Live HERLEES Dit was het body image debat van Knack Weekend

01/12/16 om 19:41 - Bijgewerkt om 21:37

Sabine Peeters, Anke Wauters en Katrin Swartenbroux praten over schoonheidsidealen en hoe we om kunnen met de druk. Volg het hier live.

HERLEES Dit was het body image debat van Knack Weekend

© iStock

 • Eva Kestemont

  De roep om meer diversiteit

  Moderator Katrin Swartenbroux sluit het debat af: "Ik heb dus vooral de roep om meer diversiteit en de vraag om (zelf)aanvaarding gehoord."

  Het debat zit erop, deze liveblog wordt afgesloten.

  .

  . © .

 • Lotte Philipsen

  Divers: ook weinig aandacht voor oudere vrouwen en mannen

  Vraag uit het publiek: Ik zou het concept van diversiteit willen uitbreiden naar ouderen. Dat mis ik in de beeldvorming heel erg. We krijgen constant tips om er jong uit te zien en modellen en presentators zijn bijna per definitie jong. Dat is erg jammer.

  De spreeksters bevestigen: "De oudere generatie hoort ook bij onze maatschappij en hoort dus zeker bij diversiteit. We moeten als publiek ook onze verantwoordelijkheid nemen en niet zo negatief reageren op oudere mensen op foto's, op tv en in reclame. Denk opnieuw aan de Pirelli kalender, waar ook oudere vrouwen zonder Photoshop worden afgebeeld in al hun pracht. De negatieve commentaren van de man en vrouw uit de straat zijn zo jammer."

 • Lotte Philipsen

  Thuissituatie

  Vraag uit het publiek: Ik snap dat onderwijs belangrijk is, maar wordt de basis niet gelegd bij kinderen thuis?

  Sabine: "Zeker. Hoe ouders omgaan met voeding is heel belangrijk en hoe ze praten over het lichaam ook. Complimentjes zijn een belangrijk bijvoorbeeld. Wanneer er bepaalde schoonheidsidealen door het strot geduwd worden van jongeren, kunnen ouders dat nog rechttrekken."

 • Lotte Philipsen

  Hoe kan je scholen sensibiliseren, hoe kunnen leerkrachten helpen?

  Sabine: "Je kan sprekers uitnodigen over body image en eetstoornissen, projectdagen organiseren, lespakketten maken rond dit thema. Leerkrachten kunnen leerlingen doorverwijzen naar experts (zoals het JAC) en hen vertellen dat ze terecht kunnen met hun vragen bij heel wat mensen."

  Anke: "Tijdens bijscholingen kunnen ze elkaar tips geven en instrumenten krijgen om dit soort problemen aan te pakken. Er wordt al veel verwacht van leerkrachten, dus hen echt specifieke tools aanrijken lijkt me nuttig."

 • Eva Kestemont

  Harpooning: "Zo zou je er wel goed uitzien"

  Harpooning: Een foto zodanig bewerken met Photoshop dat de persoon in kwestie er veel magerder uitziet dan dat ze werkelijk is.

  Zo'n geharpoonde foto krijgen en dan daarnaast lezen "Zo zou je er wél goed uitzien." Dat gebeurde met Sabine Peeters. En niet eens toen zij en de man die het deed nog jong en onnadenkend waren, maar slechts enkele jaren geleden.

  .

  . © .

 • Lotte Philipsen

  Vragenrondje uit het publiek

  Vraag aan Sabine: heb je je niet afgevraagd waarom die klant waar je over sprak die fotograaf niet aan de kant schoof?

  Antwoord van Sabine: Ik heb het lang verborgen gehouden, ook voor de klant. Hij maakte die gemene opmerkingen ook vaak stiekem. Achteraf hebben ze me gebeld en hebben ze gevraagd waarom ik was gestopt en heb ik eerlijk geantwoord, maar toen geloofden ze me niet. Waarschijnlijk omdat hij een slijmbal was tegenover de klant en hij heel manipulatief was. Maar dat is iets typisch voor de maatschappij: pesten of body shaming wordt vaak weggelachen en genegeerd.

  Anke Wauters: Het is zo vermoeiend altijd voor jezelf op te komen. Het zou tof zijn moesten omstaanders voor anderen opkomen. Grijp in, ik snap niet waarom dat zo weinig gedaan wordt. Ik voel me daarom soms heel alleen.

  Sabine: Erkenning is fijn. Dan geraak je er gemakkelijker over.

 • Eva Kestemont

  Katrin Swartenbroux is on the roll

  Moderator Katrin Swartenbroux verlaat het podium om mensen in de zaal te laten horen: "Ik voel me een beetje Felice uit het Swingpaleis met mijn micro hier door de zaal."

 • Lotte Philipsen

  Put the money where your mouth is

  Sabine Peeters: "Ik heb geen problemen met merken die reclame maken rond diversiteit en daar geld mee verdienen. Maar ze moeten dat wel doen als het past bij het merk. Dove is daar een goed voorbeeld van, zij doen echt onderzoek en zijn consequent in hun reclame. Dat vind ik heel aangenaam."

