Brussel strijdt tegen straatintimidatie: mobiele app moet probleem in kaart brengen

© Getty Images/iStockphoto

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets en de vzw Touche Pas A Ma Pote gaan samen een smartphone applicatie lanceren tegen straatintimidatie. Op de app kan je als slachtoffer of als getuige een geval van intimidatie melden.

Straatintimidatie komt opvallend vaak voor. Internationaal onderzoekwijst uit dat zo’n 85%, tot in sommige steden zelfs 100%, van alle vrouwen al eens werd lastiggevallen op straat. En dat is geen ver van ons bed show. Uit Europees onderzoek blijkt dat 30 procent van de vrouwen al het slachtoffer geweest is van geweld op straat en niet minder dan 60 procent van seksuele intimidatie.

In 2016 lanceerde Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets in samenwerking met equal.brussels de sensibiliseringscampagne Meld Geweld, die oproept om ook effectief klacht in te dienen wanneer je lastig gevallen wordt op straat. Nu volgt er dus ook een mobiele applicatie.

De app zal zich baseren op de succesvolle Franse app HandsAway. Daarbij kan een gebruiker via het icoon van een handje een signaal geven dat de persoon zelf lastiggevallen wordt of een getuigenis geven dat iemand anders lastiggevallen wordt. Met de applicatie kan het probleem beter in beeld gebracht worden en moet ook de onderlinge solidariteit versterkt worden door getuigenissen mogelijk te maken.

“Nog veel te veel vrouwen worden geïntimideerd, lastiggevallen en beledigd in onze straten. Er is te weinig respect voor vrouwen. En veel vrouwen kroppen het op of bagatelliseren het, omdat ze geen weg weten met de machteloosheid die ze ervaren”, stelt staatssecretaris Debaets. De lancering van de applicatie zal gepaard gaan met een communicatiecampagne en mikt initieel op 6.000 gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content