De geschiedenis van Cannes in 6 anekdotes

Affiches voor het eerste festival, dat oorspronkelijk in 1939 voorzien was maar uiteindelijk in 1946 plaatsvond.

Verhalen vertellen, daar weten ze in Cannes alles van… Maar wist je dat:

1) de eerste editie in 1939 gepland was? Het idee achter het filmfestival van Cannes was om te rivaliseren met de Mostra (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) van Venetië, waarmee het fascistische regime zich steeds meer bemoeide. Kort na Hitlers inval in Polen werd het filmfestival van Cannes afgelast en ging het uiteindelijk pas een jaar na de Tweede Wereldoorlog, in september 1946, door.

2) de agente van Brigitte Bardot de eerste echtgenote van Jacques Dessange was? Zo raakten de actrice en de kapper – die voor haar wereldberoemde chignon choucroute zorgde – bevriend. Sindsdien is Dessange niet meer van het filmfestival weg te denken.

Brigitte Bardot op het festival van Cannes in 1953.
Brigitte Bardot op het festival van Cannes in 1953.© Reporters / Rue des Archives

3) Roberto Rossellini, voorzitter van de jury in 1977, naar verluidt een jurylid met een duur juweel omkocht om te stemmen voor zijn favoriet Padre Padrone van de broers Taviani? Of dat Roman Polanski als voorzitter in 1991 de juryleden blijkbaar iets te diep in het glas liet kijken om hun stemgedrag te beïnvloeden ten voordele van Barton Fink van de broers Cohen?

Roberto Rossellini en zijn grote liefde Ingrid Bergman rond 1950. Roman Polanski tijdens Cannes 2013.
Roberto Rossellini en zijn grote liefde Ingrid Bergman rond 1950. Roman Polanski tijdens Cannes 2013.

4) La Dolce Vita van Federico Fellini – dat in 1960 een Gouden Palm won – door het Vaticaan verboden werd omdat Rome (en haar inwoners) veel te losbandig werd voorgesteld? Ook in andere landen, zoals bijvoorbeeld Spanje, werd de film onder invloed van de Katholieke Kerk lange tijd niet vertoond.

Een scène uit de film La Dolce Vita.
Een scène uit de film La Dolce Vita.© Wikimedia Commons

5) Kirk Douglas in 1980 per ongeluk voorzitter van de jury werd? Het telegram was bedoeld voor de Duitse cineast Douglas Sirk maar werd door een typfout naar de Amerikaanse acteur Kirk – vader van Michael – Douglas gestuurd.

Kirk Douglas (midden) en Jeanne Moreau belonen Alain Resnais voor zijn film My American Uncle (Cannes, 1980).
Kirk Douglas (midden) en Jeanne Moreau belonen Alain Resnais voor zijn film My American Uncle (Cannes, 1980).© Reporters / Rue des Archives

6) het festival verleden jaar in de ban van ‘flatgate’ was? Of hoge hakken nu verplicht zijn of niet, laten we even in het midden. Wel was er in 2015 veel rond te doen nadat meerdere vrouwen de toegang tot het Palais werd ontzegd of ze fel berispt werden wegens plat schoeisel. Dat gebeurde onder meer bij de vertoning van de film Carol waar, o ironie, hoofdrolspeelster Rooney Mara met haar hoge hakken op de rode loper struikelde.

Aymeline Valade tijdens de screening van Carol op het festival van 2015.
Aymeline Valade tijdens de screening van Carol op het festival van 2015.© Reporters / Abaca