Quid met stress?

© iStock

Stress is vooral een staat van alertheid tegenover een reële bedreiging of een bedreiging die in elk geval als dusdanig ervaren wordt. Een stroom van hormonen leidt tot lichamelijke reacties en men bevindt zich in wat in het Engels de fight or flight-modus (vecht of vlucht) wordt genoemd. In wezen gaat het om een overlevingsmechanisme dat energie opwekt. Deze energie zorgde er al in de oertijd voor dat de grotbewoner in staat was heel snel te reageren in situaties van leven of dood.

En hoewel de moderne mens geen jagers of roofdieren meer moet trotseren, is ons leven niet vrij van stress. Stress kan te wijten zijn aan een omgevingsfactor, bijvoorbeeld een nakende deadline, of kan eerder psychologisch zijn, denk maar aan de schrik om zijn job te verliezen. Beide soorten leiden tot eenzelfde reactie: ons hart slaat op hol, de ademhaling versnelt en de bloeddruk verhoogt. Wanneer onze computer vastloopt tijdens het voorbereiden van een presentatie of we vastzitten in de file… We zijn gespannen, we transpireren en… dat is normaal.

Het wordt pas problematisch wanneer we excessief gaan reageren op de wisselvalligheden van het leven of wanneer stresssituaties zich herhalen en we geen tijd krijgen om te recupereren. De oplossing schuilt uiteraard niet in het uitvlakken van onze emoties. Wel in het zo optimaal mogelijk omgaan met die emoties, zodat we een constructief alternatief ontwikkelen voor het vechten of vluchten. De Amerikaanse psychologe Kelly McGonigal wijst er in haar boek The Upside of Stress op dat stress een belangrijke indicator is die men geenszins mag negeren.

The Upside of Stress, Kelly McGonigal
The Upside of Stress, Kelly McGonigal

We winden ons immers niet op voor zaken die ons onverschillig laten. Een leven dat zin heeft, brengt dus onvermijdelijk zijn portie stress met zich mee. De auteur van deze bestseller suggereert een plan van aanpak om ons gedrag ten opzichte van stress te herconfigureren en er zelfs een bondgenoot van te maken. Herken stress wanneer het zich voordoet en aanvaard het als een antwoord op iets wat je raakt. En vooral: maak positief gebruik van de energie die het opwekt.

Laat stress niet aan je huid komen

Onze huid is onze bescherming tegen de wereld rondom ons, maar is tegelijk een weerspiegeling van wat er zich binnenin afspeelt: gevoeligheid, acne, jeuk, eczeem of psoriasis zijn indicatoren van stress. Bovendien veroorzaakt stress ontstekingen en versnelt het het verouderingsproces van de huid. Veroudering gelinkt aan gedrag zou zelfs meer sporen achterlaten op het gezicht dan genetische veroudering!

José Ginestar
José Ginestar© Sisley


José Ginestar, Wetenschappelijk Directeur van Sisley, legt uit hoe dat komt. “Stress laat zich voelen in heel ons lichaam, al onze organen en dus ook onze huid. Men heeft ontdekt dat naast vervuiling en zon – waarvan de negatieve effecten op de huid ondertussen alom gekend zijn – stress (of het nu gelinkt is aan onze job, aan een periode van rouw, een slechte voeding of een teveel aan sport) ook een belangrijke rol speelt en de kwaliteit van onze huid beïnvloedt. Gedragsfactoren hebben een effect op onze genen: ze bepalen welke genen zich uitdrukken en welke verborgen blijven. Daarnaast beïnvloeden ze ook de levenscyclus van onze cellen. Deze worden namelijk verzwakt en werken niet meer naar behoren. Dit manifesteert zich op weefselniveau door een vervroegde uitbraak van zichtbare tekenen van veroudering, bijvoorbeeld rimpels, een doffe teint of het slap worden van de huid.”