 • Eva Kestemont

  "Ik wil me goed blijven voelen, ook na het bekijken van het filmpje"

  Anke Wauters over de body positivity-acties bij H&M: "Ik vond het heel fijn om naar dat filmpje van H&M te kijken met al die verschillende soorten vrouwen. Maar als ik daar naartoe ga, vind ik daar geen kleren die me passen. Dan kan die dikkere vrouw daar wel staan dansen in dat filmpje en dan geeft mij dat wel twee minuten lang een goed gevoel, maar die vrouw gaat daar geen onderbroek vinden hoor! Ik wil me goed blijven voelen, ook als ik eenmaal in die winkel sta."

 • Lotte Philipsen

  Stockbeeldproblematiek

  Katrin Swartenbroux: 'De snelheid en de druk zorgen er vaak voor in de media dat de stockbeelden keer op keer heteroseksuele blanke slanke mensen zijn. Dat is jammer, maar je moet echt specifieke zoekfuncties in de databanken gaan geven zoals 'zwarte vrouw met tatoeages' of 'homoseksueel koppel' als je wat meer diversiteit wil.'

 • Eva Kestemont

  "Campagnes over body positivity. Is dat niet een beetje laat? Het is 2016."

  "Campagnes over body positivity. Is dat niet een beetje laat? Het is 2016."

  .

  . © .

 • Lotte Philipsen

  Waarom zo weinig diversiteit in reclame?

  "It's all about the money. Als merken en reclamebureaus hun inkomsten een tijdje naar beneden zien gaan, zal er paniek heersen. Maar die inkomsten zullen sowieso opnieuw gaan stijgen", vindt Sabine Peeters.

 • Lotte Philipsen

  Verschillende versies van body positivity

  "Na seksueel grensoverschrijdend gedrag moet je je eigen lichaam terug leren aanvaarden. Ook dat is voor mij body positivity", vertelt Sabine.

 • Lotte Philipsen

  Seksuele voorlichting op school

  Sabine Peeters: "We leerden over de bevruchting en hoe je een condoom moet aandoen. Maar genieten? Dat kwam niet aan bod. Nochtans is het een super belangrijk deel van seks. Daarom heb ik dat wel opgenomen in mijn boek. Ook homoseksualiteit en biseksualiteit werden niet echt besproken."

 • Lotte Philipsen

  Wordt er genoeg over gepraat?

  "Toen mijn eetstoornis begon ben ik met een schoolpsychologe gaan praten. Het ging bijvoorbeeld over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die psychologe zei na drie sessies dat ik er nu wel over moest zijn, terwijl ik er helemaal nog niet over was. Dat draag ik tot vandaag mee", getuigt Sabine Peeters.

 • Eva Kestemont

  Eetstoornissen op school: "Er werd gewoon niet over gepraat"

  Anke Wauters, over clubjes op scholen waarin leden elkaar aanmoedigen weinig te eten: "Op school hebben we het daar nooit over gehad. We hadden wel tafels in de refter waar de mensen zaten die maar vijf druiven aten, de tafel van de mensen die straks gingen spijbelen om wiet te gaan smoren,... Overal waren er groepjes en ik was zo wat de persoon die in geen enkel groepje thuishoorde.

  Ik wist wel van mensen die zich zorgen maakten om hun vrienden en die daarmee dan naar leerkrachten of vertrouwenspersonen stapten, maar daar stopte het. Daar gebeurde niets mee. Er werd gewoon niet over gepraat."

 • Lotte Philipsen

  Reacties op lezingen en het delen van verhaal

  Sabine Peeters: "Er wordt emotioneel gereageerd op mijn verhaal wanneer ik ga spreken op scholen en opleidingen. Het raakt gevoelige snaren. Het is een onderwerp dat te lang verborgen is gebleven. Leerkrachten vertellen me vaak geëmotioneerd over wat zij zien, ook op sociale media. Leerlingen vormen groepjes op Facebook waar ze tips geven over hoe ze zo min mogelijk kunnen eten of zichzelf kunnen verminken."

 • Lotte Philipsen

  Sabine Peeters: "Ik ben geen robot en wil dat ook niet zijn. Ik wil zoveel meer zijn dan een machine."

 • Eva Kestemont

  "Je lichaam is een machine: akkoord of niet?"

  "Je lichaam is een machine: akkoord of niet?" De stelling van Katrin Swartenbroux roept twijfel op bij de panelleden.

  Anke Wauters: "Doordat ik als tiener wou blijven functioneren, at ik soms nog maar net genoeg om niet flauw te vallen. Dat is een heel moeilijke stelling."

 • Lotte Philipsen

  "Behandel je lichaam zoals je eigen kind"

  Sabine Peeters over de aanvaarding van haar lichaam: "Een van de problemen van een negatief zelfbeeld is vervreemding, de signalen van je lichaam niet opnemen. Ik heb mezelf de psychologie aangeleerd om te kijken naar mijn lichaam zoals mensen kijken naar hun kinderen: je kan er eens boos op zijn of teleurgesteld, maar je zal er altijd van houden. Je wilt ze de juiste voeding geven en knuffelen 's avonds. Zo ben ik uit die negatieve spiraal geraakt."

Onze partners