Luik, een opkomende bestemming voor citytrips

© jasckal - Fotolia

De laatste jaren heeft het voormalige prinsbisdom haast gemaakt om zijn imago af te stoffen met nieuwe culturele instellingen en hippe adressen in overvloed. Alle reden dus om Luik 2.0 (opnieuw) te ontdekken!

Er waait een wind van vernieuwing door Luik. Uit alles blijkt dat de stad zichzelf opnieuw wil uitvinden door met name cultuur en design centraal te stellen. Het speerpunt van deze metamorfose is de renovatie van het Luikse museum voor moderne en hedendaagse kunst door de Franse architect Rudy Ricciotti, die ook het schitterende MUCEM (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) in Marseille heeft ontworpen. Het gebouw, dat in 1905 werd opgetrokken voor de wereldtentoonstelling, heeft een schitterende glazen overkapping gekregen, waarvan de moderne stijl de oude overtreft! Als kers op de taart heeft het museum, dat voortaan La Boverie heet, een samenwerkingsverband gesloten met het Louvre. En dat is niet niks!

Eén grote portie cultuur

La Boverie ligt verscholen in het prachtige, gelijknamige park, wat helemaal niet erg is! Vanaf de Quai de Rome, waar de Luikenaren graag wandelen en elkaar ontmoeten, kun je namelijk via La belle Liégeoise, de nieuwe, gestileerde fiets- en voetgangersbrug, in nauwelijks 10 minuten van het TGV-station Luik-Guillemins (ontworpen door de architect Calatrava) naar het nieuwe cultureel centrum La Boverie lopen.

Luik, een opkomende bestemming voor citytrips
© Reporters / GYS

“La Boverie werkt nauw samen met het Louvre.”

Daar bevind je je op een steenworp afstand van de Médiacité, het uitgestrekte winkelcentrum van Luik. Een gloednieuwe pendeldienst over de Maas, die begin juni van start is gegaan, maakt het bovendien mogelijk om vanaf La Boverie naar het stroomafwaarts gelegen museumcomplex Grand Curtius te varen. Deze cultuurtempel werd in 2009 geopend. Daarna kun je naar hartenlust flaneren door de historische binnenstad van Luik. Voor een laatste cultuurbad ga je naar de Cité Miroir, die is ondergebracht in de voormalige Bains et Thermes de la Sauvenière. Deze unieke plek is nu gewijd aan het thema herinnering en burgerschapsopvoeding en je kunt je er laven aan exposities, conferenties, muziek en toneel.

Winkeltjes van stilisten en designers

Vervolgens kun je winkels en etalages bekijken in de rue du Pot d’Or, in de beroemde wijk Le Carré (waar ’s avonds wordt gefeest). Interessant is verder de rue Saint-Gilles, waar nieuwe eethuisjes ontstaan. Begeef je dan naar de Place Saint Lambert en vooral naar het gebied rond de Place du Marché, waar de oude middeleeuwse straatjes nieuw leven worden ingeblazen door de winkeltjes van jonge stilisten en designers.

Luik, een opkomende bestemming voor citytrips
© imagesef – Fotolia

Een voorbeeld daarvan is Arqontanporin in de rue Neuvice met mooie spulletjes van kunststof voor liefhebbers van woninginrichting. En weggestopt in de charmante rue Pierreuse bevindt zich het winkeltje van de inmiddels beroemde hoedenmaakster Delphine Quirin.

Charmante logeeradressen

Ook luxe-, design- en wellnesshotels floreren in Luik. Weekendesk koos enkele leuke adresjes uit, naar het voorbeeld van het Ramada Plaza, dat midden in Luik is gevestigd in een voormalig klooster uit de 18de eeuw.