Koploper in duurzaamheid

Dag in dag uit spant Auping zich in om de lineaire economie om te buigen in een circulaire economie, waarin afval geen triestig eindstation is, maar een nieuwe grondstof vormt. In 2011 krijgt de beddenfabrikant uit Deventer voor zijn ecologische realisaties een zilveren Cradle-to-Cradle certificaat. Maar wat met de leveranciers?

In 2005 liggen de kaarten op tafel. Blijft Auping in Deventer, de stad in de Nederlandse provincie Overijssel waar het bedrijf eind negentiende eeuw ontstond? Of verkast de matrassenmaker richting oosten in de formule Designed in the Netherlands, made in China, of iets gelijkaardigs? De lokale verankering, het traditionele vakmanschap, de heritage houdt Auping in Deventer.

Auping blijft niet alleen, het zet bovendien alle zeilen bij en bouwt een nieuwe fabriek. Daar vinden de schrijnwerkerij, de textielfabriek en het lasatelier waar de spiraalbodems worden gemaakt onderdak. Tot de opening van de nieuwe productie-eenheid in 2014 zijn die activiteiten verdeeld over drie locaties. Door alles onder een dak te brengen, bespaart het bedrijf om te beginnen al 180.000 vrachtwagenkilometers per jaar.

Een ingenieus systeem van dakkoepels en spiegels verspreidt daglicht tot diep in de productiehal en voedt de plantenmuur.

“Ook in de fabriek is alles afgestemd op een zo efficiënt en ecologisch mogelijke productie”, zegt productontwikkelaar Geert Doorlag. “Een ingenieus systeem van dakkoepels en spiegels verspreidt daglicht tot diep in de productiehal en voedt de plantenmuur. Wij recupereren warmte, zetten in op hernieuwbare energie… tegen 2020 moeten we klimaatneutraal zijn. We investeren op alle mogelijke manieren om zo weinig mogelijk afval te produceren, zo veel mogelijk te recycleren en producten te maken die lang meegaan. Duurzaamheid eisen we ook van onze leveranciers.”

Bijproduct wordt dons

Een van die leveranciers is Ducky Dons uit Ermelo die, zoals de naam doet vermoeden, donzen dekbedden en hoofdkussens maakt voor Auping. “Tot een jaar of negen geleden maakte Auping zelf dekbedden en kussens, maar het besef groeide dat dit toch een aparte tak van sport is”, zegt Maurice Maissan van Ducky Dons. “Voor Auping was het iets wat ze ‘er eventjes bij deden’, in ons familiebedrijf al drie generaties de kernactiviteit. Dat maakt een hemelsbreed verschil in een sector die onder meer aan strenge milieuregels is gebonden. Wij zijn de enige producent van dekbedden en kussens in de Benelux met een eigen dons- en verenbedrijf. Geen veertje komt van levende pluk. Al het dons is afkomstig van eenden die diervriendelijk worden gekweekt, daar staat het RDS-label garant voor (RDS: Responsible Down Standard). RDS is de best mogelijke standaard voor de traceerbaarheid van dons. Het welzijn van de dieren ligt ons ook na aan het hart. Wat afval is voor de voedingsindustrie is de grondstof van onze activiteit.”

Koploper in duurzaamheid

“Vorig jaar nog stelden wij samen met Auping de nieuwe collectie samen. Wat die anders dan de andere maakt? Alle tijken zijn vervaardigd uit biologisch katoen en alle dons is traceerbaar. Nieuw is ook het even eenvoudige als geniale knoop-knoopsgatsysteem dat we ontwikkelden samen met Bedding House, Aupings huisleverancier van hoeslakens, waardoor het dekbed altijd mooi op zijn plaats blijft. De collectie is dus duurzaam én slim.”

Koploper in duurzaamheid