Wie op gewicht wil letten, neemt beter de trein dan de auto

© belga

Veertigplussers die fietsen, wandelen of met het openbaar vervoer naar het werk gaan, hebben minder lichaamsvet dan wie voor de auto kiest. Volgens nieuw onderzoek scheelt dat tot 5 kilogram voor een man en 4,4 kilogram voor een vrouw.

Onderzoekster Ellen Flint van de London School of Hygiene & Tropical Medicine keek naar de relatie tussen het woon-werkverkeer en de hoeveelheid lichaamsvet en de body mass index (BMI) van mensen van middelbare leeftijd. In eerder onderzoek toonde ze al aan dat openbaar vervoer goed is voor de lijn.

Het team onderzocht ook de gegevens van 150.000 personen tussen 40 en 69 jaar oud, de grootste studie ooit naar de invloed van woon-werkverkeer op onze gezondheid.

Slanke fietsers

De resultaten wijzen op een lager BMI bij de groep die voor fietsen of wandelen kiest. Opvallend was dat de resultaten even significant zijn als er ook rekening wordt gehouden met inkomen, woonomgeving (stad of platteland), onderwijsniveau, alcohol en rookgedrag, algemene fysieke activiteit en algemene gezondheid van de onderzochte personen.

Niet geheel onverwacht vertoonden de fietsende pendelaars het minste lichaamsvet in vergelijking met wie voor de auto kiest: mannelijke fietsers zijn gemiddeld 5 kilogram lichter, vrouwen 4,4 kilogram.

Wandelaars hadden een BMI dat 0,98 BMI-punt lager lag (voor de mannen) en 0,80 BMI-punt lager (voor de vrouwen) dan het BMI van automobilisten.

Wie op gewicht wil letten, neemt beter de trein dan de auto
© De deelfietsen in Antwerpen – BELGA

Trein, tram, bus

Ook wie voor het woon-werkverkeer voor trein, tram of bus kiest bleek over een lager BMI te beschikken dan de automobilisten, gemiddeld 0,70 BMI-punt lager.

Ook al ligt een deel van de resultaten in de lijn van de verwachtingen, toch concluderen de onderzoekers dat vooral de positieve invloed van openbaar vervoer in vergelijking met de auto voor hen een echte verrassing was.

“De betere uitbouw van openbaar vervoer en de promotie ervan zouden onderdeel moeten worden van elke nationale gezondheidscampagne in de strijd tegen obesitas”, zegt coauteur Lars Bo Andersen van de Universiteit van Sogn og Fjordane in Noorwegen.

Onderzoek toonde al vaker aan dat te veel zitten en te weinig bewegen gezondheidsrisico’s inhoudt. Zo ben je meer vatbaar voor hart- en vaatziekten en heb je meer kans om diabetes te ontwikkelen en verschillende soorten kanker. Wie meer beweegt beperkt niet enkel de risico’s op deze aandoeningen maar verstevigt ook de spieren en beenderen, heeft een beter humeur en verlengt zijn levensduur. (IPS/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content