Christie’s aast op wereldrecord met Giacometti

"Tall Women II", "Tall Woman I" en "Standing Women III" van Alberto Giacometti © REUTERS

Christie’s wil met een beeld van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti een nieuw record vestigen voor sculpturen. De “Wijzende man” zou 124 miljoen euro moeten opbrengen.

Dat deelde het veilinghuis in New York mee. Het huidige record voor een kunstwerk bedraagt 104,3 miljoen dollar, ook een Giacometti.

Vijf jaar geleden werd de “Schrijdende man I” (“L’Homme qui marche I”) voor dit bedrag in Londen verkocht. Het was toen ook het duurste kunstwerk dat ooit geveild werd. In november vorig jaar werd nog zijn bronzen sculptuur “Chariot” voor 101 miljoen dollar van de hand gedaan.

De bronzen sculpturen van de in 1966 gestorven Giacometti kenmerken zich door dunne, lange lijnen. Menselijke figuren hebben steeds insektachtige benen, maar bezitten ook een bijzondere gratie en waardigheid.

“Giacometti’s belangrijkste sculptuur”

Zo ook “L’homme au doigt”. Giacometti maakte in 1947 zeven uitvoeringen van de wijzende man van 1,78 meter. Vier daarvan staan in grote musea, zoals het Londense Tate en in het New Yorkse Museum of Modern Art. De nu aangeboden sculptuur zou echter het enige exemplaar zijn dat de kunstenaar zelf met de hand beschilderde.

“De wijzende man is ongetwijfeld Giacometti’s belangrijkse sculptuur”, zei de baas van Christie’s Jussi Pylkkanen. “In een uitzinnige nacht na de oorlog vervaardigd, toont deze edele figuur de mensheid de weg naar een helder verlichte toekomst aan gene zijde van onze begrensde horizon”. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content