Grote onwetendheid over HPV en baarmoederhalskanker: ludieke actie wil bewustwording promoten

12/01/16 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:57

Twee op vijf Belgische vrouwen heeft geen flauw benul van wat HPV precies is. Het Humaan Papilloma Virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Deze onwetendheid wil de actie 'Women Deserve Better' tegengaan met een ludieke strikjesactie.

Grote onwetendheid over HPV en baarmoederhals- kanker: ludieke actie wil bewustwording promoten

© Instagram @noralawton / @bowtime.be / @karen_verstappen

Uit de resultaten van een enquête die werd uitgevoerd in mei bleek dat Belgische vrouwen te weinig op de hoogte zijn van HPV en de mogelijke gevolgen. 40 % van hen had zelfs nog nooit van het virus gehoord. Als je weet dat maar liefst 8 op tien vrouwen geconfronteerd worden met dit virus, dan kan dit zware gevolgen hebben.

HPV is een verzamelgroep van virussen in meer dan honderd verschillende varianten. Ze zijn enorm besmettelijk, maar liefst 80% van de seksueel actieve vrouwen én mannen komen één of meerdere keren in hun leven in aanraking met het virus. Ons lichaam is doorgaans sterk genoeg om de infectie met HPV binnen de 6 tot 18 maanden te elimineren. Wanneer je dus regelmatig een controle ondergaat en een uitstrijkje laat nemen (om de 3 jaar tussen de 25 en 65 jaar, als er geen afwijkingen gevonden worden) om onregelmatigheden op te sporen, dan kan je de evolutie van het virus voor zijn.

De strikjesactie van 'Women Deserve Better' wil meer bewustwording rond deze problematiek. Trek een vlinderdasje aan, neem een selfie en post deze foto via sociale media met de hashtag #stopHPV. (AB)

Lees meer over:

Onze partners