacny – de helft van pianoduo Kolacny

“Ik zag onlangs voor de allereerste keer in mijn leven een Harry Potter-film, samen met mijn kinderen. Van mijn stoel geblazen! Als zware fan heeft mijn vriendin alle boeken gelezen en alle films gezien, ik heb dus nog een hele inhaalbeweging te maken.”

'Het moment waarop ik ...': bekentenissen van laatbloeiers
© ISTOCK

Vincent Van Duysen – architect

“Rond mijn vijftigste begon ik behalve naar pop- en dansmuziek ook naar klassieke muziek te luisteren. Daarmee ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik ben van nature nogal ongeduldig en leid een hectisch leven, maar een cantate van Bach of een pianoconcert brengen me tot rust.”

Saskia De Coster – schrijfster

“Ik ga pas sinds kort naar de frituur. Ik vond het altijd een drempel, aanschuiven en dan in een razend tempo iets ratelen in die codetaal van ‘ne kleine met speciaalsaus en een viandel met curryketchup‘. Nu heb ik vrienden die wekelijks naar het frietkot gaan en daar zo vasthoudend in zijn dat ik vaak meedoe aan dat ritueel. Er is wel nog marge voor verbetering bij mijn bestellingen. Meestal neem ik gewoon véél frieten met véél zout, die bijgerechtjes en sauzen zijn nog een niveautje te hoog.”

Christian Wijnants – modeontwerper

“Ik ben zelden vroeg thuis en was nooit een grote tv-fan. Nu ben ik sinds kort verslaafd aan Downton Abbey, voordie prachtige kostuums en decors, en aan The Great British Bake Off, omdat ik een zwak heb voor taartjes en lekker brood.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content