De komkommer is een plan(t)trekker

Nomen est omen. Een naam is een voorspelling. Het kan dan ook geen toeval zijn dat Robby Sallaets een hartstochtelijke moestuinier en groenteblogger is. Size does matter: Robby verkiest kleine groenten. Radijsjes bijvoorbeeld, maar ook snack-komkommers – een knapperige bijdrage aan World Cucumber Day (14 juni).

“De passie voor de moestuin heb ik van mijn grootvader. Een jaar of vijf geleden schoot die familiale voorbestemdheid echt wortel en ben ik intensief groenten beginnen te kweken.” Die liefde deelt Robby Sallaets met de wijde wereld via www.groentenuitedegem.be, waar hij tips geeft om groenten te kweken, te oogsten, te koken en te eten. Ɖn zaadpakketjes voor absolute beginners verkoopt: elke maand krijg je via mail instructies wat je met je groenten moet aanvangen. “Persoonlijk heb ik een voorkeur voor kleinere groentjes. In mijn tuintje vind je geen gigantische komkommers.”

Wat maakt het kweken van komkommers zo bijzonder?

“De enorme variĆ«teit. Bovendien is komkommers kweken niet aartsmoeilijk. Als de plant eenmaal groeit, moet je er eigenlijk bijna niet meer naar omkijken.”

Een echte plan(t)trekker?

“Haha, inderdaad. Je moet er wel voor zorgen dat de komkommerplant genoeg zonlicht krijgt en niet doodgaat van de dorst, maar verder is die niet echt veeleisend. Wat je best ook gebruikt, is een rekje om de klimplant hemelwaarts te leiden. Je kan de komkommer natuurlijk ook door het stof laten kruipen, maar dan moet je bij het oogsten wel tevreden zijn met een vrucht vol zand.”

Heb je nog tips?

“Ik begin altijd met stekgrond, geen potgrond. In elk potje gaan er twee zaadjes, want er zit vaak wel een zaadje bij dat niet uitkomt. Ontkiemen de zaadjes toch allebei en komen er twee plantjes piepen, dan hou ik het beste. Wanneer de komkommerplant vier of meer blaadjes heeft, verplant ik die naar een grotere pot. In de tweede helft van mei mogen ze naar buiten, in de vollegrond. Anderhalve maand na het zaaien, hangen de eerste vruchten aan de plant. Per plant oogst ik gemiddeld zo’n 20 tot 30 komkommers. In een serre zul je er meer hebben dan buiten. Zelf ben ik fan van kleine snack-komkommertjes. Die hebben veel meer smaak.”

De komkommer is een plan(t)trekker

De kleinste zijn de fijnste?

“Niet noodzakelijk, het hangt ook af van de soort. Maar door de bank genomen zijn de kleine een pak zoeter dan de grote joekels. Ik oogst mijn snack-komkommers trouwens een week voor ze echt rijp zijn. Ze zijn dan uiteraard nĆ³g kleiner, maar eens zo knapperig en hartig. In Ć©Ć©n klein komkommertje zit meer smaak dan in Ć©Ć©n grote.”

Er wordt geƫxperimenteerd met geuren en geluiden. Dat komkommers gunstig reageren op externe prikkels als zonlicht en temperatuur, is geen geheim. Maar of ze dat ook doen op muziek of geur?

“Je hoort soms nog van die verhaaltjes. Zo hoorde ik eens vertellen over een, ik geloof Aziatisch, onderzoek waarbij werd ‘aangetoond’ dat planten beter groeien als je er positief over praat en het minder goed doen als je negatief ingesteld bent. Wie dat gelooft…”

Ook al bevordert muziek het groeien niet, zing je in je moestuin?

“Ik bewerk een volkstuintje in Edegem en dus zijn er altijd heel wat mensen rondom mij, maar ik luister wel naar muziek op mijn smartphone – dat werkt toch een stuk aangenamer.”

De komkommer is een plan(t)trekker

Brengt groente mensen dichter bij elkaar, in zo’n volkstuintje?

“Zeker en vast. Het is trouwens meer een groentedomein dan een groentetuin. Ik denk dat er wel honderd mensen een lapje grond bewerken. We wisselen veel tips uit en leren van elkaars aanpak. Als ik eerlijk moet zijn: wanneer ik in mijn volkstuintje ben, werk ik de helft van de tijd en babbelen we de andere helft van de tijd.”

Is een lekkere gin een mooie afsluiter van een moestuindag?

“En of. Ik hou van gin, want net zoals er veel variĆ«teiten zijn tussen komkommers zijn er ook veel verschillen tussen gins. En je kunt ze telkens anders ‘aankleden’. Neem nu een Hendrick’s, als je daar komkommer bij doet, wordt die subtiele smaak nog tienmaal intenser.”

Meer info:

https://www.hendricksgin.com/world-cucumber-day/experiment/

Ontdek hier alle artikels van ons dossier rond Hendrick’s Gin.