Zo vind je de sportroutine die bij je past (en die je ook kan volhouden)

© iStock

Sporten is goed voor je, dat is wetenschappelijk bewezen, maar wélke sport goed voor je is zal je zelf moeten uitzoeken. Dat kan met behulp van deze tips van Greatist.

We worden dagelijks lamgeslagen met nieuwe sporthypes die ons hemel en aarde beloven, maar de jammerlijke realiteit is dat er niet zoiets bestaat als “de perfecte sport om…”. De ene persoon kan zich misschien uitleven in yoga, terwijl de ander verknocht is aan kickboksen, en jij geen van beiden écht awesome vindt.

Om te weten of een sport juist is voor jou, is het belangrijk dat je verschillende disciplines uitprobeert en jezelf deze vier vragen stelt:

Vind ik het fijn?

Je hoeft niet meteen geobsedeerd zijn door je nieuwe sportroutine, maar je moet het wel aangenaam en interessant genoeg vinden zodat je kan doorzetten wanneer de nieuwigheid eraf is, of zodat je workout net iets wordt om naar uit te kijken tijdens een baaldag.

Ga ik het kunnen volhouden?

Wees realistisch over de uren in je week die je vrij hebt om te sporten. Het is logisch dat iemand die om 5h moet opstaan om een half uurtje te kunnen gaan joggen het minder lang volhoudt dan iemand met een flexibelere job die een half uur kan vrijmaken wanneer hij of zij daar zin in heeft. Frustreer je daar niet in en forceer je evenmin, maar ga actief op zoek naar een routine die je wél makkelijk in je dagelijkse leven kan inplannen.

Vind ik steun bij een grotere groep?

Dit wil niet zeggen dat je elke woensdag en vrijdag Kumbaya in een groepsles moet gaan staan, of dat je je medesporters zo goed moet kennen dat je hen een bemoedigende tik op de kont mag geven tijdens het spinnen, wél dat je ergens, op één of andere manier kan terugvallen op een bende like minded mensen. Ga je graag moederziel alleen hardlopen in de bossen met muziek in de oren? Prima, maar bezoek dan zeker ook eens een hardloopforum waar sporters mooie loopplekjes of tips om branderige spieren te sussen met elkaar delen. Het is de hoofdreden waarom Kayla Itsines’ programma zo succesvol is: de meisjes vinden elkaar op instagram onder hashtags als #kaylamovement en #BBGsquad. Het is makkelijker om op te geven wanneer je denkt/voelt dat je er alleen voor staat.

Is mijn vooruitgang meetbaar?

Ben je na enkele maanden sneller, behendiger, sterker of fitter geworden, dan is de kans groot dat je het volhoudt. Routine is daarom ontzettend belangrijk, omdat je vooruitgang zo meetbaar is. Als je iedere dinsdag 5 km gaat lopen, hou dan je tijd bij. Tel je push-ups, onthou hoe diep je kan doorbuigen in de Sirsa Padasana, noteer hoeveel gewicht je kan benchpressen en vier elke vordering.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content