Een rolmodel voor notebooks

© HP

Elke seconde van elke dag wordt er ergens in de wereld een pc van HP verkocht. Geen grijze doos, zoals vroeger, maar een stijlvol maatpak vol slimme technologieën. Het nieuwe pronkstuk van de Amerikaanse computergigant is de HP EliteBook x360.

Als je onderweg bent met je notebook, ben je eigenlijk een wandelend veiligheidsrisico. Op de luchthaven, in de trein en in de koffiebar kun je geen vertrouwelijke data bovenhalen op je scherm zonder het risico te lopen dat er iemand meekijkt. Naar schatting twee op de drie werknemers stellen gevoelige data bloot via hun computerscherm, zonder het te beseffen. Maar niet zo met de EliteBook x360, de eerste notebook die is uitgerust met Sure View, een technologie van HP edie ervoor zorgt dat het scherm verduistert wanneer je er zijdelings – vanaf een hoek van 35graden – naar kijkt.

Het is slechts een van de vele vernieuwende safety features in de HP EliteBook x360. Dankzij WorkWise vergrendelt de notebook zichzelf zodra je even je werkplek verlaat. Het toestel meet hiervoor de afstand tot je smartphone, die je in principe altijd op zak hebt en dus even betrouwbaar is als een elektronische enkelband voor het bepalen van je whereabouts. HP Sure Start, een andere innovatieve veiligheidstechnologie, voorkomt dat je pc wordt gehackt aan de BIOS-kant. Het BIOS (basic input/output system) van een pc staat in voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Als een hacker de controle krijgt over het BIOS, kan hij elke toetsaanslag meepakken. Sure Start gaat bij de opstart van de pc na of er aan het BIOS is geknoeid en haalt indien nodig een reserve-exemplaar terug.

“Wij streven naar maximale veiligheid, maar wel zonder dat dit een extra inspanning van de gebruiker vraagt.”

“Er bestaan verschillende manieren om de identiteit van de pc-gebruiker te verifiëren en zo misbruik te voorkomen”, aldus Koen Van Beneden, general manager Personal Systems bij HP België. “Door middel van een paswoord, door een vinger- of irisscan, met behulp van een smartphone, via technologieën als Sure Start… In ieder geval neemt de graad van beveiliging enorm toe zodra je twee verschillende vormen van beveiliging combineert. Wij streven naar maximale veiligheid, maar wel zonder dat dit een extra inspanning van de gebruiker vraagt.”

HET EINDE VAN DE GRIJZE DOOS

De HP EliteBook x360 is het rolmodel van de business notebooks van de nieuwe generatie: krachtig, solide, betrouwbaar, maar ook slank en sexy. Gewicht: amper 1,2 kilogram. Kleur: niet grijs, maar asteroid silver. Daar is over nagedacht, signaleert Koen Van Beneden. “Veiligheid en bedrijfszekerheid zijn prioriteit nummer één voor zakelijke gebruikers, maar design wordt steeds belangrijker. De zogenaamde millennials, de jonge dertigers die stilaan opklimmen in de bedrijfswereld, willen gezien worden met een mooie en stijlvolle computer. De grijze doos van vroeger voldoet niet meer. Als de IT-afdeling van hun bedrijf daar geen oren naar heeft, brengen ze gewoon hun eigen pc mee naar het werk. Dat is niet naar de zin van de IT-manager, want die beseft dat het bedrijf een verhoogd risico loopt op cyberinbraak als alle werknemers een andere – vaak beperkt beveiligde – pc gebruiken. Op vraag van IT-specialisten van een reeks grote bedrijven hebben we een middenweg gezocht tussen gebruiksgemak, performance, veiligheid en design. Het heeft ons enige tijd gekost om dat evenwicht te vinden, maar ik geloof dat we er ondertussen wel in geslaagd zijn.”

Koen Van Beneden, general manager Personal Systems bij HP België.
Koen Van Beneden, general manager Personal Systems bij HP België.© HP

Door de opkomst van flexibele werkplekken en thuiswerk verdringt de notebook in veel bedrijven de ‘vaste’ pc of desktop als primair werkinstrument. In de periode tussen 2007 en 2014 verkocht de pc-industrie ongeveer evenveel desktops als notebooks aan bedrijven en publieke organisaties. Iets meer notebooks aan privébedrijven, iets meer desktops aan de publieke sector. Maar dat is verleden tijd, aldus Koen Van Beneden (HP): “Vandaag is de verhouding 2/3 notebooks tegen 1/3 desktops. Dat komt doordat steeds meer mensen op een andere manier moeten en willen werken, maar ook door de vooruitgang in de technologie, die mobiel werken makkelijker heeft gemaakt. De huidige generatie notebooks is even performant als een desktop. Capaciteit en werkkracht zijn geen argument meer om te kiezen voor een desktop. Intel en andere chipproducenten zetten vandaag in op dunner en lichter. Mede daardoor is het gewicht van notebooks in enkele jaren gedaald van ruim drie kilogram naar iets meer dan één kilogram. Parallel met die evolutie zien we dat pc-batterijen een steeds langere levensduur hebben, een duidelijke meerwaarde voor notebooks. De batterijduur van de EliteBook x360 bedraagt zestien uur.” Maar dat is wel in optimale omstandigheden. Als je zware programma’s draait, blijft de pc acht tot negen uur overeind zonder verse stroom.

