Diëten met biefstuk en frieten dankzij virtual reality

VR of voluit Virtual Reality ontwikkelt zich razendsnel. Dat heeft ook zo zijn gevolgen voor onze eetcultuur. Klaar voor een culinaire ervaring zoals je die nooit eerder hebt meegemaakt?

Virtuele voeding. het lijkt een contradictie en toch is het realiteit. Of zouden we beter zeggen: virtuele realiteit. Foodies vinden het misschien geen alternatief voor een met liefde bereide maaltijd. Toch is het een interessante optie voor wie lijdt aan een voedselallergie of wie moeilijk kan weerstaan aan ‘verboden’ lekkernijen.

Als vermageren jouw goede voornemen voor 2017 is, houd dan de ontwikkelingen zeker in het oog. Want dankzij VR kunnen liefhebbers van biefstuk en friet probleemloos afvallen, genietend van hun virtuele lievelingsmaaltijd.

Ook al lijktvirtual reality bij ons nog een ver-van-mijn-bed-show, met een betaalbare VR-bril zoals de Gear VR van Samsung is het voor iedereen bereikbaar. Voor de nabije toekomst biedt dat interessante mogelijkheden gezien de recente ontwikkelingen in de voedingsindustrie.

Virtuele voeding

Hoe ver staan we eigenlijk met virtuele voeding? Sam Bompas, samen met Harry Parr creatieve kracht achter het befaamde Londense bureau Bompas & Parr dat zich specialiseert in culinair onderzoek en food design, legt uit. “We staan aan het begin van een heel nieuw tijdperk. Tablets en smartphones zijn een belangrijke inspiratiebron, in de nabije toekomst spelen ze ook een rol in de creatie van voeding.

Op dit moment onderzoekt Bompas hoe hij VR kan inzetten; zo ontwikkelde hij diverse apps. “We hebben bijvoorbeeld een cocktailautomaat bedacht, verbonden met een app. Via die app beantwoord je vragen over je persoonlijkheid en vervolgens maakt het apparaat een drankje op maat. En we blijven experimenteren. De voedingsindustrie is wereldwijd een grote speler. In de toekomst wordt het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan en duurzaam met voedselproductie om te springen. Wij zijn daar actief mee bezig.”

Zoete verbeelding

Ook Jinsoo An (31), oprichter van de in Los Angeles gevestigde denktank Kokiri Lab, tast de mogelijkheden van virtuele voeding af met zijn gastronomisch VR-project Nourished. Hij bedacht caloriearme producten die wanneer je ze opeet met een VR-bril op en met sensoren uitgerust bestek, lijken op het origineel – bijvoorbeeld op een steak of een gebakje. Daarin slaagt hij door virtueel beeld te combineren met geluid en aromaverspreiders.

Voor het idee inspireerde hij zich op de film Hook waar Peter Pan zijn fantasie gebruikt om zich lekkernijen in te beelden op een lege tafel. Wat zijn motivatie is voor dit project? “Mijn stiefvader heeft diabetes. Ik vroeg mij af of je je verbeelding kan gebruiken als alternatief voor zoetigheden en ging aan de slag.”

Diëten met biefstuk en frieten dankzij virtual reality

Ook al is zijn experiment nog in een vroeg stadium, de eerste virtuele gerechten zoals sushi, biefstuk en appeltaart zijn alvast een succes.

An: “Ik heb ook al geëxperimenteerd met laagjes agar om verschillende texturen van virtueel voedsel te creëren zoals in een lasagne. Grote kans dat we met VR in de toekomst een echte ‘dinerervaring’ realiseren. Bij voeding met een relatief eenvoudige geometrie is het resultaat goed, gerechten met grillige vormen- denk maar aan salade of rijstpap – zijn moeilijker. Deze techniek kan mensen met allerlei aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en allergieën helpen. Bedoeling is ook virtuele voeding in te zetten bij mensen met een eetstoornis, om de overgang naar normaal eten te vergemakkelijken.”

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/