Stress: bedreiging of bondgenoot?

Is stress een onontkoombaar probleem? Het maakt in elk geval intrinsiek deel uit van ons leven. We kunnen er maar beter mee leren omgaan, zodat het geen chronisch en dus gevaarlijk issue wordt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Hoewel, door er bewust bij stil te staan en de goede reflexen te leren, kan stress ook een bondgenoot worden.

Quid met stress?

Quid met stress?

Stress is vooral een staat van alertheid tegenover een reële bedreiging of een bedreiging die in elk geval als dusdanig ervaren wordt. Een stroom van hormonen leidt tot lichamelijke reacties en men bevindt zich in wat in het Engels de fight or flight-modus (vecht of vlucht) wordt genoemd.

Het glas halfvol

Het glas halfvol

Stress positief opvatten? Wat als dat de oplossing zou zijn? We hebben uiteraard elk ons eigen karakter en ook onze opvoeding speelt een rol. Maar een positieve houding kan men leren en vooral, onderhouden. Want om zich niet te laten meeslepen door de kleine dagelijkse zorgen of de verrassingen van het leven, kunnen we ons maar beter oefenen in het loslaten.

Stress gaat ook door de maag

Stress gaat ook door de maag

Er is geen magisch recept maar een goed evenwicht hangt ook af van onze voeding. Tijdens de vertering scheidt ons lichaam serotonine af, wat ons troost biedt. Wanneer we echter gestresseerd zijn en ons voedsel verteerd is, doet ons cortisolniveau ons weer zin krijgen... om te knabbelen.

Ontstressen met Sisley

Ontstressen met Sisley

Win een heerlijke relaxdag of 1 van de 50 verwenpakketten