Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux
Chef Lifestyle KnackWeekend.be
Column

23/02/16 om 14:17 - Bijgewerkt om 16:58

De vloek van Het Laatste Avondmaal - of waarom (mijn) diëten altijd mislukken

De manier waarop we een dieet mentaal visualiseren - en hoe we ons vervolgens daarnaar gaan gedragen - is volgens chef Weekend.be Katrin Swartenbroux de hoofdreden waarom zoveel diëten altijd de mist in gaan.

Delen

De vloek van Het Laatste Avondmaal - of waarom (mijn) diëten altijd mislukken

Ik ben op dieet, althans, ik probeer het te zijn. Niet dat ik opgezadeld zit met een slecht zelfbeeld, wel met een hele schuif vol onderbroeken die net iets te krap zijn. Geloof me, dat is bijna net zo vermoeiend. Ik ben niet toevallig gestart op één februari, de eerste dag van de rest van mijn leven. Mensen beginnen doorgaans niet plots met een dieet. Ik ken in ieder geval niemand die halverwege de maaltijd alsnog de warme appeltaart met slagroom weigert omdat hij of zij tijdens een retourtje toilet heeft besloten om de broeksriem strakker aan te willen halen.

Diëten stellen we in onze mentale tijdslijn altijd voor als een (felroze hevig flikkerend) blok dat we naar believen kunnen verplaatsen in de tijd, maar niet kunnen opsplitsen. Deze visualisering is de reden waarom bijna iedereen start met een dieet aan het begin van iets; een nieuwe week, een nieuwe maand, een nieuw jaar. Het is eveneens het perfecte excuus om het starten met diëten uit te stellen. Het heeft toch echt geen zin om met een dieet te starten op maandag als er donderdag die bedrijfsborrel is, waar u gegarandeerd overstag zal gaan voor de gemarineerde kippenboutjes en bitterballen - om van uw vele persoonlijkheids-Pissangs die u zal nodig hebben om die "overuren in een strakke jurk" te kunnen maken nog maar te zwijgen.

Hoewel iedereen weet dat diëten een keuze voor een gezonde levensstijl is, zijn er maar weinig mensen die het zo bekijken, temeer omdat er aan een leven zonder koolhydraten niet altijd bijster veel pak is. We bekijken het dus als een paar maanden afzien, het leegscheppen van een beerput die we nadien weer genoegzaam kunnen laten overlopen. Geen bijster slimme strategie, dat weten we ondertussen zelf ook wel.

Delen

We bekijken het dus als een paar maanden afzien, het leegscheppen van een beerput die we nadien weer genoegzaam kunnen laten overlopen.

Er zijn boeken volgepend over de heilzame ontdekking van een suikervrij leven, van dagen zonder alcohol, brooddozen zonder boterhammen en weken zonder vlees. Ze beloven je meer energie, meer respect voor jezelf en een betere huid. Ze belichamen alles waar jouw lijf momenteel niet toe in staat is, maar waar het wel naar hunkert.

Logisch dat we er dus steevast aan 180 kilometer per uur willen invliegen. Van de ene dag op de andere worden verboden voedingsmiddelen uit huis en leven verwijderd, niet zelden middels een gigantische schranspartij de avond voor het dieet van start moet gaan. Nog een laatste pizza. Nog één Cornetto voor het nooit meer mag. En kom, doe daar nog maar een whiskey-colaatje bij, met échte cola. Het Laatste Avondmaal is nooit eerder een voorbode van voorspoed geweest en dat is bij diëten niet anders. Door onszelf wijs te maken dat we voorgoed afscheid nemen van de dingen die ons zo lief zijn (thans voor die paar seconden dat ze op onze tong rusten) nagelen we onze slaagkansen onherroepelijk aan het kruis of meerbepaald: heupen, taille en onderkin. Alles wat verboden is wordt nu eenmaal des te aantrekkelijker, vraag dat maar aan Temptation Marvin.

Delen

Van de ene dag op de andere worden verboden voedingsmiddelen uit huis en leven verwijderd, niet zelden middels een gigantische schranspartij de avond voor het dieet van start moet gaan

Dat wil ook zeggen dat we, wanneer we na een week op soepen, salades en zaden gedachteloos het koekje bij onze kamillethee opeten, ervan overtuigd zijn dat al onze moeite voor niets is geweest en we het evengoed kunnen laten hangen. "Doe mij toch maar die brownie mevrouw, ik ben een ander persoon dan zij die hier daarnet binnenwandelde!"

Het is een vuistregel die diëtisten en voedingsdeskundigen op niet onzachte wijze tegen onze slaap proberen te rammen, maar die om de één of andere reden minder makkelijk te slikken is dan bovenvermeldde brownie: iedere poging die je onderneemt is waardevol. Elke keer je de trap neemt in plaats van de lift. Iedere keer je het brood op tafel niet aanraakt, elke kilometer die je jogt en elk koekje dat je laat liggen, zelfs al heb je net de rest van de trommel al snikkend in je mond geduwd. Iets doen is beter dan niets doen en wie iets doet is sowieso goed bezig. Lifehack: ga dat succes nu niet vieren met een dubbele banana split.

Katrin Swartenbroux

Onze partners