Nieuw algoritme creëert jouw ideale dieet op maat

© Twin Peaks

Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science hebben op grote schaal aangetoond dat iedereen anders reageert op voedsel. Via een algoritme dat rekening houdt met meer dan 100 factoren, ontwikkelen ze een dieet op maat: ‘Er lag niet elke dag een slaatje op het bord. Sommige mensen kregen alchohol, chocolade of ijs.’

Stel: jij eet samen met een vriendin een plakje wortelcake. Jij voelt je de hele dag kiplekker, maar jouw bestie zit ’s avonds laat het beste van zichzelf te geven boven de pot. De namen in dit tragische verhaal zijn bewust geheim gehouden maar wat we willen aantonen is dit: twee mensen kunnen totaal verschillend reageren op precies hetzelfde voedsel. Verschillende factoren wegen door op die reactie: jouw genen, de bacteriën in jouw darmen, wat je onlangs hebt gegeten, of je net het blokje om rende en meer. De schommelingen in onze bloedsuikerspiegel zijn dus heel moeilijk te voorspellen.

Onderzoekers Eran Elinay en Eran Segal van het Weizmann Institute of Science hebben nu een manier ontwikkeld om dat toch te doen. Op basis van onderzoek van diëten en andere kenmerken bij 800 proefpersonen hebben zij een algoritme uitgedokterd waarmee ze nauwkeurig kunnen voorspellen hoe de bloedsuikerspiegel van een persoon zal reageren na het eten van bepaalde maaltijden. Met die gepersonaliseerde voorspellingen konden ze een dieet op maat van elk individu ontwikkelen.

via GIPHY

Dieet op maat

En met op maat bedoelen we echt op maat: zo mochten sommige testpersonen bijvoorbeeld met een gerust hart ijs en chocolade schransen. Voor je euforisch gillend naar de ijskast rent om een volledige pot Ben & Jerry’s naar binnen te lepelen, toch even dit: de klinische studie toont aan dat we bij een dieet rekening moeten houden met gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen, eerder dan universele richtlijnen. Het kan dus zijn dat die Cookie Dough niet zo’n goed idee is voor jou, maar wel voor die ene collega (die dan weer over de nek gaat bij een lapje zalmfilet).

Het Weizmannteam wil niemand over dezelfde kam scheren: ‘Een reactie toeschrijven aan één type voedsel houdt geen rekening met de opvallende verschillen tussen de responsen van mensen op identieke maaltijden.’ De studie maakte het profiel op van 800 niet-diabetische vrijwilligers. Ze polsten naar de medische geschiedenis en eetgewoonten, maar bestudeerden ook de aanwezigheid van microben in het lichaam en noteerden de Body Mass Index (BMI) van iedere persoon.

Gedurende een week werd de bloedsuikerspiegel van de testpersonen gemonitord. Een mobiele app hield slaappatronen, stressmomenten, gewicht en eetmomenten bij. Tijdens de eerste vier dagen aten ze een standaardmaaltijd verstrekt door het team, daarna aten ze het voedsel dat ze zelf verkozen. Het team merkte enorme verschillen op bij de vrijwilligers. Hetzelfde voedsel veroorzaakte pieken bij sommige mensen, maar deden anderen weinig tot niets. ‘Dit is, voor zover ik weet, de eerste keer dat we op deze schaal kunnen aantonen hoe iedereen anders reageert op voedsel’, zegt onderzoeker Eran Segal aan The Atlantic.

Wegen en wiskunde

Het team ontwikkelde een algoritme dat al deze individuele kenmerken (137 in totaal!) omvat. Er liggen dus wel degelijk meer oorzaken aan de grond van lichaamsbouw dan enkel de BMI-predikers beweren – 137 meer, om precies te zijn. Die kenmerken werden gebruikt om de persoonlijke reacties op voedsel te voorspellen. In plaats van alleen koolhydraten en calorieën van voedsel te tellen, kijkt dit algoritme ook naar de kenmerken van de persoon die het voedsel verorbert. De gepersonaliseerde aanpak bleek opmerkelijk accuraat.

Toen de onderzoekers voorspellingen maakten voor de eerste 100 vrijwilligers, benaderden ze een bijna perfecte dieetmethode. Veel dieten opgesteld op basis van het algoritme waren onconventioneel: ‘Er lag niet elke dag een slaatje op het bord. Sommige mensen kregen alchohol, chocolade of ijs – met mate, natuurlijk. Dit zijn dingen die je normaal nooit zal vinden in de aanbevelingen van een doorsnee diëtist. En toch boekten we resultaat.’

Wij onthouden vooral dat er een wereld mogelijk is waarin we misschien wel koekjes, kaas en wijn mogen verorberen op basis van een ingewikkeld algoritme. Het bewijs dat wiskunde wel degelijk zijn nut heeft in het volwassen leven. Bij deze: oprechte excuses, meester Frank!

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content