DE NORMEN VAN HET AMERIKAANSE LEGER

Slank en sexy, dat klinkt aanlokkelijk, maar een pc moet wel tegen een stootje kunnen. Een moeilijke evenwichtsoefening? “Het is zeker een uitdaging”, knikt Koen Van Beneden. “We moeten creatieve technieken bedenken om toestellen te bouwen die sterk én licht zijn. Waarbij we moeten opletten dat we niet de verkeerde binnenwegen nemen. Een voorbeeld: bepaalde pc-producenten kiezen ervoor om hun toestellen dicht te lijmen, in plaats van dicht te schroeven. Het gevolg daarvan is dat je als gebruiker of als IT-manager dat toestel niet meer zelf kan openen. Dat is een probleem, want de IT-dienst van een groot of middelgroot bedrijf wil eigenhandig een pc kunnen openen, al was het maar om de harde schijf van de CEO in een ander toestel te stoppen. Daarom schroeven we onze business notebooks nog altijd dicht met vijzen, ook al beperkt dat onze mogelijkheden om toestellen dunner en lichter te maken.”

We gaan erg ver om de robuustheid en duurzaamheid van onze pc’s te garanderen.

HP onderwerpt zijn business notebooks aan een reeks rigoureuze veiligheidstesten. Van Beneden: “De duurzaamheidstests voor de EliteBook x360 zijn gebaseerd op de military standards van het Amerikaanse leger. We laten de notebook bijvoorbeeld 26 keer vallen, we stellen het bloot aan extreme temperatuurverschillen, we voeren een vibratietest uit op het toetsenbord, we doen een stof- en een vochtigheidstest, enzovoort. We gaan erg ver om de robuustheid en duurzaamheid van onze pc’s te garanderen. We weten dat professionele gebruikers daar veel belang aan hechten. Hun pc moet bedrijfszeker zijn, want ze kunnen geen dag zonder. De professionele klant is ook bereid om extra te betalen voor bedrijfszekerheid.”

ALLES ONDER ÉEN DAK

De HP EliteBook x360 is een notebook én een tablet. Op zich geen primeur, maar HP maakt wel een resolute vormkeuze: je kan het scherm niet ontkoppelen, maar je draait het wel vlot om zijn as, 360graden. In de ene stand gebruik je het in combinatie met je toetsenbord, in de andere stand bedien je het met een pen. Van Beneden: “De detachable – een notebook met een scherm dat je loskoppelt – heeft een korte opmars gekend, maar we merken dat gebruikers hun voorkeur uitspreken voor toestellen met een draaibaar scherm”, argumenteert Koen Van Beneden.

De HP EliteBook x360 is een troef tijdens een vergadering.
De HP EliteBook x360 is een troef tijdens een vergadering.© HP

Een notebook ‘degraderen’ tot een tablet lijkt misschien een dom idee, maar in een vergaderzaal haal je daar wel degelijk voordeel uit. Wanneer iedereen naar zijn eigen scherm kijkt, creëert dat afstand. Je kan geen informatie delen. En er is altijd iemand die tijdens de vergadering stiekem zijn mails aan het lezen is. Het openen en delen van je scherm maakt deel uit van de tendens naar meer collaboration, samenwerking. Van Beneden: “Wist je dat medewerkers in grote moderne bedrijven tot 40% van hun werkuren spenderen aan conference calls? Dat gaat tegenwoordig heel vlot, via Skype for Business. We spelen daarop in, door onze business pc’s startklaar te maken voor Skype. We hebben hot keys op het toetsenbord geplaatst om het gebruik van Skype te vergemakkelijken. We hebben ook een technologie ingebouwd die omgevingsgeluid onderdrukt, zodat een Skype-gesprek in een drukbevolkte ruimte geen kakofonie wordt.”

Tot slot: hoe zal de notebook van 2027 eruit zien? Koen Van Beneden kijkt in zijn glazen bol: “We zien twee toestellen – of werelden – naar elkaar toe groeien: smartphones die steeds krachtiger worden, pc’s die steeds kleiner worden. Het heeft er alle schijn naar dat die toestellen vroeg of laat met elkaar zullen versmelten. De vraag is alleen: hoe lang duurt het nog vooraleer de technologie alle functionaliteiten van die toestellen onder één dak kan verenigen?”

Alle info over de HP EliteBook x360

(TEKST BART VANDORMAEL)