Bijna helft Afro-Amerikaanse vrouwen kent iemand in gevangenis

© REUTERS

Een sociologisch onderzoek van de universiteit van Washington komt tot een onthutsend resultaat: bijna de helft van de Afro-Amerikaanse vrouwen heeft een familielid of nabije kennis in de gevangenis. Het massaal naar de gevangenis sturen van mensen heeft de ongelijkheid in de VS doen toenemen, stellen de onderzoekers.

Het onderzoek onder leiding van Hedwig Lee, hoofddocent sociologie aan de universiteit van Washington, onthult de raciale ongelijkheid die wordt veroorzaakt door de Amerikaanse gevangenisboom (waarbij veel mensen snel in de gevangenis terecht komen). Dit heeft schadelijke gevolgen voor gezinnen en gemeenschappen waar sociale ondersteuning ontbreekt of er geen hulp wordt geboden met het opvoeden van de kinderen.

“Ons onderzoek toont aan hoe ingrijpend dat contact met gedetineerden is, vooral voor Afro-Amerikaanse vrouwen. Wij maken een grote groep vrouwen zichtbaar die moeten leven met de consequenties van een familielid in de gevangenis.”

Vier keer meer vrouwen

Lee en de coauteurs analyseerden gegevens van 4500 respondenten die zelf aangaven of ze kennissen, familieleden of mensen die ze vertrouwen, kennen die in een staats- of federale gevangenis opgesloten zitten.

De resultaten vertellen een grimmig verhaal. Maar liefst 44 procent van de zwarte vrouwen en 32 procent van de zwarte mannen heeft een familielid in de gevangenis, in vergelijking met 12 procent van de blanke vrouwen en 6 procent van de blanke mannen.

Zwarte vrouwen hebben ten opzichte van blanke vrouwen ook veel vaker een kennis in de gevangenis (35 procent versus 15 procent), een buur (22 procent versus 4 procent) of iemand die ze vertrouwen (17 procent versus 5 procent).

“Het massaal naar de gevangenis sturen van mensen heeft niet alleen de ongelijkheid doen toenemen voor de gedetineerden, maar ook voor hun families, vrienden en buren.”

Ingrijpend

De auteurs stellen dat de redenen van de gevangenisboom, de effecten van opsluiting op de criminaliteitscijfers en op de gevangene zelf vaak onderzocht worden, in tegenstelling tot de gevolgen die een gevangenisstraf van een bekende heeft op diens directe omgeving.

“Ons onderzoek toont aan hoe ingrijpend dat contact met gedetineerden is, vooral voor Afro-Amerikaanse vrouwen dus”, zegt Lee. “Wij maken een grote groep vrouwen zichtbaar die moeten leven met de consequenties van een familielid in de gevangenis.”

“Het massaal naar de gevangenis sturen van mensen heeft niet alleen de ongelijkheid doen toenemen voor de gedetineerden, maar ook voor hun families, vrienden en buren.”

Gevolgen groter dan gedacht

Coauteur Christopher Wildeman van de Corbnell University zegt dat de resultaten aantonen dat “er een diepere raciale ongelijkheid heerst voor wie een connectie heeft met een gedetineerde, dan na eerdere onderzoeken werd aangenomen.”

Momenteel zit een op de vijftien volwassen zwarte mannen in Amerika achter tralies.

“Een gevangenisstraf heeft negatieve gevolgen, niet alleen voor de mannen en vrouwen achter tralies, maar ook voor de ouders, partners en kinderen die ze achterlaten”, zegt Wildeman. “De gevolgen voor raciale ongelijkheid op de lange termijn door het massaal opsluiten van mensen in de Verenigde Staten, kunnen groter zijn dan iemand van ons oorspronkelijk heeft gedacht.”

In de laatste veertig jaar is het aandeel Amerikanen achter tralies gestegen tot het hoogste in de wereld. Volgens recente schattingen zitten in Amerika 716 per 100.000 personen in de gevangenis. Dat overtreft landen zoals Rusland en andere ontwikkelde landen.

Momenteel zit een op de 15 volwassen zwarte mannen achter Amerikaanse tralies. Voor blanke mannen is dat een op 106.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content